"Clipper Stad Amsterdam" İstanbul'a Geldi - Son Dakika
Ekonomi

"Clipper Stad Amsterdam" İstanbul'a Geldi

"Clipper Stad Amsterdam" İstanbul\'a Geldi

Amsterdam Yatırım Ajansı Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400...

15.10.2012 15:09

Amsterdam Yatırım Ajansı Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle yapılan etkinlikte bilgi teknolojileri, finans, moda, yaratıcı endüstri sektör temsilcileri ile karşılıklı işbirliği gerçekleştireceklerini ifade etti.

Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle Clipper Stad Amsterdam yelkenli gemisi İstanbul'a geldi.

19. yüzyılda Hollanda ticaretinin en önemli taşıyıcısı olan ve Çin çayı ile baharat taşıyan 1854 yapımı yelkenli "Vessel de Amsterdam Gemisi"nin birebir kopyası olan Clipper, Hollandalı şehirlerle Türkiye arasındaki var olan ticaret, kültür, uluslararası işbirliği konularındaki ilişkileri sağlamlaştırmak ve geliştirmek üzere düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Clipper Stad Amsterdam'da, Türkiye-Hollanda mevcut ilişkilerini değerlendirmek ve geliştirmek adına farklı konularda panel, sergi, özel buluşma ve bol sürprizli etkinlikler düzenleniyor.

14 Ekim Pazar gününden başlayan ve 17 Ekim Çarşamba gününe kadar devam edecek etkinliklere, Amsterdam, Rotterdam ve Lahey Belediye Başkanları'nın yanı sıra, Hollanda ve Türkiye'nin önde gelen iş adamları, tasarımcıları, öğrenciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katılıyor.

4 gün sürecek etkinliklerde öne çıkan başlıklar sırasıyla moda, yatırım ve finans ile lojistik sektörü olarak sıralandı.

"Denim" seminerine ev sahipliği yapan Clipper, ayrıca İstanbul Tasarım Bienali 2012 ile ortaklaşa düzenlenecek bir sergi ile moda ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerini buluşturacak. Denim seminerinde Hollanda ve Türkiye'den ilgili iş adamları ve temsilciler, ilişkileri güçlendirmek için neler yapılabileceğini masaya yatırdı.

Türkiye'nin, Hollanda için giderek artan önemde bir ticaret ortağı haline geldiği ifade edilen seminerde, son 10 yılda 3 katına çıkan iki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2011 yılında 7 milyar 200 milyon dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

-"Bir çok firma getirmeye başladık. Türkiye'den yatırımcıları Hollanda'ya çekiyoruz"-

Amsterdam Yatırım Ajansı olarak ticaret konusunda 4 yıldır İstanbul'a çok büyük bir yatırım yaptıklarını belirten Amsterdam Yatırım Ajansı Genel Müdürü Mustafa Tanrıverdi, "Bir çok firma getirmeye başladık. Burada ofis açtık. Türkiye'den yatırımcıları Hollanda'ya çekiyoruz. Aynı şekilde bu heyette yatırımcıları yanımıza aldık. Yatırımcıları hem karşılıklı işbirliği oluşsun, birlikte iş yapalım, hem bilgi paylaşımı olsun diye Türkiye'ye getirdik" dedi.

Şu an bilgi teknolojileri, finans, moda ve yaratıcı endüstri sektörleriyle işbirliği yaptıklarını ifade eden Tanrıverdi, "Bugün imzalanacak anlaşma ile öncelikle Amsterdam'da ve devamında İzmir'de bir jeans laboratuvarı kurulumu amaçlanıyor. Amsterdam kendisini böylece bir jeans şehri olarak pazara koymak istiyor. Dünyada öyle tanınmak istiyor. Bu jeans laboratuvarı ilk kez açılacak ve bu anlaşma bunu sağlayacak" diye konuştu.

Bu laboratuvarla daha önce yapılan taşlanmış ürünlerin taşlama sistemi yerine lazerle yapılacağını söyleyen Tanrıverdi, "Lazer metodu sağlık için daha iyi. Taşla yıkama sağlık için çok kötüydü. Çin'de taşlama sisteme devam ediliyor. İşçilerimizi düşündüğümüz için, sağlık sorunu nedeniyle bu sistemi bırakıp lazerli sisteme geçtik" şeklinde bilgi verdi.

-"Laboratuvar sayesinde İtalyan kalitesinde kot kumaşları üretilebilecek"-

Bu laboratuvar sayesinde İtalyan kalitesinde kot kumaşları üretilebileceğini kaydeden Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun devamında İzmirde de bir laboratuvar açılması düşünülüyor. İzmir'de açılacak laboratuvar üniversite ve kot üreticileri ile işbirliği halinde olacak. Bu laboratuvar sadece bir marka için çalışmayacak. Tüm markalar için çalışacak. Bu markalara veri üretecek bir bilgi bankası ve merkezi olacak. Bilgi paylaşımı sağlayacak. Bu bilgilerden en çok yararlanacak markalar da Hollanda menşeli uluslararası firmalar."

Hollanda ile Türkiye arasında artan ticari hacme ilişkin de Tanrıverdi,

"Amsterdam'da 60'a yakın Türk firması var ve gittikçe artıyor. Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkiler iyi, yapılan anlaşmalar da iyi. Şirketler birbirini daha iyi bulabiliyorlar. Hollanda'da yaşayan Türk gençleri Türkiye'deki imkanlardan dolayı geri gelmeye başlıyor. Hollanda ile Türkiye arasında köprü vazifesi görüyorlar. Bunlar da daha çok iş getirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupada yaşanan ekonomik krizin Hollanda'ya etkisine de değinen Tanrıverdi,

"Kriz her ülkeyi etkiledi. Fakat Hollanda ekonomisi dengeli bir ekonomi. Türkiye'den yatırımcılar gelmeye devam ediyor. Aynı zamanda da Hollanda'dan da yatımcılar Türkiye'ye geliyor. Biz buraya 150 kişilik bir heyetle boşuna gelmedik, bunların hepsi yatırımcı iş adamı. Hem politikacılardan hem de yatırımcılardan bir çok kişi geldi. İstanbul'da bulunacakları zaman zarfında bir çok toplantı geçekleştirecekler" dedi.

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Clipper Stad Amsterdam' İstanbul'a Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement