Gıda Toptancıları Megasiad Çatısı Altında Buluştu - Son Dakika
Ekonomi

Gıda Toptancıları Megasiad Çatısı Altında Buluştu

Gıda Toptancıları Megasiad Çatısı Altında Buluştu

MEGASİAD’ın tanışma kahvaltısı bal süt, yumurta, fındık, tarım ve et başta olmak üzere çok sayıda sektör temsilcisini bir araya getirdi.

18.02.2014 17:05

MEGASİAD'ın tanışma kahvaltısı bal süt, yumurta, fındık, tarım ve et başta olmak üzere çok sayıda sektör temsilcisini bir araya getirdi.

Mega Center'da faaliyet gösteren gıda toptancıları tarafından kurulan MEGASİAD (Mega Gıda Toptancıları Derneği) Türkiye'nin Gıda Büyüklüğü, Gıda İthalat ve İhracat Verileri ve Sektörlere Göre Ticaret Hacmi konu başlıklarının yer aldığı tanışma kahvaltısı düzenledi.

Balkanlar ve Ortadoğu'nun en büyük, Avrupa'nın ise 2. büyük gıda merkezi olan, 450 bin metrekarelik alan üzerine kurulu ve bin 500 firmanın faaliyet gösterdiği Mega Center'daki tanışma kahvaltısı bal süt, yumurta, fındık, tarım ve et başta olmak üzere çok sayıda sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti. Mega Center İşletme Yönetimi Başkanı ve Altınkılıç Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kılınç'ın açılış konuşması ile başlayan programda Seyidoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Necati Göksü, Aybak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yılmaz, Bal Evi firma sahibi Mustafa Toktaş, Arpaoğlu Gıda Sanayi yetkilisi Hacı Bayram Arpa, Karakuşlar Gıda Tarım Ürünleri yetkilisi Mehmet Karakuş, İSTYUMDER (İstanbul Yumurta Üreticileri Toptancıları ve İş Adamları Derneği) Başkanı Necati Yıldırım, Topaloğlu Fındık Gıda Sanayii yetkilisi Çetin Topaloğlu, Varsan Tarım Ürünleri yetkilisi Taner Küçükvardar, Danet Et ve Et Ürünleri yetkilisi Sait Uluçay, Kaanlar Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Kaan ve Zeytin ve Zeytinyağı Komiteleri Başkanı ve Orkide Müessesi yetkilisi Attila Adalı da hazır bulundu.

MEGASİAD oluşumuna duyulan ihtiyacı vurgulayan Kemal Kılınç, "Kültür gezilerinden ticari gezilere hareket alanımızı genişletmek ve üyelerimizi aynı zamanda bir dernek çatısı altında toplamak maksadıyla 2013 yılının Aralık ayında MEGASİAD'ı kurduk. MEGASİAD olarak öncelikle belirlediğimiz bir kaç Avrupa ülkesinin gıda merkezlerine geziler düzenlemek yoluyla, inceleyip dünyada gıda merkezlerinin işleyiş ve yönetimini Türkiye'de Mega Center'a uyarlamak" şeklinde hedeflerinden söz etti.

Gıda bilgi bankası olmadığı için sektörün problemleri ile ilgili bilgi alınmak istendiğinde bakkal ya da makete danışıldığını söyleyen Kemal Kılınç, MEGAİSAD gibi bir oluşumun bilgi akışını daha sağlıklı hale getireceğini söyledi. Gıda pazarının dününü ve bugününü anlatarak tarihsel gelişimine de dikkat çeken Kılınç, "1950'lerde Eminönü'nde duvar dibi denilen yerlerde ve küçük dükkanlarda ticaret yapılıyordu. Henüz Anadolu insanından çok Rum ya da Yahudiler esnaflık yapıyordu. 70'lerde sonra o alana sığmayan esnaf için Unkapanı Gıda Sitesi kuruldu. 80 sonrasında ise 33 aylığına Rami'de 40 bin metrekarelik alanda bin 110 iş yeri yapıldı. Böylece Rami'de ilk kez örgütlü gıda toptancılığı başladı. 2000'li yıllarda ise 450 bin metrekare kapalı alanda 8 bin insanın istihdam edildiği, bin 500 ticaretçinin olduğu ve günlük 20 ile 30 bin aracın giriş-çıkış yaptığı Mega Center'ı faaliyete soktuk. Günümüzde bir ürünün Mega Center damgası yemeden piyasada olması çok zor" şeklinde konuştu.

MEGASİAD toplantılarının periyodik olarak devam edeceğini söyleyen Kemal Kılınç, "Mega Center'da sektörümüzün çok önemli şahsiyetlerini konuk ettik. Esnaf arkadaşlarım çok önemli bilgiler verdiler ve işi ne kadar iyi bildiklerini ortaya koydular. Bundan sonra bir bilgi bankası oluşacak ve bu toplantılara da devam edeceğiz. Sektörümüzün problemlerini yetkili makamlara ulaştırmak noktasında faaliyetlerimiz olacak" dedi.

"HAVALAR ISINDIKÇA PATATES FİYATI DÜŞECEK"

Patates ve soğanda rekolte olmadığı için her yıl farklı tonajda ürün alındığını ve patatesin stokçuların eline geçtiğini söyleyen patates üreticisi ve Karakuşlar Gıda Tarım Ürünleri yetkilisi Mehmet Karakuş, "Patates stokçuların eline geçti ve çiftçilerde ürün kalmadı. Rekolte de belli olmadığı için istikrarsız bir fiyat politikasını meydana geldi. Ayrıca çiftçiler ürünlerini ilçe tarımlara haber vermeden ektikleri için kayıt dışı ürün sayısı da çok fazla. Bir ay önce patates 2.50 ile 3 TL arasında satılıyorken bugün 1.20 ile 1.70 TL arasında seyrediyor. Havaların ısınmasıyla bu rakamlar daha da düşecek. Olması gereken raf fiyatı ise 1 ile 1.50 TL arasında. Yani dengesiz bir durum var" ifadelerine yer verdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gıda Toptancıları Megasiad Çatısı Altında Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement