Kredi Kartı Yasaklansa Dünyanın Sonu Olmaz - Son Dakika
Ekonomi

Kredi Kartı Yasaklansa Dünyanın Sonu Olmaz

Kredi Kartı Yasaklansa Dünyanın Sonu Olmaz

Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Kredi Kartı Faizlerine Üst Sınır İstenmesinin Serbest Piyasa Açısından Gereksiz Olacağını Söylerken, "Türkiye'de Kredi Kartları Yasaklansa da, Ticari Sonuçları Olur Ama Dünyanın Sonu Olmaz" Diye Konuştu.

30.05.2008 02:27

Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, kredi kartı faizlerine üst sınır istenmesinin serbest piyasa açısından gereksiz olacağını söylerken, "Türkiye’de kredi kartları yasaklansa da, ticari sonuçları olur ama dünyanın sonu olmaz" diye konuştu.

TÜRKİYE Bankalar Birliği’nin dün yapılan genel kurulunda, konuşmalar genel olarak ekonomi ve finansal piyasaların geleceği üzerine yapılsa da gündem yine, kredi kartı faiz oranlarına getirilmek istenen sınırlama oldu. Bankacıların ortak beklentisi "böyle bir teklifin kabul edilmeyeceği" yönünde olurken, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, bunun dünyanın sonu olmayacağını söyledi.

Gerekli olmayan bir düzenleme

Bankalar Birliği Başkanlığı’nı bir dönem daha sürdürmesine kesin gözüyle bakılan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, genel kurul sırasında gazetecilerin faize yönelik çalışmalara ilişkin sorularına şu yanıtı verdi: "Şöyle kötü olur, böyle kötü olur diye düşünmeye hiç gerek yok, hiç bir şey olmaz. Yani dünyanın sonu olmaz. Kredi kartları Türkiye’de yasaklansa da hiç bir şey olmaz. Ticari sonuçları olur ama dünyanın sonu olmaz. Ama şu önemli bir problem olur, Türkiye Cumhuriyeti’nde serbest piyasa ekonomisiyle ilgili gerekli olmayan bir düzenleme yapılmış olur kaygısındayım. Ama onun gerekli olup olmadığına da benim kanaatim değil TBMM karar verir."

Reel faiz azalsa iyi olur

Özince, "Bu işlerin çaresi rekabettir" diyerek sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle rekabete imkan tanınması ve rekabette de en kaliteli hizmeti en ucuza almaya gayret edilmesi gerekir. Ana görüşümüz serbest piyasa mantığı ile uyumlu olmayan her türlü düşünce ve aksiyonu değerlendirmek. Bankacılık alanındaki ve ticaretle ilgili düzenlemelerin serbest piyasa ekonomisine uygun olmasını istiyoruz. Bu arada faiz oranlarının ülkemizde düşmesi yani reel faizin azalması iyi olacaktır. Kredi kartı faizleri de bu kapsamda düşerse iyi olur ama bu iyilik mutlaka serbest piyasada olan gelişmelerle ortaya çıkmalıdır."

Kanun normalleşmeli

Bankacılık kanununun son gelişmelere cevap verecek ve rekabeti artıracak şekilde güncellenerek "normalleştirilmesi" taleplerini dile getiren Özince, konuşmasında şu noktalara dikkat çekti. "Ülkemizde bazı düzenleme ve uygulamalar finansal sektörün büyümesini maalesef desteklemiyor. Bu olumsuzluklar büyümeyi sınırlandırıyor, ürün çeşitlemesini engelliyor ve risk yönetimini zorlaştırıyor. Türkiye’deki bankaların yurtdışındaki bankalar karşısında rekabet gücünü zayıflatıyor. Bu nedenle Bankacılık Kanunu’nun hukukuk ve ekonominin temel ilkeleri, uluslararası uygulamalar ve yeniden yapılanması sonraki gelişmeler doğrultusunda normalleşmesini talep ediyoruz."

Yerli-yabancı ayrımı kalktı, yönetim aktife göre oluştu

BANKALAR Birliği’nde yerli-yabancı banka ayrımının ortadan kaldıran düzenlemenin ardından yapılan ilk genel kurulda, yeni yönetim aktif büyüklüğe göre belirlendi. Eski düzenlemede yabancı bankalar arasından sadece 1 üye yönetime girebilirken, yeni yönetimde Denizbank ve Oyakbank birlikte yer aldı. 51’inci genel kurul sonuçlarına göre birliğin yeni yönetimi şöyle belirlendi: "Mevduat bankaları içinden bilançolarına göre aktif toplamları en büyük ilk 10 banka arasından Akbank, Denizbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi Bankası. Ardından gelen 8 banka arasından Oyakbank, Şekerbank ve Türk Ekonomi Bankası. Bunları izleyen bankalar arasından Turkish Bank. Kalkınma ve yatırım bankalarını temsilen de Türk Eximbank."

Ekren İyimaya ile görüşecek

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, kredi kartı faizine bir üst sınır getirilmesi talebine yönelik soruları yanıtlarken, "BDDK Başkanı bu konuda bir açıklama yaptı. Ben de Ahmet İyimaya ile döndüğümde görüşeceğim. O konudaki tercih önceliklerimizi belirlemiş olacağız" diye konuştu.

Teklifimi geri çekmem

KREDİ kartlarının faizine üst sınır getirilmesine ilişkin teklifi Meclis’e sunan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, "Yasa teklifinin geri çekilmesi söz konusu değil" dedi. Hesap Uzmanları Kurulu’nun düzenlediği panelde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İyimaya, "İzlenen süreçte tasarı değerlendirilecek. Teklif muhtemelen (Meclis’te) haziranda olmasa bile, eylülde tartışılır" dedi.

Tüketici bu parayı nasılsa ödeyecek bunu bilsin

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kredi kartı faizlerine yasa ile ilgili düzenleme getirilmesine karşı çıkarken, tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çağlayan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kredi kartlarına serbest piyasa kuralların hakim olduğu ekonomide bu tür sınırlama getirmek doğru değil. Bunu 27 yıldır sanayicilik yapmış biri olarak söylüyorum. Bu konuda bir sınırlama bir kısıtlama yapılması serbest piyasa kuralları ile bağdaşmaz. Ancak şunu da ifade edeyim tüketici haklarının korunması noktasında çok yönlü gayret içindeyiz. Bakanlık olarak bir yasa tasarısı hazırlığı içindeyiz. 70 milyon insanın tüketici olduğunu kabul ederek tabi ki de tüketicilerimizi de korumak zorundayız. Bir diğer konuda burada kredi kartı kullananların mutlak suretle bilinçlendirilmesi. Tüketicilerin zamanı geldiğinde söz konusu parayı ödeyeceklerini bilincinde olmaları çok önemli."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kredi Kartı Yasaklansa Dünyanın Sonu Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement