50. Münih Güvenlik Konferansı - Son Dakika
Güncel

50. Münih Güvenlik Konferansı

50. Münih Güvenlik Konferansı

İran Dışişleri Bakanı Zarif: ''(İran'ın nükleer programı) Müzakere sürecini başlattıktan sonra bunu iptal etmek saçmalık olur''

02.02.2014 16:55

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, nükleer programlarıyla ilgili krizi aşmak için hazır olduklarını söyledi.

Zarif, Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer programıyla ilgili önemli konuları görüşmeye hazır olduklarını belirterek "Önümüzde birçok iş var" ifadesini kullandı.

İran'ın hem Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) hem de P3+3 ülkeleriyle görüşmeye başlayarak bu konuda iki adım attığını belirten Zarif, önemli konuların konuşulmasına hazır olduklarını kaydetti.

Nükleer programa ilişkin krizin aşılmasının mümkün olduğunu belirten Zarif,  bu konuya tüm açılardan bakılması gerektiğine işaret ederek çözüm bulmak için tüm bakış açılarının dikkate almak gerektiğini belirtti.

"Müzakere sürecini başlattıktan sonra bunu iptal etmek saçmalık olur" diyen Zarif,  Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldiğini  ve  iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Batı ile İran arasında ilişkilere de değinen Zarif, güvensizliğin tek taraflı olmadığını, İranlıların da haklı olarak Batı'nın İran'a teknolojiye erişim hakkını vermek istemediğine inandığını belirtti. Bu güvenin sağlanması için İran halkının da ikna edilmesi gerektiğini belirten Zarif, iki tarafın birbirine olan güveninin tekrar kazanılması durumunda İran ve uluslararası toplum arasındaki ilişkilerin iyileşeceğini kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, İran'ın nükleer programının barışçıl olduğunun kanıtlaması gerektiğine dikkati çekerek, Avrupalıların da sadece bununla ilgilendiklerini göstermeleri gerektiğini ifade etti.

UAEK Başkanı Yukiya Amano da  İran ile yaşanan nükleer program krizi konusunda olumlu ve cesaret verici gelişmeler olduğunu ancak yapılacak çok fazla şeyin olduğunu söyledi.

Güvenlik Konferansı'nda ayrı bir konuşma yapan İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon ise İran'ın ekonomik durumundan dolayı müzakere etmeyi kabul ettiğini savunarak, İran'ın bu zamanı kullanarak "gerçek bir askeri nükleer devlet" olmak için ilerleme sağlayacağını iddia etti.

İran'ın uluslararası toplumu nasıl aldattığının iyi bir şekilde izlenmesi gerektiğini ileri süren Yaalon,  "Ne şekilde olursa olsun askeri amaçlı  nükleer programın durdurulması lazım" dedi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 50. Münih Güvenlik Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement