Adana'da Etiyopya Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika
Güncel

Adana'da Etiyopya Fahri Konsolosluğu Açıldı

Adana\'da Etiyopya Fahri Konsolosluğu Açıldı

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu, son 7 yılda Etiyopya ile Türkiye arasında hızla artan ticaret ve yatırım ilişkilere dikkat çekerek, "Etiyopya'nın Türk yatırımcılara sunabileceği çok sayıda imkanı"...

12.10.2012 00:22

Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu, son 7 yılda Etiyopya ile Türkiye arasında hızla artan ticaret ve yatırım ilişkilere dikkat çekerek, "Etiyopya'nın Türk yatırımcılara sunabileceği çok sayıda imkanı var" dedi.

Wirtu, Etiyopya'nın Adana Fahri Konsolosluğu'nun açılışı dolayısıyla Park Zirve Tesisleri'nde verilen resepsiyona katıldı. Burada konuşan Wirtu, Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin'den sosyal diplomasiyi yerel düzeyde ilerletmesi ve iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri desteklemesini umut ettiklerini söyledi.

Adana'daki çok sayıda yatırımcının Etiyopya'daki geniş yatırım ve ticaret fırsatını değerlendirmeyi amaçladığını belirten Wirtu, son 7 yılda Etiyopya ve Türkiye arasında hızla artan ticaret ve yatırım ilişkilere dikkat çekerek, "Bu mükemmel ilişkinin karakterize olması ekonomik ve teknik işbirliğine dayanmaktadır. İki ülke arasındaki ilişkiler uzun yıllara dayanıyor. Bu mükemmel ikili ilişkinin, ülkelerimizin büyümeye devam etmesi, ticaret ve yatırımın daha da artmasını sağlamak için ortak duygu içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. İki hükümet arasında var olan siyasi iyi niyetin iş dünyası tarafından ticari ortaklıklara temel oluşturabileceği düşünmekteyim" dedi.

Büyükelçi Wirtu, Etiyopya'nın Türk yatırımcılarına sunabileceği çok sayıda imkan olduğunu ifade ederek, "Etiyopya ekonomik büyümesini hızla devam ettiriyor. Bu büyüme ve artan siparişleri korumak adına hükümet yeni bir beş yıllık büyüme ve dönüşüm planı uygulanmasını onayladı. Bu faaliyetlere Türk katılımı için geniş fırsatlar açıldı" diye konuştu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, Etiyopya Adana Fahri Konsolosluğu'nun Türkiye ve Etiyopya arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olacağını inandığını söyledi. Etiyopya'nın Afrika'nın en önde gelen ülkelerinden birisi olduğunu bildiren Coş, şunları kaydetti:

"Etiyopya ile Türkiye arasında tarihi bağların yanında her geçen yıl güçlü bir şekilde artan ekonomik, sosyal, kültürel ilişkiler var. Bu ilişkilerin bizde Adana olarak daha geliştirilmesini arzu ediyoruz. Burada resmi belgesini alarak göreve başlayacak olan Yusuf Can Dağtekin kardeşimiz, bu anlamda Etiyopya ile Türkiye ve Adana arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli ve yararlı çalışmalar yapacaktır. Etiyopya ile Çukurova yöresi olarak ilişkilerimizi ne kadar geliştirebilirsek her iki tarafın da kazançlı çıkacağına inanıyorum."

Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin de, Etiyopya'nın tarihte bilinen en eski medeniyet olduğunu belirterek, Etiyopya halkının "kara sömürge" tarihinde bile bağımsızlığını yitirmemiş tek Afrika ülkesi olduğuna dikkat çekti.

85 milyonluk ülkenin sadece yüzde 25-30'unun elektrik alt yapısı olduğunu bu nedenle önümüzdeki 10 yıl içerisinde 20 milyar dolarlık enerji yatırımı yapılacağını belirten Dağtekin, "Etiyopya son 3 yılda Afrika'daki yüzde 11'lik büyüme hızı ile dünya sıralamasında ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. Tüm bu hızlı büyümede Avrupa ve ABD'deki birçok ülkenin Etiyopya'ya gümrük ve kota uygulamamasının rolü oldukça fazla. İki ülke arasındaki ticari ilişkiler ise her yıl artış gösteren bir seyir izlemektedir. Etiyopya ile 2000 yılında 27 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 2010 yılında 270 milyon dolara ulaşmıştır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Coş, Etiyopya Adana Fahri Konsolosu Yusuf Can Dağtekin'e belgesini verdi.

Etiyopya'nın Ankara Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu ise Vali Coş ve Dağtekin'e plaket takdim etti.

Resepsiyona Adana'daki fahri konsolosların yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adana'da Etiyopya Fahri Konsolosluğu Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement