İsveç'te Suriye'deki Savaş Suçu Belgeleri Konuşuldu

Son Güncelleme:

İsveç'te yapılan bir panelde, Esed rejiminin işlediği savaş suçları ve dünyanın bu insanlık dramına sessiz kalması eleştirildi.

Suriye'de iç savaşın dördüncü yılına girilirken, Anadolu Ajansı'nın yayınladığı Suriye'de Beşşar Esed rejiminin savaş suçları işlediğini kanıtlayan belgeler, İsveç  Parlamentosu'nda düzenlenen bir panelde tartışıldı.

Yeşiller Partisi ile Suriyeli Aktivistler Derneği tarafından organize edilen başkent Stockholm'deki panelde, Suriye'deki son durum, Türkiye'nin kabul ettiği yüzbinlerce sığınmacı ve AA'nın ocak ayında yayınladığı Esed rejiminin savaş suçu işlediğine dair belgeler ile ilgili bilgi verildi.

YÜZYILIN EN BÜYÜK TRAJEDİSİ

Panelde, dünyanın en modern sığınmacı kamplarının Türkiye'nin 10 kentinde yüzbinlerce Suriyeli için kurulduğuna da değinilirken, Suriye içerisinde ise yüzyılın en büyük trajedilerinden birinin yaşandığını kaydedildi.

fotoğraflar eşliğinde, savaş suçunun işlendiğini gösteren belgeler anlatıldı ve bu belgelerin, Esed rejiminin açıkça savaş suçu işlediğini kanıtladığını fakat buna rağmen uluslararası toplumun, Esed'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması için yeterli düzeyde baskı yapmadığını ifade edildi.

"İRAN İLE SUUDİ ARABİSTAN ANLAŞIRSA, ÇÖZÜLÜR"

İsveç Parlamentosu Yeşiller milletvekilleri Annika Lillemets ile Valter Mutt'ın himayelerinde düzenlenen panelde konuşmak için Kahire'den gelen Suriye Ulusal Koalisyonu Hukuk Ofisi Başkanı Haitham Almaleh, Esed'in yargılanması için gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.

Panelistlerden İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Per Jönsson ise Suriye'de şu ana kadar 146 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve ülkenin geleceği konusunda iyimser olmadığını söyledi. Jönsson'a göre silahlı grupların artması ve birbirleri ile olan mücadeleleri nedeni ile savaşı Esed kazanabilir. Suriye'deki iç savaşın, İran ile Suudi Arabistan arasında güç savaşına da döndüğünü kaydeden Per Jönsson, bu iki ülkenin anlaşması halinde sorunun çözülebileceğini söyledi.

Kaynak: AA