İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı, iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı - Son Dakika
Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı, iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, seçim öncesinde ara zam geleceği iddia edilen asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Avdagiç, "Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı. Bütün iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı" dedi. Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımlarını da yorumlayan Avdagiç, "Enflasyonu aşağıya çekeceksek, hiç kimsenin konfor alanına giriş yapmadan bunu dünyada başaran hiçbir ülke yok" ifadelerini kullandı.

11.03.2024 10:15  Güncelleme: 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

740 bini aşkın üyesiyle Türkiye'nin en büyük Odası ve İstanbul'un en büyük iş örgütü olan İstanbul Ticaret Odası'nın Başkanı Şekib Avdagiç, iş dünyasının gündemine ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkılaşma adımlarına değinen Avdagiç, "Bizim ülke olarak en kısa zamanda, etkili bir şekilde enflasyonu aşağıya çekmemiz lazım. Enflasyonu aşağıya çekeceksek; hiçbir şeye dokunmadan, hiç kimsenin konfor alanına giriş yapmadan bunu dünyada başaran hiçbir ülke yok" dedi.

"HIZLI BİR ŞEKİLDE ENFLASYONU DÜŞÜRMEK ZORUNDAYIZ"

Enflasyonu düşürmenin belli kuralları, kaideleri, konseptleri olduğunu kaydeden Avdagiç, şöyle devam etti; "Türkiye de Orta Vadeli Program'la (OVP) enflasyonla mücadele için bir kurallar manzumesi ortaya koydu. Bununla ilgili 6-8 ay civarında elde edilen çıktılar, yüzde yüz beklentiyi karşılamasa da ağırlıklı olarak trendler bu istikamette makul bir şekilde ilerliyor. Bundan sonra bazı mikro konulardan hareket ederek kısır döngüye itmememiz lazım. Burada zaman içinde tabii ki dokunuşlar yapılacak ama biz kalıcı ve hızlı bir şekilde enflasyonu düşürmek zorunda olan bir ülkeyiz.

"85 MİLYON İNSANIN ORTAK SORUMLULUĞU VAR"

Hepimizin selameti için, iş dünyası açısından, vatandaşlar açısından, hükümet açısından, uluslararası itibarımız açısından, daha uygun şartlarda iç ve dış borçlanmanın sağlanması açısından, fiyat istikrarı açısından her yönden bizim en öncelikli hedefimiz enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek. Dolayısıyla bunu düşürmek için ortaya konan paketin sıhhatli çalışması konusunda hep beraber gayret göstermemiz lazım. Bu sadece iş dünyasının, ihracatçıların, ithalatçıların, kamunun yapacağı bir adımla olmaz. Topyekun, toplum olarak bunu benimsemeli, özümsemeli, içselleştirmeliyiz. Politikanın uygun bir şekilde yürütülebilmesi için 85 milyonun, çocukları çıkartırsak 65-70 milyonun ortak sorumluluğu var. Bu ortak sorumluluk içinde bunu en kısa zamanda başarabiliyor olmamız lazım."

İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı, iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç.

"KURLA ENFLASYON ARASINDAKİ İLİŞKİ MAKUL DENGEDE"

Avdagiç, ekonomi politikalarıyla alakalı olarak rasyonel bir sürecin devam ettiğini, burada bazı bireysel irrasyonel çıkışların genelleme yapılıp oradan hareket edilmemesi gerektiğini belirtti. Avdagiç, son 12 aylık enflasyonla son 12 aylık kur değişimi arasında bir korelasyon olduğunu, şu anda kurla enflasyon arasındaki ilişkinin makul bir dengede gittiğini aktardı.

"BİZİM SPEKÜLASYONLARLA İŞİMİZ YOK"

Avdagiç, asgari ücrette ara zam beklentilerine ilişkin olarak asgari ücretin yıl başında 1 yıllık açıklandığını dolayısıyla bütün iş dünyasının bütçelerini buna göre yaptığını belirterek, "Bizim spekülasyonlarla işimiz yok. Biz İstanbul Ticaret Odası'yız. Kamunun belirlediği bir asgari ücret var. Bunu belirlerken ortaya koyduğu bir çerçeve var. Biz ve temsil ettiğimiz şirketler, kamunun ortaya koyduğu bu çerçeveyi ve buradaki takdiri gündeme alarak bütçemizi yaptık. Devletin bununla ilgili gündeme getirdiği bir söylem var biz bu söylemin bu sene geçerli olduğunu öngörüyoruz" dedi.

İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı, iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret yıl başında 1 yıllık açıklandı, iş dünyası bütçelerini buna göre yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • süleyman hakan gökşen: peki mal ve hizmet satış rakamları da 1 yıl süre ile sabit olacak mı ? 79 0 Yanıtla
  • Esat Sönmez: Dayı sen ne anlatıyon allasen? Fiyatları babam mı arttırıyo? Kuru sabit tutamazsan fiyatlarda artar. Fiyatlar artarsa enflasyonda artar. Senin hesabını neye göre yaptığın beni ilgilendirmez. Benim alım gücüm düşerse seninde alım gücün düşecek. Sen istiyosunki ne ayranım dökülsün ne de tatsız şeyler yaşansın. 52 0 Yanıtla
  • Baris Yavuz: tüm çalışanların maaşları dolara endekslensin, her ay maaş ödenirken dolara göre maaş ödensin. siz de bütçenizi dolara göre yapacağınız için sorun olmayacaktir 15 0 Yanıtla

Advertisement