Keskin: "Piyasalar Normale Dönüyor" - Son Dakika
Ekonomi

Keskin: "Piyasalar Normale Dönüyor"

Keskin: "Piyasalar Normale Dönüyor"

Ordu, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, geçen hafta Rus jetinin düşürülmesinin ardından piyasaların yükseldiğini, aradan geçen süre sonrasında savaş endişelerinin ortadan kalkması ile piyasaların normale dönmeye başladığını söyledi.

03.12.2015 15:11

Ordu, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, geçen hafta Rus jetinin düşürülmesinin ardından piyasaların yükseldiğini, aradan geçen süre sonrasında savaş endişelerinin ortadan kalkması ile piyasaların normale dönmeye başladığını söyledi.

24 Kasım Salı günü sınır ihlali yaptığı gerekçesi ile Türkiye tarafından düşürülen Rus jeti piyasaları olumsuz etkiledi. Yaşanan bu durum karşısında olumsuz etkilenenler arasında kuyumcular da yer aldı. Aradan geçen süre içerisinde piyasalarda yaşanan durumu değerlendiren Ordu, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra altın fiyatlarının anormal derecede arttığını gördük. İç piyasada dolar, dış piyasada savaş olur nedeni ile altının onsu bir nebze arttı. Bu hafta içerisinde 97 TL olan altın fiyatlarının 101 TL'ye çıktığını gözlemledik. Aradan geçen süre içerisinde ise her şeyin normale döndüğünü gördük. Bu durumu yaşamamızın en önemli nedeni bir savaş çıkar mı endişesinden kaynaklanıyordu ki o korkular atlatıldı, ancak ülkeler bir birlerine ekonomik yönden kafa tuttuğu bir dönemin içine girdik. Fiyatların düşmesinden en büyük sebeplerden bir tanesi de Amerika Merkez Bankası'nın faiz kararları ile ilgili açıklamaları oldu. Yılbaşında faiz artacak değerlendirmesinden sonra altın ve değerli madenlerde fiyat düşecek beklentisi bu düşüşte etkili olmaya başladı" dedi.

"FINDIKTA YAŞANAN DÜŞÜŞE ANLAM VEREMİYORUZ"

Fındık fiyatlarında yaşanan düşüşe değinen Keskin, dövizin artmasına rağmen fındık fiyatının düşmesine anlam veremediklerini belirtti. Yılbaşı sonrası fındığın hak ettiği değeri bulacağını aktaran Keskin, "Biz de ekonomi çok değişken her an her şeyin olabileceği bir ülke de yaşıyoruz. Uzun vadeli ekonomi hesabı tutturmamız çok zor. Fındık fiyatlarının düşmesine biz kuyumcular olarak bir anlam veremiyoruz. Geçen hafta döviz fiyatlarının artmasına rağmen 13-14 TL olan fındığın kilosu neden 11 TL'ye geriledi. Madem fındığı döviz üzerinden satıyoruz. Döviz arttığında neden artmıyor da, daha da düşüyor. Vatandaşlarımıza şunu söyleyebiliriz. Avrupa şuandan itibaren Noel tatiline giriyor. Fındık taleplerinin olmayacağını biraz azalacağını, Noel tatilinin bitimine kadar da fiyatların istenilen seviyede olmayacağını düşünüyoruz. Üreticilerimiz Noel tatili bitiminde yani yılbaşından sonra fındığının daha değerli olacağını düşünerek işlem yapsınlar" diye konuştu.

"FINDIK FİYATLARININ DÜŞMESİ HEPİMİZE ZARAR VERİYOR"

Fındık fiyatının düşmesi ile kuyumcuların da mağdur olduğunun altını çizen Ordu, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin şöyle konuştu: "Kuyumcular, fındıkta yaşanan düşüşten olumsuz etkileniyor. Vatandaşta bir beklenti var, borcu olan üreticimiz gelip diyor ki 'fındığın fiyatı biraz artsın da öyle keselim', biz de 'yok kardeşim bekleyemeyiz, sen de borcunu öde' diyemiyoruz. Çünkü o müşteri her zaman bize lazım. Bizde onları idare ediyoruz. Ancak bu durum, hepimize zarar veriyor. Gelecek günlerin güzel ve bereketli geçmesini istiyoruz." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Keskin: 'Piyasalar Normale Dönüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement