2'nci Türk Lehçeleri Arası Çeviri Sempozyumu Yalova'da Başladı - Son Dakika
Güncel

2'nci Türk Lehçeleri Arası Çeviri Sempozyumu Yalova'da Başladı

2\'nci Türk Lehçeleri Arası Çeviri Sempozyumu Yalova\'da Başladı

Yalova Belediyesi ve TÜRKSOY işbirliği ile düzenlenen 2'nci Türk Lehçeleri Arası Çeviri Sempozyumu başladı.

13.09.2011 17:07

Yalova Belediyesi ve TÜRKSOY işbirliği ile düzenlenen 2'nci Türk Lehçeleri Arası Çeviri Sempozyumu başladı.

Kazak Şair Kasım Amanjolov'un doğumunun 100'üncü yılı anısına yapılan sempozyum Raif Dinçkök Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlendi. Açılış konuşması yapan Yalova Bağımsız Belediye Başkanı Yakup Koçal, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi. Türkler'in birçok medeniyet kurduğunu söyleyen Başkan Koçal, "Bizler birçok medeniyet kurmuşuz ve her zaman için kültür alışverişinde bulunmuşuz. Hep farklı lehçelerin oluşu da bunun en büyük göstergesidir ama öz hep Türkçe olmuş" dedi. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu da, büyük bir şairin anıldığını belirterek, "İnsanı gösteren yüzü, yüzü gösteren özüdür. Milletleri gösteren dili, dili gösteren sözüdür. Sözleri de konuşturan şairlerdir. Dolayısıyla şairlerin anılması o milletin millet olma ruhunun bütün topluma yansımasıdır" dedi.

Yalova Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu ise, "Toplumların kaybolmalarının en büyük nedenlerinden bir tanesi; dillerinin yaşatma konusundaki sorundan kaynaklanmıştır. Bu toplantının öz konusu itibari ile de bütün Türk dünyası için önem taşıdığına inanıyorum" diye konuştu.

"KAZAKLAR'IN DEĞİL TÜM TÜRK DÜNYASININ ŞAİRİ"

TÜRKSOY Genel Sekreteri ve Kazakistan eski Kültür Bakanı Düsen Kaseinov da halkların birbirini daha iyi tanımak için aktarmacıların çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu anlatırken, "Türk elçileri arasında önemli faaliyetler başlattık. Bu geleneğimizi devam ettirerek Türk kültürüne önemli katkılarda bulunan büyüklerimizi anacağız. Kasım Amanjolov Kazaklar'ın değil, tüm Türk dünyasının şairidir. Onun eserleri pek çok dillere çevirmiştir" dedi.

Açılış konuşmaları ardından organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen kişilere çeşitli hediyeler verildi. Kazakistan Karkaralı Belediye Başkanı Halel Maksutov ise Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'a yöresel bir kıyafet hediye etti. Yarın sona erecek sempozyumda 12 araştırmacı hazırladıkları bildirileri sunacak. - Yalova

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2'nci Türk Lehçeleri Arası Çeviri Sempozyumu Yalova'da Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement