Mısır'da Basın Özgürlüğüne Yönelik İhlaller
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi Ortadoğu ve Kuzey Afrika temsilcisi Ebu'l Hayr: "Mısır'da askeri darbeden sonra gazetecilerin durumu ciddi anlamda kötüleşti" Freedom House raporu: "Mısır, 2013'te basın özgürlüğü açısından en kötü gerilemelere sahne oldu"
KAHİRE - Mısır'da basın özgürlüğüne yönelik ihlallerde artış olduğu bildirildi.
Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) Ortadoğu ve Kuzey Afrika temsilcisi Şeyma Ebu'l Hayr, Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeden sonra gazetecilerin durumunun ciddi anlamda kötüleştiğini söyledi.
Ebu'l Hayr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısır'da geçen Ocak ayında yapılan referandumda kabul edilen anayasanın sağladığı özgürlüklerle şu an yaşanan durumun uzaktan yakından alakası bulunmuyor" dedi.
Mısır'da hala 17 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatan Ebu'l Hayr, darbe karşıtı gösterilerde gazetecilerin maruz kaldığı saldırılardan ve gazeteci ölümlerinden Mısır yönetimini sorumlu tuttu. Ebu'l Hayr, yönetimi, basını tek ses haline getirmeye ve üzerinde hakimiyet kurmaya çalışmakla suçladı.
Öte yandan dünyadaki basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House tarafından yayınlanan raporda, " Mısır'ın 2013 yılında basın özgürlüğü açısından en kötü gerilemelere sahne olduğu" belirtildi.
Mısır yönetiminden ise henüz darbe karşıtı gösterilerde gazetecilere yönelik ölüm ve yaralanmalarla ilgili açıklama yapılmadı.
Dünyanın pekçok ülkesinde basın özgürlüğünü mercek altına alan Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi 1981'de kuruldu. - Kahire