Çanakkale'deki Şehitleri İçin Köylerine Şehitlik Yaptılar

Son Güncelleme:

Balıkesir'de, kendi köylerinden gittikleri Çanakkale Savaşında şehit olup bir daha dönmeyen ataları için anıt yaptıran köylüler Çanakkale'yi her gün yaşıyor.

Balıkesir'de, kendi köylerinden gittikleri Çanakkale Savaşında şehit olup bir daha dönmeyen ataları için anıt yaptıran köylüler Çanakkale'yi her gün yaşıyor.


Balıkesir'in Balya ilçesine bağlı Dörtyol (Çarmık) köyündeki köylü vatandaşlar Çanakkale, Balkan ve Yemen Savaşlarında şehit düşen ataları için dev bir şehitlik anıtı yaptırdı. Köylülerin ortaklaşa çalışıp katkı sağladığı anıt 11 bin TL'ye mal oldu. Dörtyol Köyü Çanakkale Şehitliğinde bu köyden olup resmi kaynaklar ve çevreden anlatılanlarla kesinleştirilip tespit edilen 36 şehit ve 17 gazinin adı mermer kaideyi kazındı. Köy muhtarı Mehmet Ali Yüksel, "Köyümüz çok eski, Balya bölgesine ilk yerleşen köylerden. Kökümüz Oğuz boyundan geliyor, asıl adımız Çarmık köyü. Bu şehitliğin çalışmasını Cemil Aksu isimli emekli öğretmenimizin girişimiyle başlattık. 5-6 sene süren araştırmalarımızın sonucunda böyle bir eseri ortaya çıkardık. Çanakkale'deki atalarımızın yeri yok, anılmıyordu. Köyümüzde böyle bir şey olmasını çok istedik. Köyümüzden Balkan, Yemen ve Çanakkale Savaşlarına gidip dönmeyen çok sayıda şehit ve gazimiz var. Tespit edebildiğimiz kadarıyla 36 şehidimiz, 17 gazimiz var. Geçen sene Haziran ayında başladık ağustos ayında bitirdik. Köylülerimizle ortak olarak yaptık. Şehit ve gazilerimizin yaşayan yakınları torunları var" dedi.


İlk fırsatta eski Çarmık olan adını yeniden değiştirecek olan Dörtyol köyünde en yaşlıları bile Çanakkale Savaşlarıyla ilgili atalarının anılarını çok dinlemelerine rağmen şimdi hatırlamakta güçlük çekiyorlar. Ancak, köylerine yaptırdıkları Çanakkale Şehitliği ile de minnet duygularını pekiştiren torunlar atalarını her an gurur duyarak anıyor. Köyün en yaşlılarından Çanakkale Gazisi bir babanın 93 yaşındaki Halit Ayerdem, "Benim babam muharip gazi idi, amcam da muharip gaziydi. Çok anlatırlardı Çanakkale'yi, savaşı. Ama yaşlandığım için aklımda kalmıyor, unutuyorum. Köyümüze yapılan Şehitler Anıtımız çok iyi oldu" dedi. Şehit ataların görev yaptığı birliklerin de yazılı olduğu anıttaki hiç bir tane neferinin sağ çıkmadığı ünlü 57. Alay da yer alıyor.


Köyde çobanlık yapan İsmail Dinç, "Babam çocukmuş Çanakkale Savaşı olduğu sıralarda çok anlatırdı, savaşa gidenleri tanıyordu, biliyordu, hep anlatırdı. Biz de çocukken duyduklarımızı unutmadık. Kendi çocuklarımıza anlatıyoruz. Köyümüze böyle bir anıtın yapılması çok iyi oldu" diyerek memnuniyetini dile getirdi.


Yine köyün ileri gelenlerinden 72 yaşındaki Ahmet Akçam da 4 amcasının Çanakkale'de şehit olduklarını söyledi. Gözleri dolan Ahmet amca, "Bizim aklımızda kalanlar büyüklerimizden duyduklarımız. Benim 4 tane amcam vardı, dördü de Çanakkale'de kaldı, hepsi de şehit. Gül'ler, amcalarım oluyor. Bu anıt çok iyi oldu köyümüzde. Yapanlardan, yaptıranlardan öncülük edenlerden Allah razı olsun. Anıtı her gün görüp geçmişlerimizi anıyoruz. Köyde Kur'an bilenler hepimiz hatim yaptık ve şehitlerimize gönderdik. Çocuklarımız, torunlarımız anıtı gördükçe soruyorlar, bizim de şehidimiz gazimiz var mı diye onlara duyduklarımız anlatıp aktarıyoruz. Şehitlerimizden Allah razı olsun bu memleketi onlar kurtarmış, hepsine minnettarız" dedi.


Çanakkale Gazisinin torunu olan Ahmet Üstün ise, "Balıkesir'de oturuyorum, burası benim kendi köyüm, Çarmık köyü. Çanakkale gazilerinden Osman Evci benim dedem, annemin dedesi. Bu anıt muhtarımız ve emekli öğretmen Cemil Aksu'nun girişimiyle oldu. Çok mutlu olduk. Ben köye her gelişimde gurur duyuyorum, göğsüm kabarıyor. Büyük bir haz ve mutluluk duyarak giriyorum köyüme. Yapanlardan Allah razı olsun" diyerek anıtı yapanlara teşekkür etti.


"MAKİNELİNİN NAMLUSU ATEŞTE KIZMIŞ DEMİR GİBİ KIPKIRMIZI KIZARDI"


Çanakkale şehitleriyle yoğrulmuş köydeki şehit torunlarından Yahya Özden, "Benim de dedem var, annemin babası. Tahir oğlu Şerif Uludağ. Bu anıtı yaptıranlardan da yapanlardan da Allah razı olsun diyorum, çok teşekkür ederim. Şehitlerimize de hep dua ediyoruz. Bırakıp da gidenlere Allah razı olsun" diye konuştu.


Köydeki şehitliğin yapımında usta olarak çalışan Cemil Toner, mermer kaideli şehitlik anıtında çok demir kullandıklarını ve son derece dayanıklı olduğunu bütün olarak dahi taşınabilecek bir sağlamlıkta inşa ettiklerini kaydetti. Hayatta iken köydeki Çanakkale Gazilerinden birinin anlattıklarından hatırında kalan hatırayı da anlatan Cemil Toner, "Köyümüzde Çanakkale Savaşı'ndan Ali Yıldırım diye gazimiz vardı. Çanakkale anma törenlerine gelir ve anlatırdı. Hatta birisinde hiç unutmadığım bir anısını şöyle anlattı; 'Bizi bir süvari birliği çevirdi, çembere girdik, 12 kişiyiz. Bende makineli tüfek vardı, arkadaşlara şeridi düzgün verin dedim. Arkadaşlar şerit veriyordu, makineli tüfeğin namlusu ateşte kızmış demir gibi kıpkırmızı kızardı; O makineli tüfek hiç arıza yapmadı ve biz o çemberi yırtıp çıktık'. Köye bu şehitlerimiz ve gazilerimiz adına anıt yapalım diye karar verildi. Çok araştırma yapıldı. Çevrenin de desteği ile bu anıtı bu hale getirdik" dedi.


Balıkesir'in Balya ilçesindeki Çarmık (Dörtyol) köylüleri köy meydanındaki gurur abideleri Çanakkale Şehitliğini arzu edenlerin gidip görmesini bekliyor. - BALIKESİR

Kaynak: İHA