Devletin 16 Milyon Lirası Buhar Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Devletin 16 Milyon Lirası Buhar Oldu

Devletin 16 Milyon Lirası Buhar Oldu

BTK'nın hesaplarını inceleyen Sayıştay, TİB'in 16.2 milyon liralık usulsüz harcama yaptığını belirledi.

06.10.2015 09:53  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BTK'nın savunması "Güvenlik amaçlı gizli harcama yaptık" oldu

GİZLİ HARCAMA SAVUNMASI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) hesaplarını inceleyen Sayıştay, TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından 16.2 milyon liralık "usulsüz" harcama yapıldığını tespit etti. Harcamaların izini bulamayan Sayıştay'a BTK, "Güvenlik amaçlı gizli harcama yaptık" cevabını verdi.

SAYIŞTAY ÖYLE BİR YETKİN YOK DEDİ

Sayıştay ise "Gizli harcama yapma yetkin yok" diyerek savunmayı reddetti. Sayıştay, "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca kanuna ve yönetmeliğe aykırı olarak 2014 yılında güvenlik ve savunmaya yönelik makine-teçhizat alımlarından toplam 16 milyon 222 bin 397 lira 67 kuruşluk harcama yapıldığı ve bu alımlara ilişkin taşınır işlem fişlerinin düzenlenmediği görülmüştür" açıklaması yaptı.

BTK "GİZLİ İŞLEM'' AÇIKLAMASI

BTK ise cevabında, kanun ile TİB'e özel görevler verildiğini iddia edilerek , "Yasalardaki istisnalar yanında, TİB için özel bir bütçe hazırlanmıştır" açıklamasını yaptı.
BTK'nın açıklamasında, "TİB'e kanunlarla verilen görevleri etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirilebilmesi, ulusal güvenlikle ve suçluların takibiyle ilgili teknik imkânların hızlı bir şekilde sağlanması ve istihbarat kurumları ile adli mercilere gerekli desteğin verilmesini olanaklı kılacak her türlü mal ve hizmet alımının gerçekleştirilebilmesi için kanunlardaki istisnaların yanında, kanun koyucu tarafından TİB bütçesine 'Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları ve Yapımları ve Giderleri' kalemi de eklenmiştir. TİB'in kuruluşundan bu yana her yıl bütçe kanunlarında söz konusu bütçe kalemi önemli bir oran teşkil etmiştir" sözlerine yer verildi. BTK açıklamasından tatmin olmayan Sayıştay, "Kanun koyucu sadece TSK, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nü Taşınır Mal Yönetmeliği kapsamı dışında bırakmıştır. TİB, TSK, MİT ve EGM için konulmuş olan hükümlere benzer bir hüküm ilgili kanunlarda yoktur. Bu nedenlerle TİB ve bağlı olduğu BTK taşınırlarına ilişkin tüm işlemlerin hesabının Sayıştay'a tam ve doğru olarak verilmesi gerekmektedir" uyarısını yaptı. (Kaynak:Sözcü)

BTK'DAN AÇIKLAMA

BTK'nın açıklamasında TİB'de usulsüz ve belgesiz hiçbir harcamanın yapılmadığına dikkat çekilerek "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Sayıştay tarafından denetime tabi tutulan 2014 yılına ait harcamalarının tüm belgeleri istisnasız olarak hem TİB bünyesinde hem de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde mevcuttur ve Sayıştay denetçilerine de bu kayıtlar ve belgeler ibraz edilmiştir. Sayıştay tarafından 2014 yılı için yapılan denetimde de bu belgeler tek tek incelenmiştir "denildi.

"HERŞEY KAYIT ALTINDA"

BTK açıklamasında "TİB'in kuruluşundan bugüne kadar "Taşınır İşlem Fişi" düzenlenmemesi yönelik uygulamasını belgesiz harcama gibi yansıtmak iyi niyetten uzak bir yaklaşımdır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yapılan bütün harcamaların belgeleri istisnasız olarak hem TİB'de hem de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda bulunmaktadır. Hatta mevzuat gereği kayıt tutulması zorunlu olmayan malzemelerin bile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yapılan işlerin kritikliği nedeniyle, 2014 yılından itibaren kaydı titizlikle tutulmaktadır" ifadesi kullanıldı.

"PARALEL DEVLET" SAVUNMASI

Açıklamada, 2006 yılından bu yana aynı uygulamanın yapıldığına dikkat çekilirken "2006 yılından bugüne kadar devam eden uygulamanın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda Paralel Devlet Yapılanmasının tasfiyesinin ardından kamuoyunun gündemine gerçeklere aykırı olarak ve çarpıtılarak getirilmesi dikkat çekicidir "ifadesine yer verildi.

Son Dakika Ekonomi Devletin 16 Milyon Lirası Buhar Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • bitlisli: bilalin evine bakin ayakkabi kutusundadir gerçi kasasi olan zarrab dubaiye götürebilir 15 2 Yanıtla
  • şahin: Haram. Haram. Haram. Bunların başka işi yok haram haram haram. Allah. Goruyor. Bunları ahirette. Hakkım. Haram olsun tabi ahirete inanıyorlarsa 12 1 Yanıtla
  • özy: ayakkabı kutularına bakmak lazımmmmmmm 12 1 Yanıtla
  • ömer adaleti: Devleti ne yediler be çoğuda yandaşlara yediriliyor ihale olarak. 11 2 Yanıtla
  • vvirüss: bana genel müdürünü söyle sana tibin ne olduğunu söyliyim 12 0 Yanıtla
  • ferat: inanmayin 1 11 Yanıtla
  • amedliyem: Örtülü ödenek alanların bir küçük versiyonu da bu kurumlarda gerçekleşmiş. Bir gün biri şöyle demişti : "islamiyet bayrağını üzerimize örtüp altından her türlü haltı yiyiyoruz." 11 0 Yanıtla
  • dewam: para kasaları ve para sayma makinaları bu günler için 8 2 Yanıtla
  • Özdemokrat: Kaynak Sözcü kesin yalandır 4 5 Yanıtla
  • burda: bilal gemi aldı 9 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement