KKTC Din İşleri Başkanı Atalay: "Hrisostomos ile 2011 Yılından Bu Yana Görüşmelerde Bulunuyoruz" - Son Dakika
Dünya

KKTC Din İşleri Başkanı Atalay: "Hrisostomos ile 2011 Yılından Bu Yana Görüşmelerde Bulunuyoruz"

KKTC Din İşleri Başkanı Atalay: "Hrisostomos ile 2011 Yılından Bu Yana Görüşmelerde Bulunuyoruz"

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Ortodoks Kilisesi Başpsikoposu II'nci Hrisostomos'la 2011 yılından bu yana ara bölgede görüştüklerini ve görüşmelerin önümüzdeki dönemde devam edeceğini söyledi.

22.10.2013 17:21

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Ortodoks Kilisesi Başpsikoposu II'nci Hrisostomos'la 2011 yılından bu yana ara bölgede görüştüklerini ve görüşmelerin önümüzdeki dönemde devam edeceğini söyledi.

Atalay, Hrisostomos'la dini hoşgörü ve karşılıklı anlaşmanın adadaki sorunların çözülmesine yapabileceği katkıyı ve "barış ortamının yaratılmasına dini liderlerin nasıl katkı koyabileceğini" konuştuklarını söyleyerek, ibadethanelerin tamiri, ibadet için geçişlerde siyasi kriterlerin ortadan kaldırılması gibi konuların da gündeme getirildiğini anlattı.

Talip Atalay, Hrisostomos'la görüştüğü ve Hala Sultan Tekkesi'ni ziyaret ettiğine dair Politis Gazetesi'nde yayınlanan haber üzerine, KKTC nin Devlet Ajansı konumunda olan Türk Ajansı Kıbrıs (TAK)a açıklamalarda bulundu.

"GÖRÜŞMELERE İSVEÇ BÜYÜKELÇİLİĞİ ARACILIK ETTİ"

Hrisostomos'la 2011 yılından bu yana Ledra Palace'ta görüşmelerde bulunduklarını anlatan Atalay, görüşme süreciyle ilgili adımların kendisi göreve gelmeden önce atıldığını ifade etti.

Atalay, görüşmelere İsveç Hristiyan Sosyal Demokratlar Birliği Başkanı Peter Weiderud ve Güney Kıbrıs'taki İsveç Büyükelçiliği'nin aracılık ettiğini anlattı.

Şimdiye kadar Hrisostomos'la "4-5 kere" görüştüğünü söyleyen Atalay, Ermeni ve Maronit dini liderleriyle de görüşmeler yürüttüğünü anlattı.

İlk görüşmenin 2011 yılında Rum, Türk, Yahudi ve Filistinli 40 gencin 3'er kişilik dini lider heyetleri eşliğinde gerçekleşen 1 haftalık programda yapıldığını dile getiren Atalay, "işin karakteri ve karşılıklı mutabakat" nedeniyle görüşmelerin basına yansıtılmadığını ekledi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN ONAYI BAŞBAKANLIK VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN BİLGİSİNDE GÖRÜŞÜYORUZ"

Atalay, görüşmelerin Cumhurbaşkanlığı'nın onayı; Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisinde gerçekleştirildiğini dile getirerek, görüşmelerde kendisine sıklıkla Kültürel Miras Teknik Komitesi üyesi Ali Tuncay ile Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar'ın eşlik ettiğini ve görüşme notlarının devlet birimleriyle de paylaşıldığını anlattı.

Basına yansıyan ve geçen cuma gerçekleşen görüşmede, Hrisostomos'un kendisini ve beraberindeki heyeti ara bölgeden alarak Bayraktar Camii'ne ve Başpiskoposluğa, ardından Hala Sultan Tekkesi'ne götürdüğünü anlatan Atalay, burada öğle namazı kıldırdığını anlattı.

Atalay görüşmede kendisine Ali Tuncay ve Şakir Alemdar, Din İşleri Başkanlığı Girne Temsilcisi Fuat Tosun'un; Hrisostomos'a ise Karpaz Metropoliti Hristoforos ve Neapolis Bölge Piskoposu Porfiriu'nun eşlik ettiğini ifade etti.

"BARIŞ ORTAMININ YARATILMASINA DİNİ LİDERLERİN NASIL KATKI KOYABİLECEĞİNİ KONUŞUYORUZ"

Atalay, görüşmelerde dini hoşgörü ve karşılıklı anlaşmanın adadaki sorunların çözülmesine yapabileceği katkının ve "barış ortamının yaratılmasına dini liderlerin nasıl katkı koyabileceğinin" konuşulduğu söyleyerek, ibadethanelerin tamiri, dini ibadet için geçişlerin siyasi kriterlere göre değerlendirilmemesi gibi konuların da gündeme getirildiğini anlattı.

Talip Atalay, bu düşünceyle daha önce Karpaz Metropoliti Hristoforos'un, Apostolos Andreas Manastırı'nı ziyaret için KKTC'ye geçişine izin verildiğine işaret etti.

3 yıla yakın zamandır pek çok konuda ciddi mesafe kat edildiğini dile getiren Atalay, Güney'deki Müslümanların sorunları ve camilerin durumu yanında Kuzey'de bulunan Apostolos Andreas Manastırı'nın tamiri gibi konularda görüş alışverişinde bulunulduğunu ekledi.

Görüşmeler sonucu Hala Sultan Tekkesi'nin bakımıyla ilgili bazı taleplerinin yerine getirildiğini kaydeden Atalay, görüşmelerin devam edeceği bilgisini verdi. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC Din İşleri Başkanı Atalay: 'Hrisostomos ile 2011 Yılından Bu Yana Görüşmelerde Bulunuyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement