TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Verimli tarım alanları amaç dışı kullanılmamalı - Son Dakika
Ekonomi

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Verimli tarım alanları amaç dışı kullanılmamalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, verimli tarım alanlarının amaç dışı kullanılmaması gerektiğini bildirerek, "Ülkemizde her yıl binlerce dekar verimli birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi, konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları, karayolu yapımı nedeniyle elden çıkıyor.

18.06.2023 10:35  Güncelleme: 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, verimli tarım alanlarının amaç dışı kullanılmaması gerektiğini bildirerek, "Ülkemizde her yıl binlerce de kar verimli birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi, konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları, karayolu yapımı nedeniyle elden çıkıyor. Elimizdeki son verilere göre, 2006-2018 yılları arasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı için yapılan başvuruların yüzde 52'si olumlu karşılanmıştır" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bugün yaptığı açıklamada, her yıl Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nun kabul edildiği 11 Haziran'ı takip eden ilk pazar gününün Toprak Bayramı olarak kutlandığını anımsattı. Bayraktar, Toprak Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında şunları söyledi:

"Ülkemizde toprağın üreticilerimiz açısından taşıdığı önem dikkate alınarak 11 Haziran 1945 tarihinde 'Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu' kabul edildi. Bu Kanun ile toprağı olmayan ya da yetersiz olan çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve iş güçlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinmeleri amaçlandı. Bu Kanunla birlikte her yıl 11 Haziran tarihini takip eden ilk pazar günü 'Toprak Bayramı' olarak kutlanıyor.

NÜFUS ARTARKEN TARIM ALANLARI AZALIYOR: Türkiye nüfusu 1990-2022 döneminde yüzde 51 artarken, işlenen tarım alanları yüzde 14 azalmıştır. 1990 yılında 56 milyon 473 bin 35 olan nüfus, 2022 yılında 85 milyon 279 bin 553'e yükselirken, buna karşın işlenen tarım alanları aynı dönemde 27 milyon 856 bin hektardan 23 milyon 845 bin hektara geriledi. 1990-2022 döneminde kaybedilen işlenen tarım alanlarının toplamı 4 milyon 11 bin hektardır. Son dört yılda işlenen tarım alanları yüzde 3,2 oranında artmıştır. 2019 yılında 23 milyon 99 bin hektar olan işlenen tarım alanı 2022 yılında 23 milyon 845 bin hektara ulaşmıştır. Ancak bu artış hızı yeterli değildir.

KANUN DİKKATLİ ŞEKİLDE UYGULANMALI: 5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7442 sayılı Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile üst üste iki yıl işlenmeyen tarım alanlarının kiralanarak üretime kazandırılması amaçlanmıştır. Ayrıca intikal işlemleri çözülemeyen, satış ve muvafakat edilemeyen arazilerin de kamulaştırılarak satışının sağlanması amaçlanmaktadır. Ancak, Kanun'un uygulanması daha büyük sorunları beraberinde getirmemelidir. Arazilerin değerinin belirlenmesine dikkat edilmeli, bu arazilerin satışı veya kiralanması köy insanına yapılmalıdır.

AMAÇ DIŞI KULLANIM MUTLAKA ÖNLENMELİDİR: Ülkemizde her yıl binlerce dekar verimli birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi, konut, sanayi ve turizm yapılaşmaları, karayolu yapımı nedeniyle elden çıkıyor. Elimizdeki son verilere göre, 2006-2018 yılları arasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı için yapılan başvuruların yüzde 52'si olumlu karşılanmıştır. Başvuruların yarısının kabul edilerek tarım arazilerinin amaç dışına çıkarılması kabul edilebilir değildir

BİRİNCİ SINIF TARIM ARAZİLERİ İMARA AÇILMAMALI: Alternatif marjinal tarım arazileri mevcutken, verimli tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullanmak, büyük bir savurganlıktır. Birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin, imara açılmasına asla izin vermemeli, bu arazilerin üzerine sanayi tesisleri, şehirler kurulmamalıdır. Turizm, madencilik ve ulaştırma için verimli tarım arazilerimizi kullanmamalı, meyve ağaçlarını, zeytinlikleri keserek yazlıklar inşa etmemeliyiz."

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Verimli tarım alanları amaç dışı kullanılmamalı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Verimli tarım alanları amaç dışı kullanılmamalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement