Peşmerge 50 Derece Sıcakta Oruçlu Savaşıyor - Son Dakika
Dünya

Peşmerge 50 Derece Sıcakta Oruçlu Savaşıyor

Peşmerge 50 Derece Sıcakta Oruçlu Savaşıyor

Kuzey Irak'ta Hava Sıcaklığının 50 dereceyi bulduğu Diyala kentinin Celavle kasabasında IŞİD'e karşı savaşan peşmerge güçleri zor saatler geçiriyor.

10.07.2014 20:08  Güncelleme: 10:31

Peşmerge güçleri ve IŞİD militanları arasındaki çatışmalar sıcaklığın 50 dereceyi bulduğu bir ortamda gerçekleşiyor. Sıcak çatışmalara sahne olan savaş cephelerinde, oruç tutan peşmergeler, zor anlar yaşıyor.

CEPHEDE ORUÇLU SAVAŞIYORLAR

Diyala kentinin Celavle kasabasında peşmerge ile IŞİD militanları arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Peşmergeler, bir yandan IŞİD tarafından gelecek keskin nişancı ateşi ve bombalı intihar eylemlerine karşı özel önlemler alırken diğer taraftan cephe gerisinde zinde kalmanın çabası içerisinde.

ORUÇLU PEŞMERGELER ÇOK ZORLANIYOR

Aşırı sıcaklar altında kalan peşmergeler içerisinde özellikle oruç tutanlar, sıkıntı yaşıyor. Ramazan ayını ailelerden uzakta cephede geçiren peşmergeler, karpuz, üzüm ve ekmekle iftarlarını açıyor. Su tanklarında abdest alan peşmergeler, cemaatle akşam namazını kılıyorlar.

ORUÇ TUTMAYIN FETVASINA RAĞMEN ORUÇ TUTUYORLAR

Muhammet Rıza da 20 yıldır peşmergelik yaptığını ifade ederek, "Çatışmaların oruç ayına ve yaz sıcaklarına denk gelmesi bizi çok zorluyor. Kürdistan Alimler Birliği, cephede oruç tutmayabileceğimize dair fetva verdi. Ancak Allah'a inancım nedeniyle orucumu tutmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Peşmergeler, gece belirledikleri IŞİD hedeflerine havan topu ve doçkalarla saldırıyor. İftardan sonra pusuya yatan peşmergeler, yerlerinin tespit edilmemesi için özellikle telefon ve sigara kullanılmasına izin vermiyor.

Peşmergeler, genel olarak kalaşnikof, doçka ve kanas tüfekleri kullanılıyor.

MALİKİ: BARZANİ, IŞİD'İN HEWLERDEN OPERASYON YAPMASINA İZİN VERİYOR

Öte yandan Irak Başbakanı Nuri Maliki, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin IŞİD'in operasyonlarını Erbil'den yönetmesine izin verdiğini söyledi. Maliki, Barzani’den IŞİD ve Baasçıların kurduğu operasyon yönetme odalarını dağıtmasını söyledi. Hewlêr'de İŞİD'in ve Baasçıların karargahına dönüştüğünü iddia eden Maliki, buna karşı susmayacaklarını ifade etti.

"KERKÜK'E GELENLER ASIL YERLERİNE GERİ DÖNECEKLER"

Maliki, Irak Devlet Televizyonu'nda yayınlanan konuşmasında peşmergeyi kast ederek Kerkük'te ele geçirilen silahları geri alacaklarını ve kente gelenlerin kendi asıl yerlerine döneceklerini kaydetti. Terör liderlerinin Hewlêr'de bulunuğunu iddia eden Maliki buna sessiz kalmayacaklarını belirtti.

KÜRTLERDEN KABİNE TOPLANTISINA BOYKOT

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin Kürtleri eleştirerek Hewlêr'in IŞİD'e ev sahipliği yaptığı yönündeki açıklamaları sonrası Kürt yetkililer kabine toplantısını boykot edeceklerini belirtti.
Geçen gün Maliki’nin Kürtlerin Hewlêr'de IŞİD militanlarına ev sahipliği yaptığı yönündeki açıklamaları sonrası Bölgesel Kürt Yönetimi yetkilileri Maliki’nin iddiasını kesin bir dille yalanladı.

Irak Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Şayis yaptığı açıklamada, kabine toplantısını boykot edeceklerini belirterek, “Bu tür ifadeler başkalarını suçlayanlar tarafından büyük güvenlik fiyaskolarını gizlemek için yapılır ve biz kabine toplantısını boykot ettiğimizi duyuruyoruz” dedi.

Alınan kararla hiçbir Kürt bakan ve milletvekilinin toplantıya katılmayacağı belirtilirken kararın Kürtlerle Irak Merkezi Yönetimi’nin arasını daha da açabileceği belirtildi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Peşmerge 50 Derece Sıcakta Oruçlu Savaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (51)

  • sedrik: orucun ne olduğunu bilmeyen tutmayan bazı faşistler buraya yazı yazmasın. adamlarda hiç birinizde olmayan ALLAH inancı var ve savaşta bile tutuyorlar. vakit öğlenmiş diyenler gidinde kendinize bir gözlük alın. yada o at gözlüklerinizi çıkarın. islamın 5 şartını sayamayan yorum yazmasın. 54 6 Yanıtla
    gapçık: google bakmadan bı yazsana gapcık :) 0 0
  • İZMİR: ALLAH İÇİN ORUÇ TUTAN MEVZİDE İFTAR HAZIRLIĞINDA OLAN.TURKMENİ KÜRDÜ KORUYAN PEŞMERGE OLDUĞU İÇİN NEFRETLERİNİ YORUMLARA YANSITAN ZAVALILAR,ALLAHTAN KORKUN.TÜRBELERİ İMHA EDEN İSTANBULDA CAMİLERE SALDIRAN.HATA KABEYİ YIKACAĞINI SÖYLEYEN BU ÇETE DENİLEN İŞİD.NASIL HANGİ VİJDANLA DESTEKLİYORSUNUZ.... 56 2 Yanıtla
  • SELIN: yasasin gurtler yasa sin pesmergelir 19 19 Yanıtla
  • turk kızı: yarım günmü oroç tutuyorlar öylen acıyorlar oroçlarını heralde oda iyiymiş kanmayın bunlara yahu :) 7 21 Yanıtla
  • SSSS: helal olsun peşmergelere işidden kaç kişi tutuyor oruç anca kafa keser ve insan öldürürler 23 4 Yanıtla
  • harun abdullah: Maşallah rabbim allah cc peşmergeyi korusun 22 4 Yanıtla
  • asli: alah yardemcemiz olsun tum muslumanlar adina 17 8 Yanıtla
  • tatvan: onlar allahın aslanlarıdır korku nedir bilmezler kalplerinde iman vardır allah tüm kürt halkını korsun düşmanlarını helak etsin 18 6 Yanıtla
  • mehmet: PEŞMERGENİN REKLAMINI MI YAPIYORSUNUZ. 5 19 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement