Yunanistan Seçiminde Soydaş Zaferi - Son Dakika
Dünya

Yunanistan Seçiminde Soydaş Zaferi

Yunanistan Seçiminde Soydaş Zaferi

Yunanistan'da dün yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinden çıkan sonuçlara göre Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK'un birlikte koalisyon hükümeti kurması beklenirken, Batı Trakya'da yaşayan Türk azınlığı, 300 sandalyeli parlamentoya 3...

18.06.2012 14:08

Yunanistan'da dün yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinden çıkan sonuçlara göre Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK'un birlikte koalisyon hükümeti kurması beklenirken, Batı Trakya'da yaşayan Türk azınlığı, 300 sandalyeli parlamentoya 3 soydaş vekil göndermenin mutluluğunu yaşıyor.

Yunanistan, 6 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamayınca dün yeniden sandığa gitti. Yaklaşık 10 milyon seçmen, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunun 300 yeni üyesine belirledi. Seçimi Yeni Demokrasi Partisi birinci, Radikal Sol SİRİZA ikinci ve PASOK üçüncü sırada tamamladı. Ülkede hiçbir parti tek başına iktidar için yeterli çoğunluğa ulaşamadı. Komşuda ülkeyi koalisyon hükümetinin yönetmesi bekleniyor. Yeni Demokrasi Partisi ve PASOK'un birlikte koalisyon hükümeti kurması beklenirken, PASOK'un hükümette yer almasının yanısıra dışarıdan da Yeni Demokrasi Partisi'ni destekleme ihtimali konuşuluyor.

3 SOYDAŞ MECLİSE

Geçen 6 Mayıs tarihinde yapılan seçimlerini de kazanan İskeçe'de Hüseyin Zeybek SİRİZA'dan, Gümülcine'de Ayhan Karayusuf SRİZA'dan, PASOK'tan Ahmet Hacıosman, bir kez daha milletvekili seçildi.

Batı Trkaya'da 3 soydaşın milletvekili olarak parlementoya gitmesi, Türk azınlığını mutlu etti. Soydaş adayları destekleyenler, dün gece geç saatlere kadar seçim galibiyetlerini kutladılar.

SOYDAŞ VEKİLLER MUTLU

Milletvekili seçildiği için mutlu olduğunu belirten SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, "Seçmenime teşükkür ederim. Şahsıma tekrar güvendi ve ilde birinci sırayı aldık. Bu çok sevindirici. Ancak Yunanistan genelinde beklediğıimiz birincilik gelmedi,ikinci olduk. Biliyorsunuz seçim sizsteminin eksikliği nedeniyle birinci partiye 50 bonus dediğimiz ektradan 50 milletvekili veriliyor. Bu büyük avantajdı. Bunu Yeni Demokrasi Partisi elde etti. Tabiki hükümet kurulabilir. Seçimlerden önce partiler ikiye ayrılmıştı. Memorandumu savunanlar ve savunmayanlar diye. Memorandumu savunanlar hükümeti kurabilir. Yeni Demokrasi ve PASOK'un oyları hükümet kurmaya yetiyor. İşimiz çok zor. Biz memorandumla işlerin çözülemeyeceği kanısındaydık. Avrupa'nında yumuşadığını gösteren sinyaller var. Tabiki ilk önce hükümet kurulması lazım. Çünkü halkımız yeni bir seçimi kaldıramaz. Mutlaka hükümet kurulması gerektiğine inanıyorum ve kuralacağına da inanıyorum. Toplumumuza,azınlığımaza ve memleketimeze hayırlı olsun" dedi. Zeybek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz azınlıklar olarak aynı başarıyı yakaladık. 3 azınlık milletvekili tekrar meclise gidiyor. Bunu azınlık 1996 yılında yakalamıştı. 6 Mayısta tekrar bu başarıyı göstermişti. Şimdi de hedefimiz olan 3 miletvekilini seçtik. Azınlık açısından başarılı bence. Azınlık içinden gelen evlatlarına güvendi. Bizde mecliste azınlığın ve çoğunluğun sesi olarak hem ilimize hemde azınlığımıza var gücümüzle çalışacağız."

Hedeflerinin tek başına hükümet kurmak olduğunu, ancak bunun gereçkleşmediğini belirten SİRİZA Gümülcine Milletvekili Ayhan Karayusuf ise "Bizim hedefimiz birinci parti olup, tek başımıza hükümet kurmaktı. Maalesef Yunan halkı göndermiş olduğumuz mesajı alamadı ve Yeni Demokrasi Partisi birinci olarak bitirdi bu yarışı. Biz SİRİZA olarak, Yeni Demokrasinin hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kaldığı takdirde ve hükümet kurma yetkisi bize verildiğinde buradaki diğer sol güçlerle sistemi değiştirecek bir hükümet kurmayı planlıyoruz. O da mümkün olmazsa Ana Muhalefet olarak burada halk hareketini başlatmak istiyoruz. Halkın uyanmasıyla bir şeyler çözülecek. Avrupa'nın bize yaptırımları ve dayatmalarıyla bu ülkenin krizden kurulacağına inanmıyoruz."dedi.

Batı Trakya için sonuçların sevindirici olduğunu belirten Karayusuf, "Burada hak ettiğimiz temsil gücünü kazandığımıza inanıyorum. Gümülcine'de 2, İskeçe'de bir soydaşımız meclise gidiyor. Bu hakikaten sevindirici ve nüfus oranına göre orantılı bir sonuç oldu. Temsil hakkı kazandık. Azınlık ve çoğunluk milletvekillerinin işbirliği içerisinde Türk-Yunan dostluğunun daha da derine gitmesi yolunda adımlar atılacağına inanıyorum" diye konuştu.

PASOK partisinden 4'üncü kez Gümülcien Milletvekili seçilen Ahmet Hacıosman ise şunları söyledi:

"17 Haziran seçimlerini büyük coşkuyla yaşıyoruz. Milletvekili tekrar seçilmek bu toplumun sorunlarını Atina'da dile getirmek, orada çözüm çareleri aramak elbetteki bizlere büyük bir mutluluk yaratmıştır. 4'üncü kez miletvekili seçilmem tecrübem ve birikimim önümüzdeki dönem bölge insanlarım için faydalı olacak. Görünen o ki Yeni Demokratis ile PASOK arasında koalisyon kurulacak sinyalini aldık. İnşallah hükümet kurulur ve ülkemiz ayağa kalkar."

LK,FK(LK/SS)

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Yunanistan Seçiminde Soydaş Zaferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement