''Tarım Haftası" Konferansı
Siirt İl Kültür Turizm Müdürlüğü Salonunda ''Tarım Haftası" kutlamaları kapsamında konferans düzenlendi.
Siirt İl Kültür Turizm Müdürlüğü Salonunda Siirt Üniversitesi ve Siirt Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğiyle "Tarım Haftası" kutlamaları kapsamında konferans düzenlendi.
Türkiye'de tarımsal öğretiminin analizini yapmayı amaçlayan konferansa Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Siirt TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ergün Demirhan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Yaşar Çiftçi ve Eruh Meslek Yüksekokulu öğrencisi konuşmacı olarak katıldı.
İlk olarak tarımsal öğretimdeki problemleri, sistem değişikliklerini bununla beraber uygulamalı eğitim sıkıntısı çektiklerini anlatan Eruh MYO 2.sınıf öğrencisi Medine Sürme, tarımsal istihdam, özel sektör desteğinin sağlanması ve tarım teknik ve becerileri kazanmada kurumsal desteklerin sağlanması gibi konuların çözülmesini arzu ettiklerini ifade etti.
Daha sonra kürsüye çıkan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ergün Demirhan, tarımın tarihsel gelişimi hakkında ön bilgi vererek başladığı konuşmasına, Türkiye'de tarım istihdam oranları, Tarımın GSMH içindeki payı gibi konularda istatistiki bilgi vererek devam etti. Konuşmasında Ziraat Mühendisleri Odasının Siirt'teki faaliyetlerine de değinen Demirhan iyi yetişmiş ziraat mühendislerinin bu ülke için çok önemli olduğuna, kendini iyi yetiştiren ziraat mühendisinin istihdam sıkıntısı çekmeyeceğini ifade etti.
Yeni kurulacak olan Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi için memnuniyetlerini ve tebriklerini ileterek sözü Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman'a bıraktı.
Rektör Erman konuşmasında; Ülkemizde tarımsal eğitim öğretim faaliyetlerinde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini vurguladı. Özellikle son yıllarda sanayi ve hizmet sektörünün tarım sektörüne oranla hızlı gelişimi nedeniyle bitkisel ve hayvansal üretimle uğraşan nüfusun azaldığını, alınan politik kararlardan ötürü ziraat fakültelerine olan talebin azaldığını ancak bu talep azalmasının teknolojik, sosyal ve ekonomik koşullardaki değişimleri dikkate alan tarımsal öğretim programlarını düzenleyerek bu sıkıntıların büyük ölçüde ortadan kalkabileceğini söyledi. Bu konuda devletin tarımsal öğretime ayırdığı kaynağı arttırması gerektiğini ve tarımsal öğretim müfredatının özel sektör istek ve gereksinmelerine göre yönlendirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.
21.yüzyılın gerekleri içerisinde ülke kalkınmasının koşulları göz önünde bulundurulduğunda nitelikli tarımsal öğretimin yerinin yadsınamayacağını ifade eden Erman tarımsal öğretimin 167. Yılını kutlayarak sözlerini noktaladı.
Konferansa konuşmacı olarak katılan misafirlere ve TMMOB Siirt Ziraat Mühendisleri Odası emektar üyelerine plaket takdim edildikten sonra Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Yaşar Çiftçi "Türkiye'de Tarımsal Yükseköğretimin Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu konferansı sundu.
Tarihsel süreç içerisinde tarımsal öğretimi slayt gösterisiyle anlatan Çiftçi, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren tarımsal öğretimle ilgili niteliksel ve niceliksel gelişmelere değindi. Son yıllarda ülkenin her tarafında kurulan ziraat fakültelerinin ve açılan bölümlerin gerekli olmadığını ifade eden Çiftçi, tarımsal öğrenimin esaslı manada uygulamayı gerektirdiğini açacağımız bir fakülte ya da bölüm için iyi düşünmemiz gerektiğini, bu kurumlardan bugün mezun olacak öğrencilerin geleceğini de düşünmemiz gereğinden bahsetti. Ayrıca uygulama sahasına çıkmayan bir ziraat mühendisi yetiştirmenin pek bir anlamı olmayacağını, tarımsal üretim ve eğitimin müteahhit çıkarcılığıyla başarılamayacağını ifade etti. Çiftçi'nin konferansının ardından katılımcılara söz hakkı verildi.
Soru-cevap bölümünün ardından yapılan kapanış töreniyle konferansa son verildi.