Kitap ve Belgesel Tanıtım Toplantısı
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından hazırlanan "Kendini var etmek."
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından hazırlanan "Kendini var etmek...Bir sanayileşme mucizesi" kitap ve belgesel tanıtım toplantısı yapıldı.
ESO Başkanı Savaş Özaydemir, ESO Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kitap ve belgeselin hazırlanmasının 2 yıl sürdüğünü, çalışmalar kapsamında arşivlerin ve gazetelerin incelendiğini, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve ESO'nun geçmişi hatırlayabilen insanları toplayıp onların bilgilerine müracaat edildiğini kaydetti.
Çalışmayla geçmişi belgelemeyi amaçladıklarını ifade eden Özaydemir, şöyle konuştu:
"Kendini var etmek...Bir sanayileşme mucizesinin kendini var etmekten kastımız; ESO, ticaret ve sanayi odasından ayrılarak kurulmuştur, bu kendini var etmek tarafı ama sanayileşme mucizesi derseniz bu 40 yıl içinde organize sanayi içinde Eskişehir sanayisine yaptıklarımızın sonucunu paylaşmaktır. Bu dokümanı Türkiye'ye yayacağız ve medya organlarından yayınlanmasını sağlayacağız."
-"Türkiye'de çok ciddi yerimiz ve etkimiz var"-
Özaydemir, Eskişehir'deki gelirin yüzde 30'unun sanayiden sağlandığını, dünya genelinde de bu sayının yüzde 35'leri geçmediğini anlatarak, şöyle konuştu:
"Bir çok badireler atlatıldı, çalışmalar ve yatırımlar yapıldı. Nereden nereye geldiğimize bakarsak, 1968 yılında 85 firmayla kurulan ESO'nun üye sayısı bugün 603 firmaya, o tarihte 1 milyon dolar ihracat, 2011 yılında 1.8 milyar dolara, ihracatçı firma sayısı 3'ten 130'a, kuruluşların cirosu 150 milyon dolardan 7 milyar dolara, çalışan sayısı ise 4 bin kişiden, 45 bin kişiye ulaştı. Aynı dönemde Eskişehir OSB'nin kuruluşta 1 milyon metrekare olan büyüklüğü bugün 32 milyon metre kareye ulaştı. Bu alanın bugün 16 milyon metre karesi yatırımcılara tahsis edilmiş durumda. Bölgedeki firma sayısı da 540'a yükseldi. Türkiye'de yaptığımız ilkler, çalışmalar, fikir bakımından çok ciddi yerimiz ve etkimiz var."
Bir gazetecinin, "Tekrar ESO başkanlık adaylığı için kafanızda bir şey oluştu mu, yoksa desteğiniz Nebi Hatipoğlu'ndan tarafından mı olacak-" sorusu üzerine Özaydemir, "Şu anda isim vermeden söyleyeyim kimseye desteğim yok. Seçim milletiyiz, herkes seçim meraklısı, fakat seçimden sonra çalışma meraklısı değildir. Şu an yasal olarak benim aday olma hakkım yok, ama neler değişir bilemeyiz. Çünkü akşamdan sabaha bir sürü kanun, torba yasalar çıkıp duruyor. Ancak öyle bir beklentim de yok" dedi.
Muhabir: Fatih Doğan
Yayıncı: Deniz Açık - ESKİŞEHİR