Ramazan'da Gıda Fiyatlarına Zam Beklenmiyor - Son Dakika
Ekonomi

Ramazan'da Gıda Fiyatlarına Zam Beklenmiyor

Ramazan\'da Gıda Fiyatlarına Zam Beklenmiyor

Ramazan ayında gıda sektöründe hububat, et, sebze-meyve fiyatlarında artış değil düşüş bekleniyor.

26.06.2014 13:14  Güncelleme: 14:53

Ramazan döneminde özellikle et ve süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamüllerde talep artıyor. Peki talepteki bu yükseliş fiyatlarda da artışı neden olur mu? Gıda sektörü temsilcilerine göre ürün çok, bu nedenle zam olması mümkün değil.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, bu yöndeki haberlerin her yıl rutin haline geldiğini, ancak gerçeği yansıtmadığını söylüyor.

"MAL ÇOK, ZAM GELMEZ"

Al Jazeera'ye konuşan Taranoğlu her sene fiyat artışı olmadığını, bu yıl Ramazan ayına denk gelecek bir zam beklemediklerini şu sözlerle anlatıyor:

"Toptancılar eskiden stok yapıyorlardı. Şimdi mal var, insanlar elindeki malı neden bekletsin? Stokçuluk olmayınca da fiyatlarla oynama olmaz. Eskiden toptancılar vardı ve bu toptancılar malı alt bayilere veriyorlardı. Şimdi şirketler kendi dağıtım ağlarını kurdular. Marketler birbirleriyle kampanya halinde. Acımasız rekabet olduğu yerde stokçuluk olmaz. Yeteri kadar mal üretiliyor, hiçbir ürünün temininde sıkıntı olmaz."

Taranoğlu, Ramazan öncesinde sanayici olarak gıda ve içecek ürünlerine zam yapmadıklarını, kimsenin de fırsatçılık yapmasına izin vermeyeceklerini söylüyor. Meyvede don nedeniyle erik, kayısı ve kiraz fiyatlarında düşüş beklenmiyor.

"YAZ NEDENİYLE ÜRÜN ARZI ÇOK OLACAK"

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart'a göre ise her yıl Ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarını gündeme getirilerek artış olması yönünde çaba sarf ediliyor.

Yılmazkart, "2014 yılı Ramazan'ı hasadın yoğun yaşandığı yaz mevsimine denk gelmesi dolayısıyla ürün arzı da çok olacak. Türkiye'deki tarımsal üretim bu yıl kendine yeter bir durumda. Bu açıdan Ulusal Hububat Konseyi olarak Ramazan ayı boyunca fiyatlarda bir artış beklemiyoruz." diyor.

'RAMAZAN'IN İKİNCİ YARISINDA FİYAT DÜŞER'

Hububat-Bakliyat Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Mahmut Aslan ise Ramazan'ın ikinci yarısından itibaren fiyatlarda düşüş bekliyor. Al Jazeera'ye konuşan Aslan'a göre pirinç ve kuru fasulyede fiyatlar düşer, küçük toptancılar fiyat artışı için spekülasyon yapıyor ancak fiyat artışı olmaz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de spekülatif artışlara karşı piyasayı takip edecek ve fiyat artışı olursa ilgili kurumları bilgilendirecek.

MEYVE SEBZEDE BOLLUK OLACAK

Sebze ve meyve fiyatlarına gelince… İstanbul Yaş Meyve ve Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Muhittin Baran, Ramazan'da meyve ve sebzede bolluk yaşanacağını dolayısıyla fiyatlarda artış olamayacağını söylüyor. Baran, don nedeniyle zarar gören erik ve kayısıyı ise bundan ayrı tutuyor, "Kayısı, erik ve kiraz yüksek olur" diyor.

KUMANYA PAZARI 4 MİLYAR TL

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ersin Taranoğlu, Ramazan için hazırlanan kumanyaların da sektörde 4 milyar liralık pazar yarattığını söyledi. Taranoğlu, tüketicileri merdivenaltında hazırlanan ürünlere karşı da uyarıyor:

"Merdivenaltı diye tabir edilen açıkta satılan, nerede üretildiği belli olmayan, üzerinde üretim izni olmayan ürünleri bilinçli tercihler yaparak ayırt edebiliriz, bu halk sağlığının korunması ve kayıtdışı ile mücadele etmek adına son derece önemli."

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Ekonomi Ramazan'da Gıda Fiyatlarına Zam Beklenmiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement