Bmgs Kıbrıs Özel Danışmanı Downer Liderler Arasında Mekik Dokuyor - Son Dakika
Dünya

Bmgs Kıbrıs Özel Danışmanı Downer Liderler Arasında Mekik Dokuyor

Bmgs Kıbrıs Özel Danışmanı Downer Liderler Arasında Mekik Dokuyor

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, müzakerelerdeki zorluklar ve engellerin aşılması için kararlılık gerektiğini söyledi.

05.01.2012 17:38

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, müzakerelerdeki zorluklar ve engellerin aşılması için kararlılık gerektiğini söyledi.

Liderler arasındaki mekik diplomasisini sürdüren ve dün ara bölgedeli liderler buluşmasının hemen ardından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir araya gelen Downer, bu sabah da

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüştü.

Kıbrıs Rum radyosunun haberine göre Downer, Hristofyas ile Rum Başkanlık Sarayı'ndaki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ana başlıklarda varılabilecek anlaşmayla ilgili engellerin, Green Tree'de 22 -24 Ocak tarihlerinde yapılacak olan üçlü görüşmede aşılabileceği değerlendirmesinde bulundu. Downer, "Esas soru, bu engellerin ne kadar aşılabileceğidir. Aşılabilmeleri için çok uzun bir zaman gerekmeyecektir, ancak birtakım siyasi uzlaşılar gerekecektir. Bu uzlaşıların olup olmayacağı konusunda ise

herhangi bir fikrim yoktur" dedi.

Hristofyas'ın; müzakerelerde ilerleme sağlanmazsa Green Tree'deki görüşmeye gitmenin manasız olacağı açıklamasını yorumlaması istenen Downer, "Bugünden Green Tree görüşmesine kadar ne kadar ilerleme sağlayabileceğimizi görelim. Önemli olan şey, Green Tree görüşmesinin ne kadar başarılı olabileceğinin güvence altına alınabilmesi için, şimdiden itibaren daha fazla ilerleme kaydedilmesidir" dedi.

Downer, "bu sürecin Kıbrıslılara ait olduğunu ve bunun, Kıbrıslıların Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için bir fırsat olduğunu" da kaydetti. Hristofyas ile yaptıkları bugünkü görüşmenin yararlı bir görüşme olduğunu ifade eden Downer, görüşmede müzakerelerin hangi noktada bulunduğunu tartıştıklarını ifade etti.

Green Tree görüşmesine fazla bir zaman kalmadığına da işaret eden Downer, bu nedenle müzakerelerde birtakım ilerlemeler kaydedilebilmesi için sıkı bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Müzakerelerdeki son periyodun oldukça zorlu geçtiğini belirten Downer, zorlukların ve engellerin aşılabilmesi için kararlılık gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

BM'nin taraflara; görüşlerini beklediği herhangi bir belge verip vermediğinin sorulması üzerine ise Downer, BM'nin taraflara herhangi bir belge vermediğini, fakat tarafların BM'ye, nasıl bir anlaşma istediklerini tasvir ettikleri bazı belgeler verdiklerini söyledi.

Müzakereler kapsamındaki bir safhada, tarafların belge alışverişinde bulunacağını, ancak bunu ne zaman yapacakları konusunda henüz tarih belirlemediklerini belirten Downer, tarafların bazı ön tasarılar yaptıklarını ve henüz tamamlamadıkları bu ön tasarılar üzerinde çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Green Tree'de ikinci kez yapılacak olan zirvenin, olması gereken zamandan daha mı erken yapıldığı konusundaki soruya ise Downer, "Hayır, dün de söylediğim gibi, bu mesele zaman meselesi değil, daha çok siyasi bir meseledir" yanıtını verdi.

Downer, BM için başarının ne olacağı sorusunu da, "İki tarafın ana başlıkların çözümlenmesinde daha büyük başarılar elde etmesi gerekir. Önümüzdeki iki buçuk haftada ana başlıklardaki engelleri aşmak için daha fazla ilerleme kaydetmeleri gerekiyor. Bu da, mümkün olan bir şeydir" şeklinde yanıtladı.

BM'nin; tarafların tezleri arasında köprü kurucu öneriler sunup sunmayacağı konusunda ise Downer, "Günün sonunda bu süreç Kıbrıslılara aittir ve ülkenin geleceği de yabancıların değil, Kıbrıslıların elindedir" dedi.

"BU AKŞAMKİ YEMEK HRİSTOFYAS'IN DÜNKÜ AÇIKLAMALARININ GÖLGESİNDE YAPILACAK"

Bu arada, Fileleftheros gazetesinin web sayfasında, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, Pile'de bu akşam düzenlenecek yemeğe, Hristofyas'ın dünkü açıklamalarının gölgesinde katılacakları haberi yer aldı.

Hristofyas, dün yaptığı açıklamalarda, müzakerelerde ilerleme sağlanamaması durumunda, Green Tree'de yapılacak görüşmeye katılmanın manasız olacağını söylemişti. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bmgs Kıbrıs Özel Danışmanı Downer Liderler Arasında Mekik Dokuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement