'Finansal Tsunami' Aıg ile Sigorta Sektörüne de Sıçradı - Son Dakika
Ekonomi

'Finansal Tsunami' Aıg ile Sigorta Sektörüne de Sıçradı

\'Finansal Tsunami\' Aıg ile Sigorta Sektörüne de Sıçradı

ABD Kaynaklı 'Finansal Tsunami', Bankalardan Sonra Sigorta Sektörüne de Sıçradı. Lehman Brothers ve Merrill Lynch'in Başına Gelenlerden Sonra, Sigorta Devi Aıg'in Amerikan Merkez Bankası Fed'den 40 Milyar Dolarlık Acil Yardım Talebinde Bulunması Uzunca Süredir Yaşanmakta Olan 'Güven Problemini' En Üst Seviyeye Çıkardı. Aıg'i Kurtarma Planının Başarısız Olması Durumunda Piyasalarda Bir Facia Yaş...

17.09.2008 01:38

ABD kaynaklı ’finansal tsunami’, bankalardan sonra sigorta sektörüne de sıçradı. Lehman Brothers ve Merrill Lynch’in başına gelenlerden sonra, sigorta devi AIG’in Amerikan Merkez Bankası FED’den 40 milyar dolarlık acil yardım talebinde bulunması uzunca süredir yaşanmakta olan ’güven problemini’ en üst seviyeye çıkardı. AIG’i kurtarma planının başarısız olması durumunda piyasalarda bir facia yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.

ABD’nin köklü finans kuruluşlarından Lehman Brother’in iflasını istemek zorunda kalması, Merrill Lynch’in kurtuluşu Bank of Amerika’ya satılmakta bulması ile karışan piyasaları, dün de ABD’li sigorta devi AIG’e ilişkin endişeler sardı. Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden American International Group’in (AIG) Amerikan Merkez Bankası FED’den 40 milyar dolarlık acil yardım talebinde bulunması, bir yandan şirketin notunu iyice aşağı çekerken, diğer sigorta şirketleri de bu durumdan payını aldı. AIG hisselerindeki yüzde 60’ları aşan düşüşün yanı sıra ABD’nin diğer büyük sigorta şirketlerinin hisselerinde de yüzde 6’lara varan düşüşler görüldü. Sigorta şirketlerine ilişkin artan endişeler, uzun süredir yaşanan "güven problemini" en üst seviyeye çıktı.

Validen 20 milyar dolar

Finansal piyasalar, Lehman Brothers’ın iflasını ve Merrill Lynch’in satışı şoklarını yaşarken, sigorta devi AIG de ipin ucunda sallanmaya başladı. AIG’in yardım talebi üzerine FED, yatırım bankaları JP Morgan Chase ve Goldman Sachs’a bir çağrı yaparak, "AIG’ye 70-75 milyar dolarlık fon desteği sağlanmasını" istedi. AIG’den gelen yardım çağrısına bir yanıt da New York Valisi David Paterson’dan geldi.

Kurtarılmazsa facia olur

Paterson, finansal piyasalarda olası bir yı önlemek amacıyla AIG’ye 20 milyar dolarlık kredi sağlayacaklarını belirterek, AIG’nin sorunlarını çözmesi için 1 günü olduğunun altını çizdi. Merkezi New York eyaletinde bulunan AIG’nin sağladığı 20 milyar dolar krediye rağmen uzun vadede kurtarılmasının ek sermayeye bağlı olduğu kaydedildi. Paterson, AIG’i kurtarma planının başarısız olması durumunda piyasalarda bir facia yaşanabileceğini söyledi.

Sarsıntı daha büyük olur

AIG, acil yardım çağrısıyla önüne geçmek istediği kredi notunun düşürülmesinden ise kurtulamadı. Kredi derecelendirme kuruluşları ardı ardına yaptıkları açıklamalarla dünyanın en büyük sigorta şirketinin kredi notunun önemli oranlarda düşürdü. Bu durumda, şirketi daha fazla teminat göstermeye zorlayacağı ve sigorta sözleşmelerinin geçersiz olmasına yol açabileceği, bunun da şirketin varlığını tehdit edebilecek zincirleme tepkiye sebebiyet verebileceği yorumları yapılıyor. AIG’nin küresel müşteri tabanının çok büyük olması nedeniyle batmasının, iflas eden Lehman Brothers ya da Bear Stearns ile mali olarak sıkıntı çeken Wachovia Bank ya da Washington Mutual gibi bankaların başarısız olmasının yaratacağı sarsıntıdan çok daha büyük sonuçları olacağı kaydediliyor.

2006 yılında 193 milyar dolarlık şirketti

AIG hisseleri borsanın açılışında yüzde 68’in üzerinde değer kaybetti. Gün içinde toparlanan hisselerdeki kayıp yüzde 37’lerdeydi. Hisselerdeki bu gerileme şirketin hızla değer kaybetmesine de yol açtı. AIG’nin 2006 yılı sonunda 193 milyar dolar olan piyasa değeri, o tarihten bugüne kadar yüzde 93 oranında azaldı. AIG’nin üçüncü çeyrekteki zararı ise 6 milyar dolara yaklaşırken, şirketin bu yılki toplam zararı 25 milyar doları buldu.

Merkez bankalarından iki günde 300 milyar dolar

MERKEZ bankaları finansal türbülansa 300 milyar dolardan fazla taze parayı iki günde piyasaya sürerek yanıt verdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) önceki gün piyasalara 70 milyar dolar taze para enjekte etmesinin ardından dün de 50 milyar dolarlık bir hamle yaptı. FED’in 70 milyar dolarlık hamlesi, İkiz kulelere saldırıların ardından, 17 Eylül 2001 tarihinden bu yana piyasalara bir günde verilen en büyük para miktarı olarak gösteriliyor. Önceki gün piyasalara 30 milyar Euro süren Avrupa Merkez Bankası ise (AMB), dün de piyasalara 70 milyar Euro’luk nakit sağladı. İngiltere Merkez Bankası ise piyasalara 25.2 milyar Euro enjekte ederken, İsviçre Merkez Bankası da piyasalara 5 milyar Euro sürdü.

Darling: Belirsizlik her ülkeyi etkiledi

İNGİLTERE Maliye Bakanı Alistair Darling, mali sistemde istikrarı sağlamak için hükümetlerin, düzenleyici kurumların ve merkez bankalarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Darling, BBC radyosuna verdiği demeçte, mali ve ekonomik belirsizliğin bütün ülkeleri etkilediğini, ancak petrol fiyatındaki gerilemenin cesaret verici bir işaret olduğunu belirtti. Uluslararası alanda hareket etmeye ihtiyaç bulunduğunu, dün ABD Merkez Bankasının (FED), Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ve İngiltere ile Japonya Merkez bankalarının piyasaya müdahalede bulunduğunu ifade eden Darling, "Çok zor bir zaman olduğu açık. Bu durumdan kurtulacağımıza eminim" dedi. Gelecekte bu tür bir şeyin olma olasılığını azaltmak adına sistemi sağlamlaştırmak için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Darling, insanlarının paralarını bankaların hisselerine koyması için bankalarının pozisyonlarını açıklamaları, daha fazla açıklık ve şeffaflığa ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Lehman Brothers’da çalışan 50 Türk masalarını boşalttı

LONDRA, ABD’nin en büyük yatırım bankalarından Lehman Brothers’ın iflasının yarattığı bunalım ile çalkalanırken bankada çalışan 50 Türkün ise dünden itibaren işine son verildiği öğrenildi.

Dünyanın en büyük dördüncü bankası olan Lehman Brothers’ın iflasıyla birlikte, şirketin İngiltere’deki ofislerinde görev yapan yaklaşık 5 bin kişinin işten çıkarılacağı ve bu haftaki

42 milyon sterlin (yaklaşık 90 milyon YTL) tutarındaki maaş ödemelerinin yapılmacağı belirtilirken, aralarında 50 Türk’ün de bugünden itibaren işşiz kaldığı bildirildi. İngiltere Türk Bankacılar Birliği Başkanı Çağlar Karataş, Lehman Brothers’ın Londra’nın Canary Wharf’taki ofisinde çalışan 50 Türk çalışanın bir gecede kendilerini kapının önünde bulduklarını, hiçbirinin bu haftaki maaşlarını alıp almayacaklarını bilmediğini ifade etti.

50 bin bankacı işsiz kalabilir

DÜNYANIN en büyük finans kurumlarından biri olan Lehman Brothers’ın iflası ve Merrill Lynch’in Bank Of America tarafından satın alınması bankacıları zor durumda bırakacak. Yapılan tahminler, bankacılık sektöründe hem maaşların düşeceği hem de 50 bin kişinin işsiz kalacağı yönünde. Beyin avcıları ve danışmanlık firmaları yılbaşından bu yana 100 bin bankacının işini kaybettiği ABD’de bu rakama 50 bin kişi daha ekleneceğini düşünüyor. Group CEO’su Michael Karp, bankacı özgeçmişlerinin havada uçuşmaya başlayacağını belirterek, "Bu durum kesinlikle ücretleri etkileyecek. Önce ABD’de, sonra da dünyanın her yerinde" dedi. Bankacılık sektörü çalışanları için altın yılların bittiğini söyleyen Karp, Bear Stearn’den ayrılanların halen iş aradığını belirtti. Lehman’ın iflasını açıklaması sonrasında işsiz kalanlara ne olacağı merak konusu iken, yatırım bankasının logolu ürünleri çalışanlarca internetten satılmaya başladı. Lehman çalışanları tişört, kahve fincanı ve şapka gibi bankanın logosunu taşıyan ürünleri E-Bay’de açık arttırmayla satışa çıkardı.

Barclays, Lehman’ın broker’larını istiyor

İNGİLTERE’nin en büyük üçüncü bankası Barclays’in iflasını açıklayan Lehman Brothers’ın broker bölümünü almak için görüşmelere başladığı belirtildi. ABD’li yatırım bankasının kurtarılması için geçtiğimiz haftasonu yapılan görüşmelerde, tüm menkul kıymetler bölümünü almaktan vazgeçen Barclays, broker operasyonlarını bünyesine katarak ABD’deki hisse senede ve tahvil gelirlerini artırmayı hedefliyor.

BDDK: Lehman nezdinde risk oluşturacak işlem yok

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, iflas başvurusunda bulunan Lehman Brothers nezdinde Türk bankacılık sistemindeki oyuncuların risk doğuracak herhangi bir işlemi bulunmadığını söyledi. Bilgin Reuters’a şu değerlendirmeyi yaptı: "Bankalarımız, son bir yıllık süreçte karşı tarafın (counterpart) riskini devamlı gözden geçirmekteler ve pozisyonlarını buna göre ayarlamaktadırlar. Nitekim, son olayda bankalarımızın bu konudaki başarısı kendini göstermiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Finansal Tsunami' Aıg ile Sigorta Sektörüne de Sıçradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement