Sağlık Bakımıyla İlişkili Enfeksiyonlar Sempozyumu"

Son Güncelleme:

Sempozyumun sonunda enfeksiyon hemşireliğinde 10. yılını dolduranlar plaketle ödüllendirildi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, enfeksiyon hemşireliğinde 10. yılını dolduranlara plaket verdi.


Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 7-9 Mart tarihlerinde "Sağlık Bakımıyla İlişkili Enfeksiyonlar Sempozyumu" gerçekleştirildi. Sempozyumun sonunda enfeksiyon hemşireliğinde 10. yılını dolduranlar, plaketle ödüllendirildi.


Açıklamada görüşlerine yer verilen dernek başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, hastane enfeksiyonlarının, sağlık bakımı verilirken ya da sağlık hizmet sunulurken istenmeyerek gelişen enfeksiyonlar olduğunu kaydetti.


"Bu enfeksiyonlar, dirençli toplumda çok rahatlıkla olmayan her zaman görmeyeceğimiz tarzda olan enfeksiyonlardır. İnsanlarda hastalık yapan mikroorganizmaların, bakteriler, virüsler ve mantarlar açısından en tehlikeli olanlarıdır" ifadelerini kullanan Ergönül, hastanelerde enfeksiyonla mücadele etmek için organizasyonel yapı gerektiğini belirtti.


Hastanelerde, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümlerine bağlı çalışan enfeksiyon kontrol ekiplerinin bulunması gerektiğini vurgulayan Ergönül, bu ekiplerin sadece hastanın tedavisiyle ilgilenmediğini, enfeksiyonun hastalara bulaşmaması için gereken kontrol ve önlemleri aldığını aktardı.


Enfeksiyon kontrol ekibinin başarılı olması durumunda hastanelerde daha az enfeksiyon görüldüğüne dikkati çeken Ergönül, 200 yataklı bir hastanede en az 3 enfeksiyon hemşiresinin bulunması gerektiğini kaydetti.



"Hastane enfeksiyonu ilk kez İstanbul'da tanımlandı"



Ergönül, ilk hastane enfeksiyonunun Kırım Savaşı'nda yaralanan İngiliz askerlerine bakmak için İstanbul'a gelen hemşire Florence Nightingale tarafından tanımlandığını bildirdi.


Florence Nightingale'nin, 1950 yılında İstanbul'da hastane enfeksiyonlarını doğru bir şekilde gözlemlediğini, bunları kayda geçirerek yayınlayan kişi olduğunu hatırlatan Ergönül, bunun dünya tarihinde modern tıpta ilk kez İstanbul'da yapıldığına işaret etti.


Kırım Savaşı'nda İngiliz askerlerini tedavi etmek için gelen Florence Nightingale'nin hemşirelik mesleğinin profesyonel olarak kurulmasının öncüsü olduğunu kaydeden Ergönül, "Florence Nightingale, tam hastalar taburcu olurken Selimiye Kışlası'nda, yani askerler taburlarına gitmek üzere taburcu edildiği düşünüldüğü sırada onlarda başka hastalıklar olduğunu gözlemlemektedir. O tarihte bakteriler, mikroplar tanımlanmamıştır, bilinmemektedir, mikro canlılar mikroskopla görülmemektedir. Ama bunların enfeksiyon olabileceğini düşünüp tek tek bunları izleyerek kartlarına yazmıştır, gözlemlerini Londra'da yazmıştır. O noktada tarihsel noktadayız" ifadelerine yer verdi.


Ergönül,  enfeksiyon hemşirelerinin sayılarının çok az olduğunu, bu hemşirelerin yaptığı işin çok değerli olduğunu belirterek, Türkiye'de enfeksiyon hemşiresi olarak 10 yılın üzerinde çalışan insan sayısının 44 olduğunu vurguladı.


Ergönül, "Yani çok sınırlı. Bu, bunun Türkiye'de ne kadar yeni olduğunu gösteren bir veridir. Çok meşakkatlidir. Ne kadar çok emek ve bilgi  gerektiğini biliyoruz. O yüzden dernek olarak hemşire arkadaşlarımıza şükran borcumuzu göstermek istedik" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA