Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlunun iadesi için ABD'ye talepname - Son Dakika
Güncel

Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlunun iadesi için ABD'ye talepname

Adalet Bakanlığı, Eyüpsultan'da ölümlü kazaya karışan 17 yaşındaki sürücü T.C. ve yazar annesi Eylem Tok'un iadesi için ABD'ye talepname hazırladı.

12.03.2024 13:25  Güncelleme: 13:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Eyüpsultan'da 1 Mart günü saat 23.50 sıralarında 17 yaşındaki T.C.'yi seyir halindeyken yol kenarında arıza nedeniyle park halinde bulunan üç adet ATV tipi araca çarpması sonucunda bir kişi ölmüş, birden fazla kişi yaralanmıştı. Olay sonrası T.C., annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a ardından ABD'ye kaçırıldı. Yaşanan gelişmelerin ardından Adalet Bakanlığı şüphelilerin Türkiye'ye iade edilmeleri için harekete geçmişti. Tüm bu gelişmelerin ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada olayla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

ABD MÜSTEŞAR YARDIMCISIYLA TOPLANTI

Konuyla ilgili, 7 Mart Perşembe günü ABD müsteşar yardımcısı ile toplantı yapıldı. Ertesi gün ise Türkiye, talep edilen dosyaları iletti. Tutuklanması amacıyla yapılan geçici talebin ardından; iade talepnamesinin yazımına başlandı.

Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlu için açıklama: ABD bu tarz olaylarda zorluk çıkarmıyor

3 SAAT İÇİNDE KAÇIRMASI ŞÜPHELİ BULUNDU

Toplumda oluşan hassasiyet ve sürecin bir an önce tamamlanması için 60 günlük yasal sürenin beklenmeyeceği; belgenin en geç 1 hafta- 10 gün içinde ABD Adalet Bakanlığına iletileceği öğrenildi. Kazayı yapan 17 yaşındaki sürücünün ABD vatandaşı olması sebebiyle anne ve oğlu için 2 ayrı süreç işleyecek. Annenin iade dosyasının genişletileceği belirtiliyor. 'Gasp ve delilleri yok etme' suçlamaları da iade talepnamesine eklenecek. Kazanın üzerinden 3 saat gibi kısa bir süre geçmişken, annenin oğlunu yurt dışına kaçırmış olması da şüpheli bulunuyor.

Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlu için açıklama: ABD bu tarz olaylarda zorluk çıkarmıyor

ANNEYE YARDIM EDEN KAMU GÖREVLİLERİNİN OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILIYOR

Edinilen bilgiye göre; Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, anne Tok'a yardım eden kamu görevlilerinin olup olmadığının araştırılması konusunda da talimat verdi. Tüm kameraların incelenmesini, annenin kaza öncesi ve sonrasında kimlerle bağlantı kurduğunu aydınlatılmasını talep etti.

Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlu için açıklama: ABD bu tarz olaylarda zorluk çıkarmıyor

"OLAYLA İLGİLİ 2 GÖZALTI GERÇEKLEŞTİ"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada, Eylem Tok ve oğlunun ABD'den iade süreciyle ilgili son bilgileri paylaştı. Bakan Tunç, şunları ifade etti:

"Soruşturma devam ediyor. ABD ile adli yardımlaşma kapsamında biz yazışmalarımızı gerçekleştirdik. İade talebinde bulunduk, iade dosyamızı ilettik ve geçici tutuklama evrakımız da gönderdik. Bugün cevabi yazı geldi.Bu cevabi yazıda istenen bazı belgeler var, tamamladık. Süreci takip ediyoruz. İstanbul Eyüpsultan'da gerçekleşen bir trafik kazası. Bir kişinin vefatı, 4 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bir kaza. 18 yaşından küçük sürücü ve annesinin yurt dışına gittiği soruşturmadan kaçtıkları belirlendi. Adli süreci hemen önce Mısır'dan sonra ABD'den talep ettik. İadeyi hem diplomatik hem de INTERPOL aracılığıyla talep ediyoruz. Umut ediyoruz ki ABD olumlu karşılasın ve yargılama süreci de devam etsin. Dün itibarıyla 2 gözaltı gerçekleşti. Kaza sonrası olay yerine gelen ve havaalanına anne ve oğlunu bırakan kişi gözaltına alındı. Babasının şoförü oradaki mağdurlardan birinin telefonunu emniyete teslim edenle ilgili gözaltı kararı verildi. Adli süreci titizlikle takip ediyoruz"

ABD VATANDAŞI OLMASI İADESİNE ENGEL Mİ?

Kazayı yapan sürücünün ABD vatandaşı olması iadesine engel mi? Söz konusu kazanın, 'adi suç' kapsamında değerlendirilmesi gerekçesiyle, Türkiye'ye iadesinin gerçekleşeceği düşünülüyor.

Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlu için açıklama: ABD bu tarz olaylarda zorluk çıkarmıyor

BENZER SUÇLULARIN İADESİ GERÇEKLEŞMİŞTİ

Bakanlık kaynakları; geçmişte İngiltere ve ABD gibi ülkelerden benzer suçluların iadesinin gerçekleştiğini, ABD'nin ise işlenen suçun niteliğine göre iadede zorluk çıkarmayacağını belirtiliyor.

Adalet Bakanlığı\'ndan Eylem Tok ve oğlunun iadesi için ABD\'ye talepname

Son Dakika Güncel Adalet Bakanlığı'ndan Eylem Tok ve oğlunun iadesi için ABD'ye talepname - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Kadir Can: Bu kadına da en ağır ceza verilsin sadece oğlu değil paranız var diye nereden buluyorsunuz bu hakkı birini öldürüp çocuğu kaçırmak nedir utanmadan birde kendini savunuyor bunun peşini bırakma adalet bakanlığı 56 0 Yanıtla
  • Mert kursun : bekleyin gelir 20 3 Yanıtla
  • The Inside Of The Canım: Bu kadın sözde aydın, düşünür, yazar.. Bu mu sizin çağdaşlık medeniyet anlayışınız ? Bu ölen çocukların ailelerinin durumu ne olacak ? En başta senin bir yazar olarak halka doğru olanı göstermen gerekiyor! Cinayet işleyenleri kaçırmak onlara yardım etmek suçtur ve cezası hapistir. Eğer bu kadına ceza verilmezse bunun cezasını milletimiz verecektir. 8 1 Yanıtla
    Mehmet ali selvi: Bir de doktor bozuntusu babası da bu işin içerisinde kaçırılmasına sonuna kadar yardım eden böyle bir doktora bırakın tedaviye gitmeyi tokalaşmaya bile gidilmez bence bu tarz doktorların da doktorunun iptal edilmesi doktorluk lisansının elinden alınması lazım bizim ülkemizde doktorluk yapmasın öyle bir baba nasıl olur bunu hasta nasıl güvenir hasta nasıl kendini emanet eder ki plastik cerrah bir de üstüne üstük 1 0

Advertisement