Sendika Başvuruları E-Devlet Kapısından Yapılacak

Son Güncelleme:

Sendika üyelik başvuruları işçi tarafından 7 Kasım tarihi itibarıyla e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak.

Sendika üyelik başvuruları işçi tarafından 7 Kasım 2013 tarihi itibarıyla e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak Sendikaya üye olmak serbest olacak, hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamayacak. Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından 7 Kasım 2013 tarihi itibarıyla e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak. 7 Kasım itibarıyla işçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşecek.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Sendika Üyeliğinin Kazanılması ve Sona Ermesi ile Üyelik Aidatının Tahsili Hakkında Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Sendika üyeliğinin kazanılması, sona ermesi ve üyelik aidatının tahsiline ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan yönetmelik, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na dayanılarak hazırlandı.


-SENDİKAYA ÜYE OLMAK SERBEST OLACAK-


Sendikaya üye olmak serbest olacak, hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamayacak. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre işveren sayılanlar, işveren sendikalarına üye olabilecek. İşçi ve işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamayacak. Bu hükme aykırı şekilde birden çok sendikaya üye olunması hainde sonraki üyelikler geçersiz olacak. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler, aynı işkolunda çalıştıkları işyeri sayısı kadar sendikaya üye olabilecek.


-ÜYELİK BAŞVURUSU E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN YAPILACAK-


Sendika üyelik başvurusu, işçi tarafından 7 Kasım 2013'ten itibaren e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak. Üyelik bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak. Üyelik, yetkili organın e-Devlet kapısı üzerinden 30 gün içerisinde başvuruyu kabulü ile kazanılacak. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun e-Devlet kapısı üzerinden kabul edildiği tarih olacak. Üyelik başvurusu, yetkili organ tarafından 30 günlük süre içerisinde reddedilmediği takdirde 30. günün sonunda üyelik talebi kabul edilmiş sayılacak.


-ÜYELİK BAŞVURUSU E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN REDDEDİLEBİLECEK-


Sendika tüzüğünde belirlenen ve sendika üyeliğine kabul ve ret işlemlerinde yetkili olan organ, üyelik başvurusunu e-Devlet kapısı üzerinden reddedebilecek. Ret kararı yetkili organ tarafından gerekçesi ile birlikte e-Devlet kapısına kaydedilecek ve işçiye yazılı olarak tebliğ edilecek.


Mahkeme kararı ile kazanılan üyeliğin başlangıç tarihi, üyelik başvurusunun yetkili organ tarafından reddedildiği tarih olacak. Yetkili organ tarafından Bakanlığa bildirilen kişilere sendika adına e-Devlet kapısı üzerinden işlem yapma yetkisi verilecek. Bu kişiler aynı usule göre değiştirilebilecek veya yetkileri kaldırılabilecek. e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak tüm işlemler, ilgili sendikanın Bakanlığa bildirileceği yetkili kullanıcı tarafından gerçekleştirilecek.


-ÜYELİK VE TESCİL BİLGİLERİNİN PAYLAŞILMASI-


Bakanlık, sendika üyeliği bilgilerini düzenli olarak en geç her ayın son gününe kadar güncelleyecek. İşçi sendikalarının kurulu bulunduğu işkolundaki işyerlerinin tescil ve Bakanlık kayıtlarında bulunan üyelik bilgilerine, Bakanlıkça e-Devlet kapısı üzerinden verilecek yetkilendirmeyle ulaşılacak.


-İŞVEREN SENDİKASI ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI-


7 Kasım 2013 itibarıyla sendika üyelik başvurusu, işveren tarafından işyerinin veya işletmenin kurulu bulunduğu işkolunda faaliyet gösteren işveren sendikasına yazılı olarak yapılacak. İşverenin tüzel kişilik olması halinde yetkili organının almış olduğu kararın örneği başvuruya eklenecek. İşveren sendikasına yapılan üyelik başvurusu sendika tarafından e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa bildirilecek. Üyelik, yetkili organının başvuruyu kabulünü e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa bildirmesi ile kazanılacak. Üyeliğin başlangıç tarihi, yetkili organ tarafından üyelik başvurusunun kabul edildiğinin e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa bildirildiği tarih olacak.


Üyelik aidatının miktarı, sendika ve konfederasyonların tüzüğünde gösterilecek. Dayanışma aidatının miktarı, üyelik aidatından fazla olmamak kaydıyla sendika tüzüğünde belirlenecek.


Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlı olacak. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmayacak. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden itibaren geçerli olacak. Toplu iş sözleşmesinin imza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğuracak.


-AİDATLARIN YATIRILMASI-


Üyelik ve dayanışma aidatları, yetkili işçi sendikasının işverene yazılı başvurusu üzerine, işçinin ücretinden kesilerek ilgili sendikaya ödenecek. Genel kurul kararı ile aidatlarda değişiklik yapıldığı takdirde, en geç bir ay içinde sendika tarafından aidat miktarı işverene bildirilecek.


-ÇEKİLME BİLDİRİMİ E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN YAPILACAK-


7 Kasım 2013 itibarıyla işçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşecek. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşacak. İşveren sendikası üyeliğinden çekilme başvurusu işveren tarafından sendikaya yapılacak. İşverenin tüzel kişilik olması halinde yetkili organın çekilmeye ilişkin almış olduğu kararın örneği başvuruya eklenecek. Çekilme bildirimi sendika tarafından e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa bildirilecek.


Çekilme, sendikaya bildirim tarihinden itibaren bir ay sonra geçerlilik kazanacak.


Çekilenin bir aylık süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde, yeni üyelik bu sürenin bitimi tarihinde kazanılmış sayılacak.


-SENDİKA ÜYELİĞİNDEN ÇIKARILMA-


Sendika üyeliğinden çıkarılma kararı genel kurul tarafından verilecek. 7 Kasım 2013 itibarıyla çıkarılma kararı, e-Devlet kapısı üzerinden Bakanlığa bildirilecek ve üyelikten çıkarılana yazı ile tebliğ edilecek.


Çıkarılma kararına karşı üye, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde mahkemeye itiraz edebilecek. Mahkeme iki ay içinde kesin olarak karar verecek. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam edecek. Herhangi bir askeri ödev nedeniyle silah altına alınan üyenin işçi sendikası ile üyelik ilişkisi bu süre içinde askıda kalacak.


-ÜYELİKLERİN BİLDİRİLMESİ-


Bakanlık, altı ay içinde kayıtlarında yer alan üye listelerini işçi sendikalarına gönderecek. Sendikalar, varsa itirazlarını bir ay içinde Bakanlığa bildirecek. Bakanlık, itirazları en geç bir ay içinde karara bağlayacak. - Ankara

Kaynak: ANKA