Antarktika'daki İlk Türk Yerbilimci Bilimsel Çalışmalarına Başladı - Son Dakika
Dünya

Antarktika'daki İlk Türk Yerbilimci Bilimsel Çalışmalarına Başladı

Antarktika\'daki İlk Türk Yerbilimci Bilimsel Çalışmalarına Başladı

Türkiye adına bilimsel çalışmalar yapmak için Antarktika’daki 1. Antarktika Türk Antarktika Programı’na katılan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik çalışmalarına başladı.

07.02.2014 16:58

Türkiye adına bilimsel çalışmalar yapmak için Antarktika'daki 1. Antarktika Türk Antarktika Programı'na katılan İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Çelik çalışmalarına başladı.

Antarktika'da Türk bayrağını dalgalandırarak ilk Türk yerbilimci olmayı başaran Çelik, 22 Şubat'a kadar bölgede çalışmalarını sürdürecek. Çelik, 1. Antarktika Türk Antarktika Programı kapsamında Antarktika'da küresel ısınma dolayısıyla gelişen buzul çökellerinin sedimantolojisi ile kıtanın genel jeolojik araştırmasının yapılmasının yanı sıra ortak-çok disiplinli yeni araştırma projelerinin ve gelecekte etkinleştirilecek proje altyapılarının oluşturulması için yerinde incelemelerde bulunacak. Çelik'in gerçekleştireceği araştırmalar ayrıca gelecekte Antarktika'da kurulması düşünülen "Türk Araştırma Üssü" için de bir temel teşkil edecek. Araştırma ekibinde Çelik'in yanı sıra üç Bulgar, iki İngiliz, iki Polonyalı, iki Portekiz ve bir de Moğolistanlı araştırmacı bulunuyor.

1. Antarktika Türk Bilim Seferi için İstanbul'dan yola çıkan ekip Sofya, Roma, Buenos Aires, Rio Gallegos ve King George'un ardından Antarktika'daki Bulgaristan Araştırma Üssü'ne üç günde ulaşmıştı. İstanbul Üniversitesi ve Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM)-Bulgar Antarktika Enstitüsü (BAI) işbirliğiyle düzenlenen programın finansörlüğünü İstanbul Üniversitesi karşılıyor. - CANBERRA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Antarktika'daki İlk Türk Yerbilimci Bilimsel Çalışmalarına Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement