Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş Açıklaması

Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş Açıklaması

"Belediye gelirlerine baktığımız zaman yaklaşık yüzde 50'si merkezi idareden transfer edilen gelirler. Yüzde 50 yüksek bir oran"

11.12.2013 13:46

Hazine Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş, belediye gelirlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin merkezi idareden transfer edildiğini ve bunun yüksek bir oran olduğunu belirterek, "Borçlanmaya çıktığınız zaman, bilançoyu gösterdiğiniz zaman, bu kadar merkezi yönetime bağımlı bir bilançoyla yatırımcılarda soru işareti oluşabiliyor" dedi.

Hazine Müsteşarlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek 6. Yerel Yönetimlerin Mali Yönetimi Forumu, Swiss Otel'de başladı.

Forumun açılışında konuşan Dağdaş, Türkiye'de mahalli yönetimlerin, hizmet sektöründe verimi artıracak şekilde yapılanmasının önemli olduğunu söyledi.

Dağdaş, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun getirdiği önemli yaklaşımlardan birinin de kamu idarelerinin stratejik önceliklerine göre bir plan dahilinde bütçe yapmaları ve stratejik yönetimi kurumsal yönetimin merkezi haline getirmeleri olduğunu belirterek, "Hazine Müsteşarlığı olarak stratejik plana son derece önem veriyoruz. Stratejik planlarımızın ve hedeflerimizin her yıl takipçisi oluyoruz, eksiklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Zannedersem kamu kurumları arasında belki de en iyi pratiği uyguluyoruz ve son derece de büyük faydalarını görüyoruz. Bu stratejik yönetim anlayışının belediyelerde de uygulanması önem arz ediyor" diye konuştu.

Yerel idarelerin, halka doğrudan hizmet götürmenin en temel unsuru olduğunu vurgulayan Dağdaş, buralardaki beşeri sermayenin, mali yönetimdeki performans kadar önemli olduğunu söyledi.

Cavit Dağdaş, personel verimliliğinin önemini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Personel harcamasının düşük olması için belediyelerin hizmet kalitesinin düşürülmesi gerektiği sonucuna varılmaz. Çok personelle iyi hizmet, az personelle kötü hizmet söz konusu değil. Bu, personelin verimliliği ile alakalı. Bir personelin verimliliğinin artması, esasında eğitimden geçiyor.

Belediye gelirlerine baktığımız zaman yaklaşık yüzde 50'si merkezi idareden transfer edilen gelirler. Yüzde 50 yüksek bir oran. Borçlanmaya çıktığınız zaman, bilançoyu gösterdiğiniz zaman, bu kadar merkezi yönetime bağımlı bir bilançoyla yatırımcılarda soru işareti oluşabiliyor. Merkezi idareden gelen parayla ilgili kime hesap vereceksiniz? Ama yerelden topladığınız para, o yerele hesap vermek zorunluluğunu ve şeffaflığı getirir. Bu durum daha fazla öz kaynağa yönelmeyi, yerel yönetimlerde şeffaflığı, verimliliği ve sorumluluğu arttıracaktır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hazine Müsteşar Yardımcısı Dağdaş Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement