Biden'ın silah tehdidi sonrası ABD'den bir adım daha! Kongre'ye sunulan rapor Netanyahu'yu küplere bindirecek - Son Dakika
Yerel

Biden'ın silah tehdidi sonrası ABD'den bir adım daha! Kongre'ye sunulan rapor Netanyahu'yu küplere bindirecek

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin hazırlanan rapor ABD Kongresi'ne sunuldu. Raporda, ABD silahlarının uluslararası hukuka aykırı şekilde kullanılmış olabileceği belirtilirken, İsrail'e yönelik eleştiriler de yer aldı. İki gün önce de Biden, Netanyahu'nun Gazze'nin Refah kentinde büyük bir askeri harekat başlatması durumunda ABD'nin İsrail'e silah sevkiyatını durdurabileceğini söylemişti.

11.05.2024 08:55

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin hazırlanan raporu ABD Kongresi'ne sundu.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan diplomatların görüşleri ile Pentagon ve Beyaz Saray'dan sağlanan bilgiler ışığında hazırlanan raporda İsrail'e yönelik eleştiriler dikkat çekti. İsrail'in 1 Ocak 2023'ten bu yılın nisan ayı sonuna kadar olan dönemde uluslararası insani hukuku ihlal ettiğine dair iddialar olduğu belirtilen raporda, bu eylemlerde ABD silahlarının kullanılıp kullanılmadığına dair "kesin bilgiye" sahip olunmadığı ifade edildi.

"ULUSLARARASI İNSANİ HUKUK YÜKÜMLÜLÜKLERİNE AYKIRILIK" VURGUSU

Buna rağmen, İsrail'in ABD yapımı savunma malzemelerine önemli ölçüde bağımlı olduğuna dikkat çekilen raporda, "Bu malzemelerin 7 Ekim'den bu yana İsrail güvenlik güçleri tarafından uluslararası insani hukuk yükümlülüklerine veya sivillere yönelik zararı azaltmaya yönelik uygulamalara aykırı şekilde kullanılmış olabileceğini değerlendirmek mümkündür" ifadeleri kullanıldı. Raporda, Gazze'deki şartların bölgede yaşanan bireysel olaylara ilişkin kesin bulgulara ulaşmayı zorlaştırdığı kaydedildi.

"SİVİL YARDIM MİKTARI YETERSİZ"

İsrail'in 7 Ekim'den sonraki ilk aylarda insani yardım akışını artırmak için ABD hükümetiyle "tam olarak işbirliği yapmadığı" belirtilen raporda, son zamanlarda ise bu yöndeki çabalarda "önemli artış olduğu" tespiti yapıldı. Buna rağmen, Filistinli sivillere ulaşan yardımın miktarının "yetersiz" kalmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, "Şu anda İsrail hükümetinin ABD insani yardımının taşınmasını veya teslim edilmesini yasakladığını veya başka bir şekilde kısıtladığını değerlendirmiyoruz" denildi.

Biden'ın silah tehdidi sonrası ABD'den bir adım daha! Kongre'ye sunulan rapor Netanyahu'yu küplere bindirecek
İsrail ordusunun Refah'a başlattığı kara saldırısı ve yardım girişlerini engellemesi neticesinde bölge yeni bir açlık krizi kapıda

İSRAİL ORDUSUNA ELEŞTİRİ

Raporda, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sivil kayıpları azaltma konusunda başarısız olmakla eleştirildi. İsrail ordusunun sivillere yönelik zararı azaltabilecek bilgi, deneyim ve teknolojiye sahip olduğu vurgulanan raporda, "Yüksek seviyelerdeki sivil kayıplar da dahil sahadan elde edilen sonuçlar, IDF'nin tedbirleri her durumda etkili bir şekilde kullanıp kullanmadığı konusunda önemli soru işaretleri yaratmaktadır" ifadelerine yer verildi.

İsrail'in sivil kayıpları önlemek adına Gazzelileri saldırılar hakkında önceden bilgilendirmeye çalıştığı iddia edilen raporda, "Çatışmalarda bildirilen sivil kayıp oranı aynı zamanda İsrail'in ihtiyati tedbirlerinin etkinliği hakkında da ciddi soruları gündeme getiriyor" denildi.

BIDEN'DAN "SİLAH SEVKİYATI" TEHDİDİ

Öte yandan; geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'nin Refah kentinde büyük bir askeri harekat başlatması durumunda Amerika'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurabileceğini ilk kez belirtti. Bu açıklama sonrası rest niteliğinde bir mesaj yayınlayan Netanyahu, "Yalnız durmamız gerekiyorsa yalnız duracağız. Daha önce de söylediğim gibi gerekirse tırnaklarımızla mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Biden'ın silah tehdidi sonrası ABD'den bir adım daha! Kongre'ye sunulan rapor Netanyahu'yu küplere bindirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement