Kuveyt Türk Sermayesini Artırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kuveyt Türk Sermayesini Artırıyor

Kuveyt Türk Sermayesini Artırıyor

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, bankanın sermayesinin 960 milyon TL artırılarak 2 milyar 60 milyon TL'ye çıkartılacağını söyledi.

02.04.2013 14:18  Güncelleme: 14:24

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, bankanın sermayesinin 960 milyon TL artırılarak 2 milyar 60 milyon TL'ye çıkartılacağını açıkladı Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, bankanın sermayesinin 960 milyon TL artırılarak 2 milyar 60 milyon TL'ye çıkartılacağını açıkladı.

Uyan, Kuveyt Türk'ün sermaye artırımı için düzenlenen basın toplantısında, dünya ekonomisini değerlendirirken, Avrupa'da bu yıl da borç sorununun devam etmesinin beklendiğini hatırlattı. İngiltere'nin ise AB'den ayrılacağına dair senaryoların, finansal piyasalarda olumsuzluklara neden olabileceğini dile getiren Uyan, öte yandan Çin'deki büyüme rakamlarının azalmaya başlamasının, dünya ticaretini olumsuz etkileyebileceği öngörüsünde bulundu. Kur savaşlarının ise tekrar gündeme geldiğini vurgulayan Uyan, Çin ve Japon Merkez Bankalarının, 2013 yılında kur savaşlarında etkili aktörler olabileceğini, ABD ile bu konuda siyasi gerginliklerin yaşanabileceğini kaydetti.

-KUVEYT TÜRK FON TOPLAMADA YÜZDE 31 BÜYÜME HEDEFLİYOR-

Türkiye'de ise bu yıl bankacılık sektöründe kredi büyümesinin yüzde 15-20 aralığında sınırlanmasının beklendiğini hatırlatan Uyan, yüzde 7'ler seviyesindeki cari açık ve yurtiçi tasarruf oranlarının yetersizliğinin önemli sorunlar oluşturmaya devam ettiğini kaydetti. Kuveyt Türk'ün ise bu yıl 400 bin yeni bireysel müşteriye ulaşmak ve 45 yeni şube açmak istediğini açıklayan Uyan, bankanın aktifte yüzde 30, fon toplamada yüzde 31, kredilerde yüzde 33 büyüme hedeflediğini bildirdi

-"100 MİLYON TL SUKUK İHRAÇ EDECEĞİZ"-

Uyan, Kuveyt Türk'ün bu yıl 100 milyon TL'lik sukuk ihracı gerçekleştireceğini, bunu da Eylül ayı gibi yapmayı planladıklarını açıkladı. Bu yıl Katar ve Erbil'de de şube açacaklarını söyleyen Uyan, "Hazırlıklarına çok önceden başladığımız yurtdışındaki Katar ve Erbil şubemizi bu yıl içinde hizmete sokacağız. Ayrıca Almanya'da tam bankacılık lisansı başvurumuzu yaptık. Kuveyt Türk, uluslararası finans piyasalarının önemli temsilcilerinden olmaya devam edecek" diye konuştu.

-SERMAYE ARTIRIMI-

Bankanın ayrıca sermaye artırımı yapacağını da duyuran Ufuk Uyan, şunları söyledi:

"Kuwait Finance House (KFH) olan ana hissedarımızın desteğiyle yapacağımız sermaye artırımı sayesinde, katılım bankacılığı Türkiye'de önemli bir eşiği atlamış olacak. Toplam 960 milyon TL'lik sermaye artırımı, bankacılık sektörünün ilk 10'unda yer alma vizyonumuzla örtüşüyor. Artık bu hedefimize daha rahat ulaşacağız. Güçlenen sermaye yapımızla Türkiye'ye önemli bir katma değer sağlayacağız. Bünyemize girecek olan yüksek tutardaki yeni sermaye ile birlikte güçlü bir şekilde büyümeye devam edeceğiz."

-SERMAYE ARTIRIMINA 720 MİLYON TL NAKİT, 240 MİLYON TL İÇ KAYNAKLARDAN GELECEK-

Uyan'ın verdiği bilgilere göre, Kuveyt Türk'ün, 28 Mart 2013 tarihinde yapılan Genel Kurul kararında, Kuveyt Türk'ün sermayesini kademeli bir şeklide toplam 960 milyon TL artıracak. Böylelikle bankanın sermayesi, 1 milyar 100 milyon TL'den 2 milyar 60 milyon TL'ye yükselecek. Artırılacak olan sermayenin birinci kısım ödemesi ortaklar tarafından 3 ay içinde 600 milyon TL, ikinci kısım ödemesi isi yine ortaklar tarafından 15 ay içinde 360 milyon TL şeklinde olacak. 960 milyon TL'lik ilave sermayenin 720 milyon TL'lik kısmı nakit, 240 milyon TL'si ise iç kaynaklardan yapılacak. Nakit artışı da yine iki dilim şeklinde yapılacak. Birinci dilimde ilk olarak Mayıs 2013 sonuna kadar 360 milyon TL ve ikinci dilimde de Mayıs 2014 sonuna kadar 360 milyon TL ortaklarca ödenecek. Kuveyt Türk, en son geçtiğimiz yıl 150 milyon TL'lik sermaye artırımına gitmişti. Yapılacak yeni sermaye artırımının, bankanın hissedar yapısı göz önüne alındığında Körfez'den önemli bir sermaye girişi bekleniyor.

-"KAMU VE ÖZEL SEKTÖRÜN KATILIM BANKACILIĞINA GİRMESİNE HAZIRIZ"-

Soruları da yanıtlayan Uyan, sermaye artırımı ile bankanın sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 2.5 oranında artacağını ve yüzde 16.5'e yükseleceğini bildirdi. Kamunun katılım bankacılığına girmesinin ise kendilerini sevindirdiğini söyleyen Uyan, "Pazarın serbest olması çok önemli. Bu bir anlamda katılım bankacılığın geldiği seviyeyi de gösteriyor. Özle bankaların ve kamunun ilgi göstermesi,Pazar anlamında buranın ilgi gördüğünü ifade ediyor. Bizler kamun katılım bankacılığına girmesinden son derce memnunuz. Yeter ki bizim çalışma prensiplerimize uygun çalışma esası olsun. Bizler hazırız. Katılım bankaları olarak hepimizi bu rekabete açığız. Burada bir problem görmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

-"ÖZEL BANKACILIĞA KESİNLİKLE GİRMEYİZ"-

Uyan, "Özel bankalar katılım bankacılığına giriyor. Yasa izin verse siz, özel bankacılığa başvurur musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine, "Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Biz tamamen faizsiz bankacılık alında büyümek istiyoruz ve bu alanda da devam ediyoruz" diye yanıt verdi. Kredi kartına ilişkin bir soruya Uyan, "Kredi kartı gelirlerimiz minimal ölçüde, biz genel olarak kredi kartını ödeme aracı olarak kullanıyoruz. Kart geliri ve adedimiz sınırlı" karşılığını verdi.

-"HALKA AÇILMA STRATEJİK HEDEFLER ARASINDA"-

Halka açılma planlarına ilişkin bir başka soruya Uyan, "Bu stratejik hedefler arasında. İnşallah ortaklarımızdan da alabiliriz ama önümüzdeki dönemde halka arz da ilave bir şey olabilir. Ancak zamanlamasını şu anda bilemem, söyleyemem nakit artırdığımız için. Halka arz önemli" dedi.

-BU YIL 400 KİŞİ İŞE ALACAK-

Toplantı sonunda ANKA'nın sorularını yanıtlayan Uyan, bu yıl açılacak 45 yeni şube için 48 milyon dolar yatırım yapılacağını ve bu şubeler için 419 kişinin de işe alınacağını açıkladı. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Kuveyt Türk Sermayesini Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement