'Temizlikçi Kadın Cezası' İçin Formül Bulundu - Son Dakika
Ekonomi

'Temizlikçi Kadın Cezası' İçin Formül Bulundu

\'Temizlikçi Kadın Cezası\' İçin Formül Bulundu

Eve ayda 10 günden az gelen temizlikçi kadın, isterse primini kendi ödeyecek. 10 günden fazla gelenlerin ise sigortalılığı kolaylaştırılacak.

07.07.2014 10:11

Haftada bir iki kez evine temizlikçi kadın çağıran ailelere artık, "sigortasız işçi çalıştırma" gerekçesiyle ceza kesilmeyecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen torba kanun tasarısında önergelerde düzenleme yapıldı.

Ev hizmetinde ayda 10 günden fazla çalışanlar, "Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan" kapsamında sigortalı yapılacak. 10 günden az çalışanlar ise sigortalı olmak isterse, kendi primini kendi ödeyecek.

180 BİN KADIN EVLERE TEMİZLİĞE GİDİYOR

Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, ev hizmetlerinde ay içinde 10 gün ve daha fazla çalışanların sigortalılığının kolaylaştırılacağını söyledi. Çalıştıranların işveren sayılmayacağını ve işverene yüklenen sorumlulukların bu kişilere yüklenmeyeceğini belirten Açıkgöz, sistemde 10 bin civarında ev temizliğine giden kadın için bildirim olduğunu, ancak Türkiye genelinde 180 bin kişinin, ev hizmetlerinde çalıştığını açıkladı.

KRİZ ÇIKMIŞTI

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun haftada bir temizliğe gelen kadını dahi “Sürekli çalışıyor” diye kabul etmesi, yüzbinlerce ailede paniğe yol açmıştı. Çocuk ve yaşlı bakımının yanı sıra, haftada bir gün temizlikçi kadın çalıştırana da ceza ve geçmiş yıllara ait prim borcu çıkarılması söz konusu oldu.

Evine kadın gelenlerin, SGK'ya başvurup işyeri numarası alması, temizlikçi kadın için part-time işe giriş bildirgesi vermesi, aylık prim ve hizmet bildirgeleri düzenlenmesi gerektiği açıklanmıştı. Bu da evine haftada 4 kez temizlikçi alan bir ailenin bütçesine, 45 lira ek yük getiriyordu. SGK bu kurallara uymadan evinde haftada bir de olsa temizlikçi kadın çalıştıran 3 bine yakın aileye ceza kesti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi 'Temizlikçi Kadın Cezası' İçin Formül Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement