"10. Anadolu Adli Bilimler Kongresi" Başladı - Son Dakika
Güncel

"10. Anadolu Adli Bilimler Kongresi" Başladı

"10. Anadolu Adli Bilimler Kongresi" Başladı

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Büyük: "Adli Tıp kurumlarımız, devletimizin sağladığı destekle, bu alanda dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarıyla hem teknik donanım açısından hem de insan g...

31.10.2013 14:28

Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük,  "Adli Tıp kurumlarımız, devletimizin sağladığı destekle, bu alanda dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarıyla hem teknik donanım açısından hem de insan gücü açısından yarışabilecek düzeye gelmiştir" dedi.

Büyük, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "10. Anadolu Adli Bilimler Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, Malatya'nın adli tıp ve adli bilimler alanında önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını belirtti.

Özellikle ceza adalet sistemi olmak üzere hukuka doğrudan etkili biçimde katkı sunan adli tıp, adli bilimler ve ilişkili uygulamaların, kriminal olayların aydınlatılmasında çok önemli olduğunu kaydeden Büyük, "Ceza adalet sistemi için bu kadar önemli bir role sahip olan adli tıp ve adli bilimlerin, birçok gelişmiş ülkede çok çok daha öncesinden gelişimini tamamlamış olduğunu görüyoruz ancak ülkemizde hak ettiği yere ulaşması biraz daha zaman almıştır. Özellikle yeni Türk Ceza Kanunu öncesinde, sistem içindeki rolüyle de paralel bir şekilde adli tıp ve adli bilimler hizmetlerinden aslında sınırlı düzeyde faydalanıyordu" diye konuştu.

Büyük, bu hizmet alanlarının, meslektaşlarınca tercih edilmeyen, çoğunlukla teknik imkanlardan yoksun binaların bodrum katlarına, küflenmiş duvarlar arasına hapsedilmiş bir durumda olduğunu belirtti.

Özellikle yeni Türk Ceza Kanunu ile değişen konsept, delilden sanığa ulaşma şeklindeki değişim, delil, delil zinciri, hukuka uygun delil gibi kavramların tekrar dillendirilmeye başlanmasının, delile ulaşmada önemli bir rol ve görev üstlenmiş olan adli tıp ve adli bilimlerin öneminin giderek anlaşılmasını sağladığını ifade eden Büyük, şunları söyledi:

"Son 10-15 yıl içerisinde özellikle teknolojide yaşanan büyük ölçekli gelişmelerin bizim alanımıza yansıması da gerçekten muazzam derecelerde olmuş. Delil elde etme, işleme, sonuçlandırma, bunlardan elde edilen sonuçların yargı makamlarına sunulmasıyla ilgili süreçlerde inanılmaz otomasyonlar sağlanmış ve büyük gelişmeler kaydedilmişir. Bugün özellikle Adli Tıp Kurumu Kriminoloji Laboratuvarları ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı Laboratuvarları aracılığıyla biz bu hizmetleri en yüksek kalitede sunmaktayız. Adli Tıp kurumlarımız, devletimizin sağladığı destekle, bu alanda dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarıyla hem teknik donanım açısından hem de insan gücü açısından yarışabilecek bir düzeye gelmiştir."

Büyük, Türkiye'nin Avrupa Adli Bilim Enstitüleri Ağı'na 4 temsille katıldığını belirterek, "Bu 4 temsilli katılım bizi gerçekten orada inanılmaz derecede güçlü kılıyor. Çok güçlü bir temsille burada kendimizi göstermiş oluyoruz" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise Adli Tıp Kurumunda 4 yıl uzman deneyimi olduğunu kaydetti. Türkiye'de son yıllarda adli tıp alanında bir hayli ileriye doğru gidildiğini ifade eden Çelik, "Bu gelişmeleri bildiğimiz için üniversite olarak içinde bulunduğumuz bu kompleksin yan tarafındaki bir alanı bu bölgede yapılacak Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlığı Laboratuvarları için verdik. Umuyorum en kısa zamanda Adalet Bakanlığımız böyle bir laboratuvarı tamamlayacaktır" diye konuştu.

Rektör Çelik, konuşmaların ardından, Büyük ve diğer katılımcılara plaket verdi.

Kongre, 2 Kasım'da sona erecek. - Malatya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel '10. Anadolu Adli Bilimler Kongresi' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement