Kıbrıs'ta Liderlerden Barış Mesajı - Son Dakika
Dünya

Kıbrıs'ta Liderlerden Barış Mesajı

Kıbrıs\'ta Liderlerden Barış Mesajı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile liderlerin eşlerinin BM kontrolündeki karma köy Pile'deki akşam yemeği sona erdi.

05.01.2012 23:58

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, liderlerin eşleri, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile heyetlerin, BM kontrolündeki karma köy Pile'deki akşam yemeği sona erdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu, Rum lider Hristofyas ve eşi Elsi Hristofyas'la tarafların müzakere heyetleri ve BM yetkililerinin bu akşam buluştuğu Pile'deki yemekte barış mesajları verildi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Hristofyas, yemek öncesinde Türk kahvesinde eşleriyle birlikte buluşarak tokalaştı.

Türk kahvesinde bulunanlarla selamlaştıktan sonra iki lider, köydeki Rum kahvesine geçtiler. Liderler ve eşleri ardından köydeki diğer bir Rum kahvesini ziyaret ettiler. İki lider, burada kalabalık bir grubun alkışları ve tezahüratı ile karşılandı.

Bu arada köydeki gezinti sırasında iki lider ve kol kola giren eşleri sohbet ettiler. Köydeki kadınlar, zaman zaman liderlerin eşleri Meral Eroğlu ve Elsi Hristofyas ile tokalaşıp öpüştüler ve sohbet ettiler.

Liderler, eşleri ve heyetler daha sonra köyde tur attılar ve ardından Rum balıkçı lokantası Trohos'da yemeğe geçtiler.

KİMİN ELİ ALTTA KİMİN ELİ ÜSTTE

Yemeğin başında, Eroğlu, Hristofyas ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer birer konuşma yaptı.

Konuşmalar öncesinde, Eroğlu, Downer ve Hristofyas ellerini birleştirerek tokalaştılar. Bu sırada Eroğlu'nun eli üste kalınca Hristofyas aradan elini çekerek üste koydu. Bunun üzerine Eroğlu'nun da elini tekrar üste koyması üzerine liderlerin eşlerinin, Downer'ın, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın ve özel temsilcilerin bulunduğu masada kahkahalar atıldı.

YEMEKTE BARIŞ MESAJI

Masada ayağa kalkarak ilk konuşmayı yapan Hristofyas, yeni yılın çözüm yılı olmasını dileyerek, "Yeni yıl çözüm yılı olabilir" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu akşam bizim için bizimle çalışan insanlarla bir aradayız. BM yıllardır Kıbrıs'ta bizimle. 1964'ten beri tutkuyla bizimle bizim için çalışıyorlar. Ümit ederim Kıbrıs sorununu çözeriz ve buradaki BM Barış Gücü'nü de dünyadaki başka bir sıcak noktada göreve göndeririz."

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Hristofyas'ın dileklerine katıldığını belirterek, kalıcı bir anlaşma için uğraşlarını sürdürdüklerini söyledi.

Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları olarak bir anlaşmaya varabileceklerini kaydeden Eroğlu, birbirlerini gayet iyi tanıdıklarını, sorunlarını gayet iyi bildiklerini, çok iyi dostlar olarak Pile'de bulunduklarını belirtti.

Eroğlu, Hristofyas için, "Maalesef kendisine yoldaşım diyemeyeceğim, ama dostumdur" dedi.

Downer ve Buttenheim'a çabalarından dolayı teşekkür eden Eroğlu, "Kıbrıs'ta kalıcı bir anlaşmaya ulaşmamız için büyük çaba veriyorlar" dedi.

BM'nin 1964'ten beri adada bulunduğunu dile getiren Eroğlu, "Sayın Downer'ı rahatlatmak için bir anlaşmaya ulaşmak zorundayız" diye espri yapınca, masadakiler güldü.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs konusunda çok çaba harcandığını belirterek, gerek Türk gerekse Rum olmak üzere, Pile halkına teşekkür etti, 2012'nin barış yılı olmasını da diledi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ise konuşmasının başında, liderler ve onları destekleyen eşlerine teşekkür etti.

Downer, Kıbrıs'taki insanların çok sıcak insanlar olduğunu ifade ederek, Avustralya Dışişleri Bakanı olduğu dönemde dünyanın her yanını gezdiğini ancak hiçbir yerde Kıbrıs'takiler gibi sıcak arkadaş canlısı insanlar görmediğini söyledi.

İki toplumun iki bölgeli, iki toplumlu bir çerçevede anlaşmaya ulaşmasının harika bir şey olacağını kaydeden Downer, bu göreve atandığında kendisine çok zor olacağının söylendiğini aktardı.

DOWNER'İN HAYALİ

Bir hayal kurduğunu ifade eden Downer, hayalinde iki lideri, "TİME" dergisinin kapağında Kıbrıs'ta anlaşmaya ulaşmış ve adayı BM Güvenlik Konseyi'nin dizayn ettiği bir formül çerçevesinde yeniden birleştirmiş liderler olarak gördüğünü kaydetti.

Bunların mümkün olabileceğini söyleyen Downer, barışın gerçekleşmesini diledi.

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı çalışmalardan her zaman zevk aldığını ifade eden Downer, "2012'de bütün Kıbrıslılar için en iyisini dilerim" dedi.

Bu arada, Hristofyas, Downer'ın sözlerinin ardından, "TİME dergisini çok sevmesem de dileklerin için teşekkür ederim" diye konuştu.

Rum restoranında yaklaşık 1,5 saat süren ve karışık balık yiyen liderler, buradan, eşleri, BM diplomatları ve heyetlerle, Türk restoranı Amnesia'ya geçtiler. Liderler, eşleri, BM yetkilileri ve iki tarafın müzakere heyetleri burada Kıbrıs'a özgü hamur işleri, bulgur köftesi, samsı tatlısı ve meyve yedi.

Liderler, yemeğin son bölümünün yapıldığı Türk restoranı Amnesia'dan ayrılırken açıklama yapmadılar.

Öte yandan, Hristofyas, yemek öncesi, Pile Rum Muhtarı Simos Mitidis ve ihtiyar heyetiyle görüştü. Hristofyas burada yaptığı açıklamada, "Pile köyünün Kıbrıslı Türkler ile Rumların bir arada yaşadığı örnek bir köy olduğunu ve bu örneğin, adayı yeniden birleştirecek bir çözüm aracılığıyla tüm Kıbrıs'a yayılması için çaba gösterdiklerini" savundu.

- LEFKOŞA

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Kıbrıs'ta Liderlerden Barış Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement