Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri - Son Dakika
Ekonomi

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri

Design Turkey, endüstriye yön verecek yaratıcı tasarımlarla Türkiye'de markalaşmanın ve ihracatın yolunu açıyor.

28.04.2012 08:15

Türkiye'nin tasarımla markalaşmasına önemli katkılar sağlamayı hedefleyen"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", üçüncü kez Türk tasarımlarını ödüllendirecek. "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", Türkiye'nin ihracat hedefine de çok önemli katkılarda bulunacak.

Bir TURQUALITY® Programı etkinliği olarak T.C Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun (ETMK) işbirliği ile düzenlenen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nin yeni sahipleriyle buluşması için geri sayım başladı. 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de önemli katkılar sağlayacak olan Ödüller'in üçüncüsü için başvuruların alınması, Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan'ın katılımlarıyla Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın lansmanı ile başladı.

TURQUALITY®'nin markalaşma çalışmalarını desteklemek için iki yılda bir düzenlenen, Türkiye'de tasarım algısının yaygınlaştırılması ve uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımın ödüllendirilmesi amacıyla hayata geçirilen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", endüstriyel tasarımı Türkiye'de ilk kez sistematik olarak değerlendiren bir Program.

Orta vadede uluslararası bir ödül programı olmayı hedefleyen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, gelecekte Türk sanayisinin gelişmesine yön verecek yaratıcı tasarımları ön plana çıkarırken aynı zamanda ödüllü projelerin sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da markalaşmasına imkan sağlıyor. Design Turkey kapsamında ödül alan ürünler, projenin gücünü, "Design Turkey" logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin tasarım değerini ulusal ve uluslararası arenada belgeleyebiliyor. Böylelikle, pazardaki stratejik konumlarını güçlendirerek, "Design Turkey" organizasyonunun sunduğu yurtiçi ve yurtdışı tanıtım olanaklarından faydalanarak, ulusal ve uluslararası alanda tasarım dünyasına açılma imkanını yakalayabiliyorlar.

DESİGN TURKEY BİR DEĞER YARATMA FİKRİDİR

Design Turkey 2012 Endüstriyel Tasarım Ödülleri'nin, 27 Nisan Cuma günü, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen basın lansmanında konuşan Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, Design Turkey'in sadece ödül vermek demek olmadığını ifade ederek, bambaşka bir sistematiğe sahip bir değer yaratma fikri olduğuna dikkat çekti.

Ödüllü tasarımların, Design Turkey logosunu tasarımcı-üretici işbirliğinin haklı gururu olarak taşımasının kendisini mutlu ettiğini belirten Sayın Çağlayan "Ekonomi Bakanlığı olarak dünya markası oluşturmak isteyen, endüstriyel tasarım harikaları ortaya çıkartmak isteyen tüm girişimcilerimizin sonuna kadar yanındayız." dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan sözlerine şöyle devam etti: "Hiç şüphem yok ki 2023'e kadar Türkiye, kendi otomobilini, uçağını, helikopterini hem tasarlayan hem de üreten bir ülke olacak ve "Design Turkey Tasarım Ödülleri" de bu hedefe ulaşmak yolunda önemli bir görevi yerine getirecek."

"TURQUALITY® BİR PRESTİJ LİGİ"

Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan, TURQUALITY® ile ilgili olarak da, "TURQUALITY®, tasarımdan pazarlamaya, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde düzenlenen, dünyanın ilk ve tek marka geliştirme programı." dedi.

Sayın Çağlayan TURQUALITY®'nin geldiği noktayı ise "TURQUALITY® Programımız bugün itibariyle, 78 firmamızın 88 markası ile kapsama dâhil olduğu, birçok markamızın ise programa girmek için yoğun çaba gösterdiği en iyiler kulübü haline geldi. Adeta bir prestij ligi." şeklinde ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasında, ihracatımızdaki gelişmeler ile tasarım ve Design Turkey'in bu gelişime katkısından bahsetmiştir.

"DESİGN TURKEY, TÜRKİYE'NİN EN PRESTİJLİ TASARIM YARIŞMASI OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"

Sayın Büyükekşi, Design Turkey kapsamında ödül alan ürünlerin, ulusal ve uluslararası pazardaki stratejik konumlarını güçlendirdiklerinin altını çizmiştir. Ayrıca Sayın Büyükekşi Design Turkey'in; tasarım kültürü aşıladığını, tasarımda farkındalık yarattığını ve kalite çıtasını yükselttiğini ifade etmiştir. Türkiye'nin markalaşmasında ve ihracatının gelişiminde Design Turkey'in açılım sağladığını da sözlerine eklemiştir.

Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı Ayberk Yağız ise, Design Turkey ödülleri ile birlikte Türkiye'den uluslararası tasarım ödüllerine katılımda ve alınan ödüllerde artış olduğunu kaydetti.

"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" tarafından ödüllendirilen tasarımların aynı başarıyı uluslararası tasarım yarışmalarında da gösterdiğine dikkat çeken Yağız, global olarak düzenlenen birçok ödül projesinde çeşitli ödüllere değer bulunan Design Turkey Ödüllü tasarımların aynı zamanda ürünün satışlarını da arttırdığını ifade etti.

SADECE YERLİ TASARIMLAR YARIŞABİLİYOR

Yurt dışı ve yurt içinde gerçekleştirdiği faaliyetlerle tasarım dünyasında Türkiye'nin yerine de dikkat çeken "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", tüm Türk tasarımcıların, marka sahibi firmaların ve firma yetkililerinin katılımına açık olacak. İnternet üzerinden www.designturkey.org.tr adresinden başvuruların alınacağı proje kapsamında değerlendirmeye alınacak ürünlerde, en fazla iki yıl önce üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin T.C. kökenli olması özellikleri aranıyor.

Ön elemeyi geçen ürünler, ödül töreninden önce, ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan oluşan 30 kişilik bir jüri heyeti tarafından sektörel bazda değerlendirilerek "İyi Tasarım Ödülü"; "Üstün Tasarım Ödülü" ve "Kavramsal Tasarım Ödülü" olmak üzere 3 kategoride derecelendirilecek. Kasım 2012'de yapılacak ödül töreniyle, "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" sahiplerini bulacak.

13 SEKTÖR TASARIMLARIYLA YARIŞACAK

"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", toplam 13 sektörü kapsıyor. Tasarımla ilgili Türkiye'de başlatılan en geniş kapsamlı proje olan "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nde değerlendirme, aralarında yurtdışından önemli isimlerin de olduğu jüri üyeleri tarafından yapılacak.

Ödül başvuru kategorileri; ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörleri şeklinde sıralandı.

BAŞVURULAR 10 EYLÜL 2012'DE SONLANACAK

Yarışmaya başvuran ürünler, getirdiği yenilik ve sunduğu farklılık, kullanıcının ihtiyacına cevap verebilme özelliği, işlevselliği ve taşıdığı estetik değer gibi ölçütler açısından değerlendirilecek. Değerlendirme süzgecinden geçerek ödül alan tasarımlar, iyi tasarımın taşıması gereken nitelikler konusunda sanayiciyi yönlendirecek, ürün geliştirme sürecinde doğru tasarım stratejilerini belirlemelerinde yol gösterecek.

"Design Turkey Endüstri Tasarım Ödülleri"ne başvurular, internet üzerinden www.designturkey.org.tr adresine girilerek, 10 Eylül tarihine kadar yapılabilecek. 11 Eylül – 2 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacak ön elemenin ardından sergiye katılmaya hak kazanan projeler 3 Ekim 2012 tarihinde internet üzerinden açıklanacak.

"KAVRAMSAL TASARIM ÖDÜLLERİ"NİN BU YILKİ TEMASI 'DOĞADAN ÖĞRENEN TASARIMLAR'

"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" kapsamında, gelecekte endüstriye yön gösterecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, "Kavramsal Tasarım Ödülleri" de veriliyor. Bu ödüller, her yıl belirlenen tema çerçevesinde, üretim için programa alınmamış tasarım projeleri değerlendirilerek veriliyor.

"Kavramsal Tasarım Ödülleri"nin bu yılki teması ise, 'Biyomimikri: Doğadan Öğrenen Tasarımlar' olacak. Kavramsal tasarım ödüllerinin değerlendirmesinde de, Ürün Tasarımı Ödülleri'nde olduğu gibi, başvuru, ön eleme, ödüllendirme ve tanıtımdan oluşan dört aşamalı bir süreç izlenecek.

DESİGN TURKEY ÖDÜLLÜ TASARIMLAR, SATIŞ REKORLARI KIRDI

2010 Design Turkey Ödülleri'nde " İyi Tasarım Ödülü"ne değer bulunan Steppen Bio Kalem (Tohumlu Kalem) tasarım ürünü, Design Turkey ödülünün ardından satışlarında yüzde 200 oranında artış yakaladı. Step Otomotiv ve Kalıp Sanayii'nin DesignUM Tasarım ekibi tarafından tasarlanan kalemler, çevreci özelliğiyle ön plana çıkıyor. Biyolojik olarak doğada çözünen bioplastik hammadde, geri dönüştürülmüş karton ve toksik madde içermeyen mürekkebin kullanıldığı bu ürün, üç adet karaçam tohumu içeriyor.

Design Turkey İyi Tasarım Ödülü'nün ardından Dünya Gazetesi'nin düzenlediği "İhracatın Yıldızları Yarışması"nda da "Kreatif Ürün Birincilik Ödülü"ne layık görülen Steppen Bio Kalem, Avrupa'nın en prestijli yarışması olan "European Business Awards 2011"de, çevresel ve kurumsal sürdürülebilirlik dalında Türkiye temsilcisi seçildi.

Vestel'in 2010 yılında Üstün Tasarım Ödülüne değer bulunan No–Frost Buzdolabı, Design Turkey Ödülünün ardından satışlarında ciddi oranda artış kaydetti. Vestel'in bu ödüllü tasarımı, Design Turkey sonrasında, Design Award 2011, German Design Award Nominee 2012 ve Plus X Award Design/ Ease of Use ödüllerine de değer bulundu.

Vestel'in, Design Turkey 2010 iyi tasarım ödüllü RC3900 uzaktan kumanda ürünü ise, 2009 yılında Red Dot Tasarım ödülünü kazandı.

Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2008'in ödül sahibi tasarımlarından Hulusi Neci'nin Airfel için tasarladığı, Kalem Kumanda ise 2008 yılında IF, 2009'da ise Red Dot ve G-mark ödüllerine değer bulundu.

Orhan Irmak Tasarım'ın Taç için tasarladığı Design Turkey 2010 Üstün Tasarım Ödüllü Freemood Nevresim Seti Ambalajı Ambalaj Ay Yıldızları 2011 ise, WorldStar 2011 ödüllerini kazandı.

Ece Yalım Design Studio'nun tasarladığı Design Turkey 2010 Üstün Tasarım ödüllü Frame yönetici masa takımı, 2011'de Chicago'da Good Design ödülünü ve 2012 Mart ayında açıklanan, 2012 Red Dot Honorable Mention ödülünü kazandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement