Petkim'de İhracat Rekoru - Son Dakika
Ekonomi

Petkim'de İhracat Rekoru

Petkim\'de İhracat Rekoru

Petkim, 2012 yılında 1 milyar 41 milyon dolar ile tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi.2012 yılında Petkim'in net satışları 4 milyar 349 milyon liraya ulaştı.

07.03.2013 11:44

Petkim, 2012 yılında 1 milyar 41 milyon dolar ile tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. 2012 yılında Petkim'in net satışları 4 milyar 349 milyon liraya ulaştı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, "2012 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefini aşmanın mutluluğu içindeyiz" dedi.

Petkim'in 2012 yılı finansal sonuçları açıklandı. Şirketin net satışları, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle 2011 yılına göre yüzde 12 artarak 4 milyar 349 milyon liraya, satış miktarı ise yüzde 3.6 artarak 1 milyon 808 bin ton seviyesine yükseldi. 2011 yılında 834 milyon dolar ihracat yapan Petkim, 2012 yılında ihracatını yüzde 25 artışla 1 milyar 41 milyon dolara yükselterek 48 yıllık tarihinde önemli bir başarıya daha imza attı. İhracatın toplam ciro içindeki payı ise yüzde 42 seviyesine çıktı. 2012 yılında yüzde 2.3 marjla 99 milyon lira FVAÖK (Faiz, Amortisman, Vergi Öncesi Kar) değeri yaratan Petkim'in 2012 yılında net dönem karı 17 milyon lira oldu.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2012 yılının Türk sanayicisi ve imalat sektörü için çok zor bir yıl olduğunu anımsatarak, özellikle ikinci çeyrekten itibaren sektörlerin büyüme hızlarında ciddi düşüşler gözlendiğini belirtti.

2013'E UMUTLU GİRDİK

Petrokimya sektörünün de dünyadaki gelişmelere paralel olarak ciddi bir küçülme yaşadığını kaydeden Korkut, "Ülkemiz ekonomisinde büyüme hızı, 2011 yılına göre önemli oranda gerileyerek yüzde 3 düzeyine kadar düştü. Geçmiş yıllarda çift haneli büyüyen sektörde, ekonomideki daralmaya paralel olarak ciddi yavaşlamalar gözledik. 2012 yılı başlarında bir miktar toparlanan sektörümüzde, nisan ayından itibaren hızlı bir gerileme yaşandı. Başta Çin olmak üzere dünya talebinin aşırı düşmesiyle, ithalatçılar nisbi olarak iyi konumda olan Türkiye piyasasına yöneldi. Ürün fiyatları hızlı bir şekilde düşerek, hammadde fiyatları düzeyine kadar geriledi. Bu süreçte Petkim olarak satış odaklı üretim optimizasyonu ile birlikte dip dalgasından çıktık. 2012 yılı için belirlediğimiz 1 milyar dolar ihracat hedefini aşmanın mutluluğu içindeyiz. 2012 yılı Türk sanayicisi için zor bir yıldı. Marjlarda görülmeye başlayan iyileşme ile 2013 yılına umutla girdik" dedi.

YENİ PAZARLAR BULDUK

Euro bölgesindeki talebin düşük olmasının, Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı zorlaştırdığını kaydeden Korkut, "Bu zorluğu yeni pazarlar bularak aşma yolunu seçtik. 2012 yılında da Türkiye cazip pazar konumunu devam ettirdi ve Petkim'in ürettiği termoplastik ürünlerinde yurt içi talep bir önceki yıla göre yüzde 7-8 aralığında artış gösterdi. Diğer yandan Euro/Dolar paritesinin düşmesiyle rekabet gücü artan Avrupalı petrokimyasal üreticileri, yakın ve kolayca girilen Türkiye pazarına çok düşük fiyatlarla mal satmaya başladı. Kuzey Afrika ve komşu ülkelerde yaşanan karışıklıklar nedeniyle bu ülkelere yapılan hammadde ve mamul ihracatı azaldı. Dünya ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasına paralel olarak petrokimyasal ürün talebi de daraldı. Bu daralmada, üreticilerin bekle gör politikası ve ihtiyaç kadar hammadde tedarik stratejisi etkili oldu" dedi. - İzmir/ Aliağa

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Petkim'de İhracat Rekoru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement