"Kopyala-Yapıştırla Ülke Kalkınmaz!" - Son Dakika
Ekonomi

"Kopyala-Yapıştırla Ülke Kalkınmaz!"

"Kopyala-Yapıştırla Ülke Kalkınmaz!"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yerli üretimin önemine dikkat çekti.

22.12.2012 17:27  Güncelleme: 09:25

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yerli üretimin önemine dikkat çekerek, "Sadece kopyala-yapıştır mantığıyla bir ülkenin kalkınması mümkün değil, kendimiz üretmek zorundayız. Kendi modellerimizi, teknolojimizi ve tasarımlarımızı ortaya koymak durumundayız. Bir taraftan da dünyadan öğreneceğiz o ayrı, ama kendimiz de bunun üstüne bir şey koymadığımız sürece gerçek anlamda gelişmiş bir ülke olamayız" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ostim Organize Sanayi Bölgesi yönetim ofisini ziyaret etti. Bakan Yılmaz'a, Ankara Sanayi Odası Başkanı (ASO) Nurettin Özdebir ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı da eşlik etti. Yılmaz, yaptığı konuşmada, OSTİM'in çok değişik boyutları olduğunu belirterek, "Bir taraftan da dünyaya bir bakmamız lazım. Türkiye'den ibaret değil her şey" dedi.

Artık sadece belli ülkelere bakıp onları model alma döneminin bittiğini bildiren Yılmaz, artık perspektifin daha genişletilmesi gerektiğini ifade etti. Bugün üretimin, sanayinin giderek doğuya kaydığına dikkati çeken Yılmaz, hiç umulmayan bir ülkede çok güzel bir model ve yeni bir fikrin gelişebileceğini söyledi. Yılmaz, dolayısıyla sanayicinin, kamunun, sivil toplumun da artık sadece belli bölgelere ve ülkelere odaklanmasının yanlış olduğunu anlattı.

Hata yapmayı tolere edemeyen bir toplumun yenilik de yapamayacağını belirten Yılmaz, "Bırakacaksınız bir takım hatalar yapacak ki öğrensin. Öğrenme dediğiniz hadise bireyler, firmalar, ülkeler için de böyle gerçekleşiyor. Bu hataları göze almadığınız ve öz güven içinde davranmadığınız sürece yenilik de yapamazsınız" şeklinde konuştu.

Yenilik kültürünün çok önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, bunun sadece bireysel bir başarı olmadığını ve bunun bir ekosistem olduğunu bildirdi. Yılmaz, kültür ve toplum olarak mutlaka bunun teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yenilik kültürünün bütün toplumda sağlamlaştırılması durumunda rekabetçi olma açısından da Türkiye'nin önemli bir yere geleceğini dile getirdi. Yılmaz, "Sadece kopyala-yapıştır mantığıyla bir ülkenin kalkınması mümkün değil, kendimiz üretmek zorundayız. Kendi modellerimizi, teknolojimizi ve tasarımlarımızı ortaya koymak durumundayız. Bir taraftan da dünyadan öğreneceğiz o ayrı ama kendimiz de bunun üstüne bir şey koymadığımız sürece gerçek anlamda gelişmiş bir ülke olamayız" dedi.

Dünyanın her yerinde herkesin üretimin yapabildiğine dikkati çeken Yılmaz, önemli olanın teknolojinin üretilmesi ve yeni tasarımların geliştirilmesi olduğunu anlattı. Yılmaz, bunun yapılması durumunda gerçek anlamda kalkınmış ülke olunabileceğini ifade etti. Yılmaz, Türkiye'nin farklı yetenekler geliştirmiş KOBİ'lere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Büyük şirketlerimize de bir eleştiri yapmak istiyorum. Büyük şirketler maalesef Ar-Ge'ye, yüksek teknolojiye yeterince önem vermiyorlar. Ben böyle görüyorum. Geçmişte daha rahat ve kolay kazanma imkanlarının getirmiş olduğu bir alışkanlıkla, çok fazla yeniliğe teknolojiye önem vermiyorlar. Bu konuda altyapılarını geliştirmiyorlar. Halbuki bunlarda çok büyük sermayeler var" şeklinde konuştu.

Yerli üretime hükümet olarak büyük önem verdiklerini anlatan Bakan Yılmaz, ancak yerli firma ile yerli üretimi birbirinden ayırdıklarını söyledi. Yılmaz, "Dünyanın neresinden olursa olsun gelip Türkiye'de üretim yapılıyorsa o bizim üretimimizdir. Bizim için yerli firma değil yerli üretim daha önemli, yurt içinde üretim önemli. Yurt içinde üretimi teşvik etmenin de bazı yolları var. Bunlardan birincisi teşvik sistemi. Son açıkladığımız teşvik sistemiyle çok ileri teşvikler sağlıyoruz" dedi.

Ankara gibi illerin de stratejik sektör üzerinde dikkatli durması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, burada kamu alımlarının da önemli bir enstrüman olduğunu anlattı. Bu konuda Fatih Projesi gibi önemli bir tecrübeyi yaşanacağını bildiren Yılmaz, sağlık alanlarında da önemli çalışmaların olduğunu dile getirdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise, kamu alımlarının, kalkınmanın önemli bir yönünün oluşturduğunu ifade etti. Bürokraside yukarı doğru çıktıklarında olumlu yanıtlar aldıklarını ancak aşağı doğru indiklerinde önlerine engeller çıktığını söyleyen Özdebir, yapılacak tüm kamu yatırımlarında yerlilik oranının aranması gerektiğine dikkati çekti.

Ostim Organize Sanayi Bölgesi yönetim ofisini ziyaret eden Yılmaz, daha sonra İvedik Organize Sanayi Bölgesi başkanlığının ev sahipliğinde düzenlenen öğle yemeğine katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, "Çok önemli bir üretim alanındayız. 7 binin üzerinde işletme, 100 binin üzerinde istihdam sağlayan bir bölgeden bahsediyoruz. Üreten Türkiye'nin en güzel örneklerinden bir tanesi bu" dedi.

Bundan 10 yıl öncesine kadar daha çok rant ekonomisinin geçerli olduğunu söyleyen Yılmaz, bugün üretimle, teknoloji ve bilgiyle para kazanma dönemine geçildiğini belirtti.

Yılmaz, Ankaralı sanayicilerin İvedik Organize Sanayi Bölgesi Kongre Salonunda açtığı stantları dolaşarak, üretilen ürünler hakkında firma yetkililerinden bilgiler aldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Kopyala-Yapıştırla Ülke Kalkınmaz!' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement