Reyhanlı'daki Bombalı Saldırılar

Son Güncelleme:

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Reyhanlı halkının ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu gözlemlediklerini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Reyhanlı halkının ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu gözlemlediklerini söyledi.


Beko, Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla, Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırıların ardından bölgeyi ziyaret eden DİSK, KESK, TMMOB, TTB temsilcilerinden oluşan heyetin gözlem ve önerilerini kamuoyuna aktardı.


Patlamalarda 52 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9'u ağır yaklaşık 200 kişinin yaralandığını belirten Beko, başta Reyhanlı olmak üzere Hatay'ın tamamında halkın tedirgin olduğunu, yeni saldırılar yapılacağından korktuklarını ve geleceğe dair ciddi kaygılar taşıdıklarını ifade etti.


Bölgedeki belirsizlik ortamının halkın kaygılarının başlıca sebebi olduğunu savunan Beko, "Bölgenin neredeyse Suriye'deki savaşın bir cephesi haline gelmesi, devletin çeşitli gizlilik prensiplerinin öne çıkmasına ve halkın sağlıklı bilgilendirilmemesine neden oluyor. Bu durum halkın endişelerini daha da büyütüp, çeşitli söylentilerin hızla yayılmasına neden oluyor" diye konuştu.


Kani Beko, şöyle devam etti:


"Cilvegözü sınır kapısında meydana gelen bombalı saldırının ardından sınır güvenliği sorunu gündeme gelmesine rağmen halk, sınırdaki denetimsizliği bizzat gözlemlemiş. Vatandaşlar bu nedenle katliamın göz göre göre geldiğini düşünüyor. Hem Reyhanlı'da hem de Hatay'ın genelinde Alevi ve Sünni yurttaşları birbirine düşürmeyi hedefleyen bir oyun oynandığı fikri oldukça yaygın. Farklı etnik kökenden ve inançtan insanların yıllardır bir arada yaşadığı Hatay'da halkın bu tehlikeye karşı oldukça duyarlı olduğunu gözledik."


Reyhanlı halkının ciddi bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu gözlediklerini aktaran Beko, ayrıca patlamadan etkilenen binaların incelenmeden sahipleri tarafından yeniden kullanıma açılmasının yeni facialara davetiye çıkarabileceğini bildirdi.


KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise bir soru üzerine, Suriye vatandaşlarının ülkelerine dönmeye başladıkları yönünde bir gözlemleri bulunmadığını, ancak Suriyelilerin de saldırıların ardından tedirginlik yaşadıklarını gördüklerini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA