70 Bin Depremzede Çadırda - Son Dakika
Güncel

70 Bin Depremzede Çadırda

70 Bin Depremzede Çadırda

Van'da depremzedelerin, bastıran ağır kış şartları nedeniyle yaşamları tam bir çileye dönüştü.

27.01.2012 13:08  Güncelleme: 13:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'da meydana gelen depremlerden sonra zor koşullarda yaşam mücadelesi veren depremzedelerin, bastıran ağır kış şartları nedeniyle yaşamları tam bir çileye dönüştü.

Depremin hemen ardından 300 bin kişi kenti terk ederken, kalan depremzedelerin ise barınma sorunları devam ediyor. Depremden en çok etkilenen Van merkez, Erciş İlçesi ile köylerde bugüne kadar 90 bin kişi konteynerlere yerleştirilirken, 70 binden fazla kişi ise kar yağışı ve soğuğa rağmen çadırlarda barınıyor.

Geçen 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaşanan göç nedeniyle adeta hayalet kente dönen Van'da hayat yavaş yavaş normale dönerken, barınma sorunu, bastıran ağır kış şartlarında devam ediyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin bazı bölümleri eğitime başlaması, öğrenci ve öğretmenlerin kentte dönmesi hareketliliği artırırken, esnaf da işyerlerini açmaya başladı.

18 BİN KONTEYNERDE 90 BİN KİŞİ

Depremzedelerin barınma sorununu çözülmesi için ise Van adeta konteyner kentte dönüştü. Merkezde 21 ayrı noktada konteyner kentler oluşturuldu. Van Merkez ve Erciş İlçesi ile köylerde şu ana kadar 18 bin 360 konteyner kurularak evleri yıkılan veya hasar gören 90 bin depremzede yerleştirildi. Van Valisi Münir Karaloğlu, konteyner kentlerin tüm hızıyla kurulmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Şu anda Van'a 24 bin 500 konteyner geldi. Bunlardan 18 bin 360 konteynerin altyapısı tamamlanarak 90 bin depremzede vatandaşımızı buralara yerleştirdik. 6 bin 14 konteynerin de altyapı çalışması bitmek üzere. Bu ayın sonuna kadar kente 4 bin konteyner daha gelecek. Toplamda 28 bin 500 konteynerlik kentler kurulmuş olacak."

Kış şartları ve arazi temini nedeniyle konteyner kentlerin kurulmasında sıkıntılar yaşandığını da kaydeden Vali Karaloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm şartlarımızı zorlayarak, azami çalışarak konteylerin kurulmasını bu ayın sonuna kadar bitirmek istiyoruz. Ancak konteyner kentlerinin altyapısını hazırlamak zaman alıyor. Elektriği, suyu, kanalizasyonu tamamlandıktan sonra konteynerler kuruluyor. Yeniden bir şehir kurmak kadar zaman alıyor. Gece-gündüz çalışıyoruz. Depremde evleri yıkılan veya ağır hasar gören vatandaşımızın tamamını bu ayın sonuna kadar konteyner kentlere yerleştirmek için çabalıyoruz.

70 BİNİ AŞKIN DEPREMZEDE ÇADIRDA

Ağır kış şartlarının etkisini artırdığı Van'da şu anda 70 binin üzerinde vatandaş da çadırlarda barınıyor. Devletin kontrolünde olan çadırkentlerde 13 bin depremzede barınırken, geri kalanlar ise kendi imkanlarıyla mahalle veya evlerinin önüne kurdukları çadırlarda kalıyor. Devlet tarafından kurulan çadırkentlerde yaşam mücadelesi veren 13 bin kişi ay sonuna kadar kurulacak konteynerlere yerleştirilecek. Ancak kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda barınan ve evleri az hasarlı veya sağlam olan depremzedeler ise konteynerlerden yararlanamayacak. Kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda kalan depremzedeler, "Bize üvey evlat muamelesi yapılıyor. Evimiz yıkılmadı ancak korkudan giremiyoruz. Kimsenin giremediği evlere bizi sokmaya çalışıyorlar" diye tepkilerini dile getirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 70 Bin Depremzede Çadırda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement