Samsun'da Fındıkta Don Zararı Yüzde 20-50 Oranında - Son Dakika
Ekonomi

Samsun'da Fındıkta Don Zararı Yüzde 20-50 Oranında

Samsun\'da Fındıkta Don Zararı Yüzde 20-50 Oranında

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da zirai don nedeniyle fındıkta yüzde 20-50 oranında zarar oluştuğunu söyledi.

09.05.2014 17:04

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun'da zirai don nedeniyle fındıkta yüzde 20-50 oranında zarar oluştuğunu söyledi.

Kadir Güven yaptığı açıklamada, "Bu yıl özellikle Ocak ve Şubat aylarında ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Karadeniz Bölgesi'nde ve ilimizde fındıkta erken çiçeklenme meydana gelmiştir. Şubat ayında ilimiz rekolte bahçelerinde yapılan gözlem çalışmalarında; fındıkta sürgün, yaprak ve karanfil (dişi çiçek) gelişimlerinin iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak Mart ayının son günlerinde yüksek kesimlerde 250 ile 750 metre arasındaki rakımda etkili olan kar yağışı fındıkta don riski meydana getirmiş, yağan kar ve devamında sıcaklıkların düşmesi nedeniyle fındık bahçelerinde özellikle yüksek kesimlerde don zararı oluşturmuştur. Donun verdiği zararın oranını; kar yağışından sonra düşen sıcaklığın derecesi ve ortamda kalış süresi belirlemektedir. İlk belirlemelere göre ilimizde yüzde 20-50 oranında zararın oluştuğu belirlenmiştir. Don zararı sigorta kapsamında olduğundan sigorta eksperlerince hasar tespit çalışmaları sürdürülmektedir" diye konuştu.

"REKOLTE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞEBİLECEK"

Güven, fındık rekoltesi tahmini konusuyla ilgili şunları söyledi: "İlimizde 2-5 Haziran 2014 tarihinde sahada yapılacak çalışmalar sonucunda, 6 Haziran 2014 tarihinde yapılacak toplantı ile karara bağlanacaktır. Don hasarı etkisi ile rekoltenin önemli ölçüde düşebileceği beklenmektedir. Şu anda geçen yıl depo fındık fiyatlarının satış fiyatlarında önemli ölçüde artışlar meydana gelmiştir. Don olayının, yapraklanma, sürgün gelişim ve çotanak oluşum devresinde fındıkta zarar oluşturması nedeniyle, gelecek yıllardaki üretimlerde de olumsuz etkisi beklenmektedir. Zarar gören sürgünlerin çıkarılması ve gübreleme ve bakım çalışmalarına gereken önemin gösterilmesi ile zararların en aza indirgenmesi hedef alınmalıdır. Don hasarı bu yıl üretim miktarını önemli ölçüde düşüreceği ve bunun fındık üreticisinin gelirlerinde büyük kayba neden olacağı için İl ve İlçe Müdürlüklerimizce üreticilerimiz bu konularda gerekli teknik bilgilendirmeye tabi tutularak, üretimlerinde gerekli tedbirleri almaya zorlanmaktadır." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Samsun'da Fındıkta Don Zararı Yüzde 20-50 Oranında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement