Mahkeme, Pegida'nın Ezan Kıştırmasını Kısıtlıyor - Son Dakika
Dünya

Mahkeme, Pegida'nın Ezan Kıştırmasını Kısıtlıyor

Mahkeme, Pegida\'nın Ezan Kıştırmasını Kısıtlıyor

İSLAM ve yabancı düşmanı Pegida'nın Münih kolu, kentin ana meydanı Marien'de, tarihi Belediye Sarayı önünde haftada dört kez gösteri yapıyordu.

19.10.2016 10:14

İSLAM ve yabancı düşmanı Pegida'nın Münih kolu, kentin ana meydanı Marien'de, tarihi Belediye Sarayı önünde haftada dört kez gösteri yapıyordu. Akşam alışveriş trafiğinin yoğun olduğu 16.00-19.00 saatleri arasında Pegida, hoparlörden kulakları tırmalayan bir sesle insanlara ezan dinlettiriyordu. Hedefi, 'Almanya İslamlaşacak. Her gün beş kez böyle ezan okunacak' diye insanları korkutmak ve İslam'a karşı kışkırtmak. Pegida, bu gösteri için Marien Meydanı'nı gelecek yıl sonuna kadar rezerve etti. Başka hiç kimse bu gün ve saatlerde burada gösteri yapamıyordu.

HÜRRİYET GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Hürriyet Gazetesi, " Bavyera'da minareden ezan yasağı var ama Pegida'nın kentin ana meydanında ezan okutturması serbest" diye olayı kamuoyuna duyurdu. Pegida'nın provokasyonundan rahatsız olan işyerleri, çalışanlar, alışveriş yapanlar, Münih Şehir İdaresi'ne şikayet yağdırdı. Bu şikayetleri değerlendiren Münih Şehir İdaresi, Pegida'nın gösterilerine yer ve zaman olarak sınırlama getirdi. Gösterilerin hep aynı yerde değil, farklı yerlerde yapılması ve gösteri süresinin de üç saati aşmaması sınırı koydu.

SAATTE BİR VE BEŞ DAKİKAYA İNDİRİLDİ

Pegida'nın karara itirazı önce İdari Mahkemeden döndü. Ardından ise Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi son sözü söyledi. Bu karara göre Pegida hep Marien Meydanı'nda gösteri yapamayacak. Meydanda ayda bir toplanabilecek. Gösteri süresi üç saatle sınırlı kalacak. Hoparlörden sürekli ezan okutamayacak. Saatte bir 5 dakika, üç saatte toplam 15 dakika ezan dinlettirebilecek. Münih Şehir İdaresi Başkanı Thomas Böhle, Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi'nin kararının emsal teşkil ettiğini söyledi. Böhle, "İdari mahkeme olarak son karar mercii olan Bavyera Yüksek İdari Mahkemesi ilk kez üçüncü kişilerin haklarının Pegida'nın gösteri özgürlüğü davasından daha yüksek olduğuna karar verdi" dedi.

BÜNYAMİN İDRİZ: SEVİNDİRİCİ AMA YETMEZ

Panzberg Camisi imamı ve Münih İslam Forumu Başkanı Bünyamin İdriz, Pegida'ya ezan sınırlaması getiren mahkeme kararını şöyle yorumladı: "Pegida'nın ezanlı gösterisi nedeniyle o zaman Münih Belediyesi'nde Şehir İdaresi yetkilileriyle bir toplantı yapıldı. Biz  şikayetlerimizi o zaman dile getirdik. Mahkemenin buna şimdi en azından sınırlama getirmiş olması sevindirici. Halk çok rahatsız oluyordu. Mahkeme, halkın şikayetini ve rahatsızlığını dikkate aldı. İtirazını kabul etti. Ama bu kısıtlama yetmez. Pegida, kutsal bir ibadeti siyasal amaçlı kullanıyor, suistimal ediyor. Bunun gösteri özgürlüğüyle bir bağlantısı yok. Biz bundan çok rahatsısız. Dinin siyasal amaçlı kullanılması ve suistimali Alman Anayasası'na da aykırı. Bu nedenle Pegida'nın gösterilerde ezan okutmasının yasaklanmasını istiyoruz."

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Mahkeme, Pegida'nın Ezan Kıştırmasını Kısıtlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement