Fındıkta Kaletiyi ve Verimi Artırma Projesi Çalıştayı - Son Dakika
Ekonomi

Fındıkta Kaletiyi ve Verimi Artırma Projesi Çalıştayı

Fındıkta Kaletiyi ve Verimi Artırma Projesi Çalıştayı

Trabzon Valisi Öz: "Fındık ekonomidir, kültürdür, folklordur, türküdür.

18.12.2013 12:09

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Fındık ekonomidir, kültürdür,  folklordur,  türküdür. Dolayısıyla fındığın geleceği bu bölge için çok önemlidir" dedi.

Öz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Trabzon'da bir otelde düzenlenen "Fındıkta Kaliteyi ve Verimi Artırma Projesi" çalıştayında yaptığı konuşmada, fındığın, Karadeniz Bölgesi, Trabzon ve Türkiye için çok önemli bir ürün olduğunu söyledi.

Fındığın Karadeniz Bölgesi ve Trabzon'un "her şeyi" olduğunu vurgulayan Öz, şöyle devam etti:

"Fındık ekonomidir, kültürdür, folklordur, türküdür. Dolayısıyla fındığın geleceği bu bölge için çok önemlidir. Üç ana başlıkta çalıştayın yürütülmesini çok anlamlı buluyorum. Birincisi, ürün geliştirilmesi, kültürel tedbirler ve birim alandan verimin arttırılması, ikincisi destekleme politikaları, üçüncüsü de pazarlama ve bunun çeşitli şekillerde değerlendirilmesiyle ilgili süreç. Bütün bu süreçleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yönetim sistemimizde son yıllarda önemli değişim ve dönüşüm yaşıyoruz. Bakanlıklarımız, kamu kurumlarımız, artık çalışmalarını günübirlik politikalar yerine uzun dönemli stratejilere dayandırıyorlar. Hem ürün çeşitliliğini sağlamak, hem ürünlerin işleme ve değerlendirme konusundaki standardını yükseltme konusunda önemli çalışmalarımız var."

Öz, birim alandaki verimin arttırılması gerektiğini de vurguladı.

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da konuşmasında, fındıkla ilgili bakanlıklarının çok önemli çalışmalar yaptığını vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Fındık stratejisini tüm taraflarının katıldığı bir toplantıda belirledik. Neticede ürüne olan kilo bazlı desteği kaldırıp alan bazlı desteğe dönüştürdük. Bu strateji sayesinde ülkemizin tarihinin en büyük ihracatını yaptık. Ülkenin en büyük fındıktan döviz gelirini elde ettik. Kaliteyi, çeşitliliği arttırmamız, yaşlanan fındık bahçelerini yenilememiz lazım. Bunu çayda da yapacağız. Türk çayı demek organik çay demektir algısını da oluşturmamız gerekiyor. Ülkemizin göz bebeği olan fındığı dünyada hak ettiği yere getireceğiz. Bu çalıştayın somut kararlar alınmasına vesile olacağını ümit ediyorum."

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise fındığın sadece bölgenin değil, Türkiye'nin de çok önemli ekonomik girdi sağlayan ürünü olduğunu belirterek, "Fındık, bölgenin, Türkiye'nin gelişmesine, istihdama, tanıtıma önemli katkılar sağlıyor" dedi. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fındıkta Kaletiyi ve Verimi Artırma Projesi Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement