Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin Açıklaması

Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin Açıklaması

Ümit Çevik - Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 5'ler belki yüzde 5'lerin biraz daha üzerinde büyüme gerçekleştirebileceğini ifade etti.

28.03.2013 11:10

Ümit Çevik - Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 5'ler belki yüzde 5'lerin biraz daha üzerinde büyüme gerçekleştirebileceğini ifade etti.

Uluşahin, AA muhabirine 2012 yılı bankacılık sektörü gerçekleşmelerini, 2013 yılı beklentilerini, sektöre yeni oyuncuların girmesini ve gündeme dair konuları değerlendirdi.

2012 yılını makro düzeyde değerlendiren Uluşahin, yılın ikinci yarısının daha olumlu geçtiğini belirterek, ekonomi tarafında biraz daha büyümenin hareketlenmeye başladığı bir yıl olduğunu söyledi.

Yıl genelinde büyüme rakamının yılın başındaki beklentilerin altında gerçekleştiğini ifade eden Uluşahin, "Merkez Bankası (MB) olsun, ekonomi yönetimi olsun fiyat istikrarının yanında finansal istikrar diye genel bir nota verdi. Dünyadaki krize baktığımızda bunun doğru bir yere oturduğunu görüyoruz" dedi.

Uluşahin, sektör olarak bu yeni uygulamalara alışmanın zaman aldığını sözlerine ekleyerek, şunları aktardı:

"Artık Merkez Bankası diyor ki: Benim amacım fiyat istikrarıdır. Dünyadaki ekonomik krizlere bakarsak, toplam gayri safi milli hasılayı zedeleyecek derecede kredi büyümeleri dünyadaki krizlerin nedeni. O yüzden MB devreye aldığı politikalarla bu tarafı dengeli tutmaya çalıştı. Merkez Bankası BDDK ile birlikte koordineli olarak kredi büyümesini kontrol altına aldı. Genele baktığımız zaman dünyaya göre iyi bir performans sergilediğimizi düşünüyorum."

Avrupa'nın ve ABD'nin likiditeyi piyasaya bırakmalarına rağmen istenilen düzeyde büyüyemediklerini anımsatan Uluşahin, Türkiye'nin daha da hızlı büyüyebileceğini ancak daha sonraki risklerin dikkate alınarak yumuşak inişin daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Uluşahin, Türkiye ekonomisinin 2012 yılı büyüme beklentisine ilişkin olarak 2,8 civarında gerçekleşebileceğini ifade ederek, "Türkiye ekonomisi 2013 yılında ise yüzde 5'ler belki yüzde 5'lerin biraz daha üzerinde büyüme gerçekleştirebilir. Bizim tahminimiz yüzde 5,2" diye konuştu.

-"Piyasadan gelecek sinyallere göre sektör hedefleri kendi içerisinde aşağı çekecektir"-

Bankacılık sektöründen karlılık konularına da değinen Uluşahin, bankaların özkaynaklardan daha az verimlilik elde ettiğini ve bu durumun kredi spreadlerinin her ne kadar nominal rakamlar büyük olsa da kar marjlarının daraldığının göstergesi olduğunu söyledi.

Bankacılık sektöründe karın her zaman olacağını kar olmaz ise korkulması gerektiğini ifade eden Uluşahin, şunları aktardı:

"Bankacılık sektöründe kar marjları oldukça daraldı. Bankalar, hiç kar elde edemiyoruz, kar belirli bir seviyenin altına iniyor diyorsak o zaman bunu tehlikeli bir sinyal olarak düşünmek lazım. Bizim asıl görevimiz makul karları temin etmek özkaynaklarımızı sağlıklı ve sağlam bir yapıda götürmek; o anlamda baktığımızda bankacılık sektörü her yıl kar edecek. Ama her yıl biraz daha rekabet şartlarının yoğunlaştığı bir ortamda biz bu karlılıkları sağlamaya çalışacağız. Aslında müşterinin avantajına olan bir ortam sağlıyor bu. Bir de yeni bankaların geldiğini dikkate alırsak bu rekabet daha da ısınacak. Bizler makul karlılıkları devam ettirmeye odaklanacağız. Belki burada biraz daha verimlilik odaklı planlar yapmaya çalışacağız. Karlılıklarda makul oranlarda devam edecek ama marjların da daraldığını göreceğiz her sene."

Merkez Bankası'nın 2013 yılı için kredilerde öngördüğü yüzde 15'lik büyüme hakkında görüşlerini paylaşan Uluşahin, "Bir oran veriliyor. Yüzde 15 olmadı yüzde 16-17 oldu. Eğer ki ekonomideki diğer veriler doğru gidiyorsa bu rahatsız edici olarak düşünülmez. Ama yüzde 15 yerine sektör ortalaması yüzde 20'lerin üzerindeki o rakamlara izin verilir mi- Ortalama olarak söylüyorum. O zaman finansal istikrar, cari açık, kredi büyümesinin neyi körüklediği bu dengelerde bir takım sinyaller veriyorsa o zaman bazı aksiyonlar gündeme gelebilir" dedi.

Daha makul bir cari açığın ve çok da tüketici kredilerinden kaynaklanmayan kredi büyümesinin rahatsız edici olmayacağını ifade eden Uluşahin, sektör olarak son iki üç yıldır esnek olmaya alıştıklarını söyledi.

Uluşahin, faizin ve enflasyonun düşmesinin kendilerine uzun öngörülebilir bir planlama getirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Esnek politikalarda kendi içimizde ayarlamalarla, çeyrekler itibariyle politikaları takip edip, gerekli ayarlamaları yapıyoruz. Çıkış olarak her banka önüne agresif hedefler koyuyor. Mesela biz ne yapıyoruz- KOBİ kredilerinde, işletme tarafında yüzde 30 küsürlerde büyüyeceğiz. Ama toplam kredi portföyümüzü yüzde 16-18 aralığında bir yere oturtuyoruz. Alt kırımlarda kendi niş odağımızda çok daha yüksek hedeflerimiz var.

Şimdi yüksek rakamları duyuyuruz. Geçen yıllarda da duyduk. Ama sektör olarak piyasayı yakından takip ediyoruz. Piyasadan gelecek sinyallere göre sektör bu hedefleri kendi içerisinde aşağı çekecektir. Sektör ortalamasının çok yüzde 16-17 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesini beklemiyorum."

-"Rekabet ettikçe daha büyürsünüz, büyütürsünüz"-

Tüketici kredilerindeki büyümeye ilişkin olarak şu an için önlem alınacak bir düzeyde olmadığını belirten Uluşahin, "Gidişata ve diğer dengelere bakmak lazım. Çok hızlanırsa bazı şeyleri de tetikleyecek noktaya gelirse önlem gelir diye düşünüyorum. Ama şu an kısa sürede böyle bir ortam var mı böyle bir aksiyona gerek var mı ben şahsen beklemiyorum" dedi.

Uluşahin, alınan ücret ve komisyonlarında müşterilerin hangi kalemden ne kadar alınacağını biliyor olmasının, bunların açık ve şeffaf bir şekilde anlaşılıyor olmasının ve müşterinin de A bankasından aldığı ücreti kafası karışmadan B bankasından aldığı ücretle kıyaslayabilme imkanının sağlanması halinde, tasarrufun müşteri tercihi olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Yeni bankacılık lisansı verilmesinin sektöre etkilerine değinen Uluşahin,

"Rekabet olumlu ve iyidir diye düşünüyorum. Bizim pazarımızın gidecek çok alanı var. Sektörde boşluklar da var. Yukarıda büyük aktif yoğunlaşmış bankalar var. Altta çok daha niş ürün verenler var. Orta segmentte hala boşluk var. Orada ürünlerin farklı bilgilerin know-how'ların veya niş ürünlerin devreye girebiliyor olması, müşteri açısından da sektör açısından da olumlu bir şey. Rekabet ettikçe daha büyürsünüz, büyütürsünüz. Ülkeye sermaye giriyor olacak. Bu ülkenin büyümesine neden olacak ve sermaye reel ekonomiye gidecek" dedi.

Rekabet nedeniyle bazı özel kampanyalarda faizlerdeki aşağı inişin biraz daha devam edebileceğini söyleyen Uluşahin, "Ama genel anlamda kredi faizlerinin artık bir yerlerde durmasını bekliyorum. Bu seviyelerde faizlerin duracağını beklediğim için kredilerdeki büyüme aynı hızda büyümez diye düşünüyorum" dedi.

Tüketim üzerinden gelen cari açık planlaması nedeniyle tüketici kredileri faiz oranlarının daha aşağıya gitmeyebileceğini belirten Uluşahin, şunları aktardı:

"Diğer bir faktör ise toplam kredi kaynağımızın büyük bir kısmını mevduatlar oluşturuyor. Kredilerde inen faiz kadar mevduatlarımızdaki faiz oranı aşağıya gelmedi. Şu an mevduat fiyatlamaları ortalama yüzde 7-8 aralığında. Böyle bir ortamda bilanço maliyetlileri herşeyi dahil ettiğimizde kaynak maliyeti daha aşağı gelmediği müddetçe kredi faiz oranlarında aşağı yönlü bir hareket beklemiyorum."

-Şekerbank-

Uluşahin, Şekerbank olarak topladıkları kaynağı üretimle buluşturan bir banka olduklarını ifade etti.

En çok büyümeyi ortak ve küçük işletme sektöründe gösterdikleri bilgisini veren Uluşahin, kredi portföylerinin yüzde 85'inin ticari ve işletme kredilerinden oluştuğunu söyledi.

2013 yılında da yüzde 16-18 aralığında bir kredi büyümesi hedeflediklerini belirten Uluşahin, yine orta ve küçük işletmeler de yüzde 22-24 civarında kredi büyümesi öngördüklerini kaydetti.

Uluşahin, krediyi verirken bile tasarrufu teşvik edici bir ürünü yanında vermeye çalıştıklarına dikkati çekerek, şu anda hedeflerinin 278 olan şube sayısına bu yıl içinde 15- 20 yeni şubeyi katarak 300 şubeye ulaşmak olduğunu söyledi.

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement