Tim Başkanı Büyükekşi Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tim Başkanı Büyükekşi Açıklaması

Tim Başkanı Büyükekşi Açıklaması

Recep Demir - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, iş adamlarından ticari kredilerde aranan eş rızasının kalkmasını da şahsi kefaletlerde aranan eş rızasının devam etmesini de çok yerinde bulduğunu belirterek, Gümrük...

14.03.2013 12:43

Recep Demir - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, iş adamlarından ticari kredilerde aranan eş rızasının kalkmasını da şahsi kefaletlerde aranan eş rızasının devam etmesini de çok yerinde bulduğunu belirterek, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde iş adamlarını rahatlatacağını ve üzerlerinden büyük bir yük kalkacağını bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na göre, ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi, ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı esnaf veya sanatkar tarafından mesleki faaliyeti ile ilgili ve tarım kredi kooperatiflerince kullandırılacak kredilerde verilecek kefaletler ve kullanılacak kredilerde eş rızası aranmayacak.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Mehmet Büyükekşi, tasarıyı iş dünyası için çok olumlu bulduğunu söyledi.

İş adamlarının şikayetinin zaten daha çok ticari kredilerde aranan eş rızasına yönelik olduğunu dile getiren Büyükekşi, tasarıdaki kapsamın da bu kredilerle sınırlı tutulmasının son derece yerinde olduğunu ifade etti.

Eş rızası şartı getirildiğinde, bunun belirli bir mantık dahilinde olduğunu hatırlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Özellikle şahsi kefaletlerde eşlerin rızasının alınmasında bir mahsur yok bana göre, düzenleme bu açıdan doğru olmuş. Yoksa aile facialarına neden olabiliniyordu. Medeni Kanunumuza göre biliyorsunuz ki evlendikten sonra edinilen varlıklar ortak. Bu halde, eşin haberi olmadan verilen kefaletlerde, ters bir durumla karşılaşıldığında diyelim ki ailenin bir evi var oturduğu, bu ellerinden gidiyor. Böyle olunca da bir aile faciasına sebep oluyor. O nedenle iş adamlarından ticari kredilerde aranan eş rızasının kalkmasını da şahsi kefaletlerde aranan eş rızasının devam etmesini de çok yerinde buluyorum. Tasarı yasalaşması halinde iş adamlarını rahatlatacaktır, üzerlerinden büyük bir yük kalkmış olacak."

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tim Başkanı Büyükekşi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement