Akademisyenlerden Belediyelere 'Burka' Desteği - Son Dakika
Güncel

Akademisyenlerden Belediyelere 'Burka' Desteği

Akademisyenlerden Belediyelere \'Burka\' Desteği

AMSTERDAM Üniversitesi Antropoloji ve Sosyoloji Bölümü Profesörü Annelies Moors, belediyelerin burka yasağı uygulamasına öncelik vermemelerinin akıllıca olduğunu söyledi.

27.11.2018 13:45

AMSTERDAM Üniversitesi Antropoloji ve Sosyoloji Bölümü Profesörü Annelies Moors, belediyelerin burka yasağı uygulamasına öncelik vermemelerinin akıllıca olduğunu söyledi. Belediyelerin mevcut kısıtlı sayıda polisi burkalı kadınları takip etmek için sevk etmesinin tuhaf olacağını belirten Moors, "Çünkü eğitim ve sağlık sektörü, toplu taşıma araçları ve devlet daireleri böyle bir yasak beklentisi içerisinde değil. Doktorlar Federasyonu bu yasaya karşı. Burkalı kadınlar kimlik tespiti için gerekli olduğunda yüzlerini o an için göstermeye zaten hazırlar" dedi.

Yasayı uygulamanın dezavantajları olduğunu söyleyen Moors, burkalı kadınların bu şekilde topluma aktif katılım gösteremeyeceklerini vurguladı: "Burka yasağı yasası yüzün farklı unsurlarla örtünmesini kapsasa bile her yerde 'burka yasağı' olarak ifade edilmesi gerçeği yasanın yüzlerinin bir kısmını kapatan Müslüman kadınlar hakkında olduğunu gösteriyor. Kadınlar eğitim, sağlık, toplu taşıma aracı ve farklı hizmetlerden mahrum bırakılıyor. Bence bu kötü bir gelişme."

SEÇİM YAPMAK KAÇINILMAZ

Leiden Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Ineke van der Valk da Amsterdam belediye başkanı ve diğer büyükşehirlerin burka yasağını uygulamak istememelerini çok iyi anlayabildiğini belirtti. Kısa süre önce polis teşkilatının ne kadar kısıtlı kapasitesi olduğuyla ilgili çıkan haberlere işaret eden van der Valk, "Bu yüzden uygulamalarda seçim yapmak kaçınılmaz. Mevcut uygulamada belediye başkanlarının kendi önceliklerini uygulamaları için yetkileri var. Belediyeler önceliğini sembolik önlemlerin yerine açıkça suç teşkil eden durumlara vermesi sadece alkışlanır" diye konuştu.

KUTUPLAŞMAYI ÇOĞALTIYOR

Belediyelerin burka yasağı ile ilgili açıklamalarına karşı gösterilen tepkilerin ülkedeki kutuplaşmayı gösterdiğine dikkati çeken van der Valk, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yasanın Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlükler Partisinin (PVV) bir inisiyatifi ve sembolik bir karaktere sahip olduğunu hatırlatmak gerekir. Burka yasağı, toplumda kutuplaşmayı daha da çoğaltıyor. Müslümanlara karşı olan aşırı sağcılar yasayı kullanarak kendilerini daha da güçlü hissedecek ve Müslümanlara karşı düşmanca tavırlarını ve belki de eylemlerini güçlendirecek."

BAŞÖRTÜLÜ KADINLARA DA SIÇRAR

Van der Valk, yasanın en önemli etkisinin burkalı kadınların daha çok ayrımcılıkla karşı karşıya kalmasını sağlaması olduğuna vurgu yaparak, "Ayrımcılık muhtemelen sadece burkalı kadınlara karşı kalmayıp büyük ihtimalle başörtülü kadınlara da sıçrayacak. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Müslümanlara yapılan ayrımcılığın artması kaçınılmaz gözünüyor" dedi.

Hollanda'da 'burka yasağı' yasasının uygulanacağı sektörler ile hükümet arasında görüşmeler aylarca sürebileceği için yasa yılbaşından önce yürürlüğe girmeyecek. Ülkede yasalar 1 Ocak ve 1 Temmuz'da yürürlüğe giriyor.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Akademisyenlerden Belediyelere 'Burka' Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement