SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir? - Son Dakika
Advertorial Sondakika

SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

SEO, arama motoru optimizasyonu ya da arama motoru optimize edici için kullanılan kısaltmadır. Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans sergilemesini sağlayan tüm çalışmalardır. Web sitelerinin arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha iyi sonuçlar vermesi için yapılan yama sürecidir. Süreci şu şekilde özetleyebiliriz:

13.11.2020 12:00  Güncelleme: 14:24
İlandır

1-ANAHTAR KELİME SEÇİMİ

Anahtar kelime seçimi başlangıç ve belki de en önemli adımdır. Seçilen kelime konuyla ne kadar uyuşursa elde edilecek getiri o kadar fazla olmaktadır. Kurulacak web sitesinde 'Doğru Kelime Seçimi' tahminler ile değil tamamen istatistiklerle seçilmelidir. Bunu yapmak için Google Adwards (Anahtar Kelime Planlayıcı) kullanılabilir. Seçilen kelimenin oluşturduğu istatistikler sonucunda oluşturulabilecek kombinasyonlardan seçim yapılabilmektedir. Birkaç farklı seçenek ile çalışmak tercih edilebilir.

2-DOĞRU ADRES VE DOĞRU ADRES YAPISI

Seçilen birkaç farklı seçeneğin arasından 'Domain' adresleriyle karşılaştırmalar yapılarak aralarından en iyisinin seçimi sağlanmış olmaktadır. Domain adresinin kısa ve net olması çok önemlidir. İşlenen konuyla ilişkisi, tercih edilebilecek olması gerekmektedir. Domain adresi uzadıkça ve ana konudan uzaklaştıkça tercih edilme azalacaktır.

3-TITLE VE HEAD ETİKETLERİNİN DOĞRU KULLANIMI

SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Title ve head etiketleri seçilirken hedef net ve kısa olmalıdır. Title'a eklenen uzantılar bir kazanç kazandırmaz. Title'a sağ click'Sayfa Kaynağını Görüntüle' seçeneğinden ulaşılabilmektedir. Bu işlem arama motorun aramasında web sitesinin önlerde gözükmesini sağlamaktadır.

Head kullanımı arama sonuçlarında etki yarattığı için dikkatli yapılmalı ve bazı kritik noktalara uyulmalıdır. Bu noktalar:

✓ Bütün headler uyumlu olmalıdır.

✓ Her sayfada bir tane H1 barındırmalıdır.

✓ Atılan başlıklar uzun olmamalıdır.

✓ Başlıklar bir sıra ile ilerlemelidir.

4-İÇERİK

Vereceğimiz mesaj içerik ile iletilmektedir. Etkin kullanımı çok önemlidir. Büyük farklar doğurabilir. Etkin içerik üretimi için:

✓ Oluşturulan içerik yaratıcı ve özgün olmalıdır.

✓ Doğru bilgi içermelidir.

✓ Başlıklarla uyum yakalanmalıdır.

✓ Doğru hazırlanmalıdır.

✓ İlk paragrafta anahtar kelime geçirilmelidir.

✓ Resimler alt etiketleri doğru kullanılmalıdır.

5-TESTLER

SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Web sitesini sürekli teste sokmak, performansını ölçmek maliyetli fakat getirisi olan bir iş olarak bilinmektedir. Yapılan testlerin verdiği cevaplar yapılan optimizasyona katkı sağlamaktadır. Eğer bir hata var ise, bunlar görüldükten sonra çözümler için harekete geçilebilir. Bu bir süreçtir ve takip edilmesi gerekmektedir. Testlerin bize sağladığı faydalar:

✓ Hata Kontrolü

✓ Mobil Uyum

✓ Hız

✓ Arama Optimizasyonu

✓ Site Haritasını Takip

Yapılacak testler Google Search Console (Web Master) üzerinden yapılabilmektedir.

6-MOBİL UYUM

Mobil uyumun, Google'ın önem verdiği konulardan biri olduğu bilinmektedir. Sadece ana sayfanın mobil uyumlu olması yeterli olmamaktadır. Tüm sayfalarınızı uyumlu olması gerekmektedir. Testten geçirilip hatalar çözülmelidir. 'Google Mobile Friendly' kullanılabilmektedir.

7-GOOGLE SEARCH CONSOLE KULLANIMI

Web siteleri için hız çok önemlidir. Google siteyi taramak için robotlarını gönderir ve sitenizi tarar. Kaldığı süre boyunca indirdiği kilobayt ne kadar fazla olursa bu site için o kadar iyi olduğunu ifade etmektedir. Sitenin performansı çok önemlidir. Performans da az önce bahsettiğimiz indirilen kilobaytla doğru orantılıdır. Performans arttıkça öne çıkma da buna bağlı olarak artmaktadır. Google Page Speed kullanılarak test yapılabilmektedir.

8-BACKLINK

SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Backlink, diğer sitelerin sizin oluşturduğunuz siteye link vermesidir. Bu işlemle size referans olmaktadır. Oluşan referans Google'ın puanlamalarından iyi değerler alacaktır. Verilen linklerde önemli olan sayıdan ziyade kaç farklı domain ile yaptığınız ortaklıktır. Domain sayısı arttıkça getirisi de artacaktır. Backlink verirken önemli iki unsura dikkat edilmelidir. Bunlar:

✓ Doğru kelimeye domain verilmesi

✓ Direk adrese verilmesi

9-ARAÇLARIN ÖNEM

Yapılan bu kadar işlemin heba olmaması ve nın sürdürülebilir olması için için sürekli denetim altında olması ve güncel tutulması gerekmektedir. Bu işlemlerin size bir maliyeti olacaktır ancak bu maliyetleri oluşan olumlu geri dönüş karşılayacaktır. Bahsedilen hız ve uyum sorunları sürekli denetlemeyle çözüme kavuşmaktadır. Sonuçta, hedef kitlenin belirlenmesi ve belirlenen hedef kitleye göre hareket edilmesi seçilen kelimede de önemlidir. Oluşturulan anahtar kelime yaptığımızı yansıtmalıdır.

GOOGLE ALGORİTMA CEZALARI NELERDİR VE NEDEN VERİLİR?

Google dünyada en çok tercih edilen arama motorudur. Google ile çalışmak birçok getirisi olan bir durum. Üzerinde durulmalı hatta detaylı çalışılmalıdır.Fakat Google kullanıcılarına kaliteli hizmet vermek için yaptığı taramalarda yanlış veya kalitesiz bulduğu bazı konulardan dolayı önce uyarı sonra ceza verebilir.

Google'ın verdiği cezaların temel neden kopya içeriktir. Google yaptığı taramalarda oluşturulan sitelerin özgün olmasını istemekte. Bir site başka bir siteden yaptığı kopyala yapıştır içeriklerin sonucunda yaptırıma uğrayabilir. Bilindiği üzere artık Trustrank denen ölçüm var. Yapılan kopya içerikler tespit edilebilir. Değer sahibi olamaz. Google siteyi aramalarda geriye iter. Bu yaptırım ön sıralarda gözükmeyi engeller ve indeksler gerilemeye başlar.

Google cezalarını şu şekilde inceleyebiliriz:

Google'ın Cezaları

ikiye ayırabiliriz. Bunlardan birincisi Panda'dır. Panda kaliteyi ve sunulan içeriği değerlendirir. Habersiz yapılır ve her ay tekrarlanır. İkincisi ise Penguin'dır. Penguin aşırı site dışı SEO optimizasyonlarını değerlendirir. Haber verilerek yapılır ve her yıl birkaç kez olmak üzere tekrarlanır.

✓ Sandbox Cezası:Google'ın verebileceği en sert ceza denebilir. Bu konuyu önemsemezseniz size geri dönüşleri olumsuz olacaktır. Yapılan kopya içerikler,anahtar kelime çalımı,gereğinden fazla backlink kullanımı ve veri tekrarı Google'ın kabul etmeyeceği konulardır. Bu duruma düşmek kolay çıkmak sabır gerektiren bir iştir. Belirlenen hataları tek tek ortadan kaldırıp verimsiz backlinklerden kurtulmalısınız. Ani hit kaybı ve ani indeks kaybı sonucunda siteyi aramalarda bulunmama cezasına kadar götürebilir. Bu yüzden bu konuya gereken önemin verilmesi gerekir.

✓ Bomb Cezası:Sandbox kadar tehlikeli değildir.Sitenin üst sıralardaki kelimelerinin gerilemesidir. Bomb cezasının oluşma sebebi ise geri kalan kelimelerde ki backlinklerdir. Bir nevi güncellemelerin oluşturduğu olumsuzluk. Kalitesiz ve verimsiz backlinkleri temizleyip;yükselen kelimelerinize backlink alıp bunlarla değiştirilebilirsiniz.

✓ -900+ Cezası: Bir uyarı cezasıdır. Google sizi uyarıyor ve bazı sorunların olduğunu belirtiyordur. Çünkü sorunları düzeltmez ve SEO çalışmalarına düzen vermezseniz Sandbox'a düşebilirsiniz. Bunu da asla istemezsiniz. İndeksleriniz silinmez ancak geriye gidebilir. Bu sorunun oluşma sebebi ise Google algoritmasına ve kurallarına aykırı optimizasyon çalışmalarının yapılmasıdır. Optimizasyon düzeldiğinde eski konumuza veya birkaç sıra altına yerleşebilirsiniz.

✓ -30,-60-,-90.. Cezası:Aramalarda sitenin daha gerilerde çıkmasını ifade eder. Bu ceza sonrası site 30 ile 90 arası bir sıralama düşüşü yaşayabilir. Verilen ceza kalitesiz backlink ve yapılmayan site içi optimizasyonlardan kaynaklıdır. Sahte hitler buna örnek olarak verilebilir.

✓ Cloaking Cezası: Web siteleri için önemli bir cezadır. Seo optimizasyonları sizi öne çıkarabilir. Yeterli güvenlik olmaması ve donanımın bunu karşılayamaması Google tarafından fark edilip cezaya tabi tutulmaktadır.

✓ Sneaky Yönlendirmeler: Farklı URL adreslerine yönlendirilme işlemidir. Şikayet edilmesi halinde sayfaya ve web sitesine gerekli ceza uygulanır.

✓ Fazla Anchor-Text Kullanımı: Google'ın verdiği sınır çizgisini geçip her yere reklam koyarsanız,yazı yerlerinden kullandığınız linkler fazla olursa ceza alınabilir. Sıra düşüşleri görülebilir. İndeks ve hit düşmez ama sayfa aşağıya gitmektedir.

✓ Kalitesiz Kaynak Linkleri: Oluşan durum istemli değildir. Kontrol edilmeli ve bu spam niteliğindeki linkler silinmelidir. %75'in üzerinde yaptırım uygulanabilir.

✓ İlgisiz İçerikli Site Linkleri : Farklı bir konu içeriği bulunan sitelerdeki linkler %25'i geçerse Google tarafından bir yaptırım yapılır.

✓ Ücretli Link Almak ve Vermek: Kesin bir cezası olduğunu söylemek mümkündür. Nasıl tespit edildiği bilinmemektedir. Tahminler doğallıktan uzaklaşmayı göstermektedir.

✓ Site İçi Kelime Tekrarı: Anahtar kelimenin doğal olmayacak şekilde çok ve tekrar kullanılmasıdır. Google için bir ceza durumudur. İndekste azalma gerçekleşmektedir.

✓ Düşük Ziyaret Süresi: Ziyaretçi sitede 30 saniyeden az kalıyorsa aradığı içeriği sitenizde bulamadığı anlamına gelmektedir. Eğer bu oran %50'yi geçerse sitenizin ceza alması ve sıralamalardan düşürülmesi olasıdır.

Kaynaklar :

https://search.google.com/search-console/about

Son Dakika Advertorial Sondakika SEO Nedir ? Ceza Almamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement