Dış Ticaret Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Dış Ticaret Verileri

Dış Ticaret Verileri

"Geçmiş yıllar verileri incelendiğinde aralık ayı, ihracatın en güçlü gerçekleştiği ay olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

31.01.2013 11:28

Halk Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz,

"Geçmiş yıllar verileri incelendiğinde aralık ayı, ihracatın en güçlü gerçekleştiği ay olarak ortaya çıkmaktadır" dedi.

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Yılmaz, dış ticaret açığının 7,2 milyar dolar ile piyasaya göre oldukça farklı, fakat 6,9 milyar dolar olan beklentileri dahilinde gerçekleştiğini ve cari açık verisinin de 2012 yılı toplamında 50-51 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini söyledi.

Piyasa beklentileri ile kendi beklentileri arasındaki farklılığın sebebinin, kendileri ile piyasanın ihracat hacmi beklentileri arasındaki uyuşmazlık olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Geçmiş yıllar verileri incelendiğinde aralık ayı, ihracatın en güçlü gerçekleştiği ay olarak ortaya çıkmaktadır. Ticari sebebini bilmemekle birlikte, istatistiksel olarak bu sene de aralık ayı ihracatı güçlü oldu. İhracatçılar için pozitif olarak karşılanması gereken verinin pazar çeşitlenmesine dair olumlu algıları pekiştirecektir."

Kendi modellerine göre, yeniden dengelenmenin tamamlandığını söyleyebileceklerini belirten Yılmaz, "İlk çeyreği takiben nominal olarak cari açığın yeniden artışa geçmesini bekleyebiliriz. Ancak GSYİH büyüme hızının daha güçlü kalacağını ve yüzde bazında açığın düzelmeye devam edeceği görüşündeyiz. Bu nedenle 'ilk çeyrekte upgrade (not artırımı) olmazsa tren kaçar, bir daha da Moody's hayatta upgrade yapmaz' söylemine katılmıyoruz" dedi.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dış Ticaret Verileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement