5g ve Ötesi Teknolojileri Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

5g ve Ötesi Teknolojileri Konferansı

5g ve Ötesi Teknolojileri Konferansı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "5G'yi ilk kullanan ülkelerden biri olma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

24.01.2017 12:50

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "5G'yi ilk kullanan ülkelerden biri olma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Sayan, Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen "5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı"nda yaptığı konuşmada, 4.5G ihalesinin ardından, 5G ile ilgili çalışmalara başladıklarını söyledi. 5G Türkiye Forumu'nu kurduklarını anlatan Sayan, "Forum çalışmaları çerçevesinde gerek yerli gerek yabancı ikili iş birlikleriyle en başından itibaren gerek frekans tahsisi gerek anten üretimi gerek yazılım donanım noktasında en başından itibaren standartlar oluşturabilmek için çalışmalarımızı yapıyoruz. BTK olarak bu faaliyetleri koordine ediyoruz. İnşallah 5G'yi ilk kullanan ülkelerden biri olma hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İletişim sektörünün önemini vurgulayan Sayan, "İletişim olmayınca eğitimden sağlığa birçok sektörde geri kalıyoruz. Biz bunun hem sürekliliği hem de yeniliği noktasında gerekeni yapmaya devam ediyoruz. ASELSAN, HAVELSAN ve NETAŞ'ın oluşturduğu 5G konsorsiyumu da 5G Türkiye Forumu'nun ilk meyvelerinden birisi. İnşallah hayırlı çalışmalarına hep birlikte şahitlik edeceğiz." diye konuştu.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker de 5G'yi ıskalamamak için bu konferansı düzenlediklerini belirterek, "Amacımız nedir? Amacımız ekosistemi bir araya getirmek, sinerji, akıl, birliktelik oluşturmak." dedi.

Bilişim teknolojilerinde tek başına çalışmanın yeterli olmadığına işaret eden Şeker, "Burada geliştirilmiş şeyi araştırma kurumlarıyla, sanayiyle operatörlerle hep beraber oluşturmamız ve bu birlikteliklerle oluşturduğumuz sinerjiyi standartlara yansıtmamız gerekiyor. Bu standarda girebilirseniz o zaman sizin geliştirdiğiniz ürün bir değer kazanıyor ve kullanılır hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"BTK'nın oluşturduğu 5G Türkiye Forumu var, biz bunu da çok önemli buluyoruz. Bu tür birliktelikleri teşvik etmemiz lazım." diyen Şeker şöyle devam etti:

"Ülke olarak hepimiz biliyoruz ki 2023 için bir hedef koyduk. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. Geçmiş yıllardaki rakamlara bakıyoruz, 140-150 milyar dolar bandında geziyoruz. Samsung ve Apple'ın sadece cirolarına bakıyorum, ikisinin cirosu Türkiye'nin bütün ihracatından daha fazla... Yükte hafif, pahada ağır teknolojilere ağırlık vermemiz gerekiyor. Buralarda ürünler geliştirmemiz, katma değer oluşturmamız ve bu ürünleri ihraç etmemiz lazım. Yoksa başkalarının geliştirdiği teknolojileri kullanarak bu hedeflere ulaşmamız mümkün gözükmüyor."

Konuşmaların ardından, "Baz İstasyonu Anteni İşbirliği" protokolü imzalandı.

Protokole, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Orhan Akbaş, BTK Başkanı Sayan, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Cemal Sami Tüfekçi, ASELSAN Genel Müdürü Faik Eken, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany ve Vodafone Genel Müdürü Colman Deegan, imza koydu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 5g ve Ötesi Teknolojileri Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement