Tisk: 2013'te Verimlilik Yüzde 0.1, Reel İşgücü Maliyeti Yüzde 5.1 Arttı

Son Güncelleme:

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2013 yılının son çeyreğinde verimliliğin yüzde 0.6 oranında arttığına dikkat çekerek, verimlilik artışının zayıflamasının 2012'deki ve 2013 yılının ilk yarısındaki küçülme eğilimine geri dönüş endişelerini doğurduğunu savundu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 2013 yılının son çeyreğinde verimliliğin yüzde 0.6 oranında arttığına dikkat çekerek, verimlilik artışının zayıflamasının 2012'deki ve 2013 yılının ilk yarısındaki küçülme eğilimine geri dönüş endişelerini doğurduğunu savundu. Son 6 yılda reel işgücü maliyetinin, verimliliğe kıyasla yaklaşık iki kat yüksek artış kaydettiğini belirten TİSK, bu dönemde reel işgücü maliyeti yüzde 13.5 yükselirken, verimlilik artışının yüzde 7'de kaldığını vurguladı.


TİSK'in Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2013 yılının 4'üncü çeyreğine ait imalat sanayii üretim ve istihdam verileri kullanılarak yaptığı hesaplara göre 2013 yılının Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üretim yüzde 4.2; istihdam yüzde 3.7 ve verimlilik (işçi başına üretim) yüzde 0.6 oranında arttı. TİSK, verimlilik artışının zayıflamasının, 2012'deki ve 2013'ün ilk yarısındaki küçülme eğilimine geri dönüş endişelerini doğurduğunu belirterek, söz konusu dönemde reel işgücü maliyetinin ise yüzde 5 arttığını vurguladı. TİSK, reel işgücü maliyetinin üst üste 7 çeyrek dönemdir (21 aydır) yükseldiğinin altını çizdi.


-"2013'TE VERİMLİLİK ARTIŞI NEREDEYSE YOK"-


TİSK'ten yapılan açıklamada 2013 yılının tamamında imalat sanayiinde üretim 2012 yılına göre yüzde 4 yükselirken, istihdam da üretime yakın ölçüde, yüzde 3.9 arttığı ifade edildi. Verimliliğin yüzde 0.1 artışla, yerinde saydığına dikkat çekilen açıklamada,"Buna karşılık enflasyondan arındırılmış (reel) işgücü maliyeti artışı yüzde 5.1 oldu.


Reel işgücü maliyeti artışının verimlilik artışına kıyasla çok daha yüksek gerçekleşmesi sanayinin uluslararası rekabet gücünü azalttı ve yatırım kapasitesini zayıflattı" denildi.


-SON 6 YILDA VERİMLİLİK YÜZDE 7, REEL İŞGÜCÜ MALİYETİ YÜZDE 13.5 YÜKSELDİ-


TİSK, 2007 yılından 2013'e uzanan 6 yılda da reel işgücü maliyetinin, verimliliğe kıyasla yaklaşık iki kat yüksek artış kaydettiğini vurguladı. Reel işgücü maliyeti yüzde 13.5 yükselirken, verimlilik artışının yüzde 7'de kaldığını belirten TİSK, üretimin yüzde 17.5; istihdamın yüzde 9.8 oranında arttığını kaydetti.


İşgücü maliyeti ile verimliliğin birlikte değerlendirilmesini sağlayan ve bir birimlik üretimde işgücü maliyetinin rekabet gücüne etkisini yansıtan "birim işgücü maliyeti" endeksi ise aynı dönemde 99'dan 105.1'e yükseldiğini belirten TİSK, bu yükselişin sanayi ürünlerinin iç ve dış piyasalardaki başarısının işgücü maliyeti nedeniyle kısıtlandığını ortaya koyduğunu ifade etti. TİSK, rekabet gücünün ve istihdamın artırılması için, ücret-dışı işgücü maliyetinin, özellikle işletmeler üzerindeki SGK prim yükünün hafifletilmesi, OECD ortalamasına indirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: ANKA