Antalya - Doktarları: Batuhan'A Yanlış Tedavi Uygulanmadı - Son Dakika
Güncel

Antalya - Doktarları: Batuhan'A Yanlış Tedavi Uygulanmadı

Antalya - Doktarları: Batuhan\'A Yanlış Tedavi Uygulanmadı

Antalya'da Yüksek Ateş Şikayetiyle Getirildiği Hastanede 2 Ay Boyunca Kemoterapi Uygulanan 6 Aylık Batuhan Asar'a Yanlış Tedavi Uygulandığına Yönelik İddiaları, Bebeğin Halen Tedavisini Sürdüren Doktorları Tarafından Yalanlandı.

29.03.2010 21:49

Antalya'da yüksek ateş şikayetiyle getirildiği hastanede 2 ay boyunca kemoterapi uygulanan 6 aylık Batuhan Asar'a yanlış tedavi uygulandığına yönelik iddiaları, bebeğin halen tedavisini sürdüren doktorları tarafından yalanlandı.

6 aylık Batuhan Asar, 2 ay önce yüksek ateş şikayetiyle Atatürk Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Domuz gribinden şüphelenilen bebeğe, 4 gün ilaç tedavisi uygulandı. Kesin teşhis konulamayan Batuhan bebek, bu kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Üniversite Hastanesi'nde yapılan tetkiklerin ardından Batuhan bebeğe bu kez çok nadir görülen bir kan hastalığı olan Hemofagositik Sendrom (HLH) teşhisi konuldu. Erken tanı konulmadığı takdirde kısa sürede ölümle sonuçlanan ve tek çaresi ilik nakli olan hastalık nedeniyle Batuhan bebeğe, 2 ay boyunca kemoterapi tedavisine başlandı.

Basında yer alan 'Tatarcık sineğinin ısırdığı bebeğe 2 ay kemoterapi tedavisi uygulandı' şeklindeki haberler, bebeğin tedavisini halen sürdüren doktorları tarafından yalanlandı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Akif Yeşilipek ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Hazar, Tıp Fakültesi Eğitim Salonu'nda yaptıkları toplantıda, Batuhan Asar'ın durumuyla ilgili basında gerçekleri yansıtmayan haberler yayımlandığını söyledi. Prof. Dr. Akif Yeşilipek, "Basında konu edilen Batuhan Asar isimli hasta ve hastalığı hakkında tetkikler sürüyor. Bu hastamızla ilgili, hastanemiz ve merkezimizde yanlış tedavi ve teşhisin olması mümkün değil" dedi.

Prof. Dr. Volkan Hazar ise "Hastaya, öyküsü, fizik muayenesindeki ateşin yanı sıra, belirgin karaciğer ve dalak büyüklüğü, laboratuvar bulguları ve kemik iliği incelemesi ile 14 Ocak 2010 tarihinde virüs infeksiyonu ile ortaya çıkan lenf kanseri tanısı konuldu" diye konuştu.

Aileye hastalık hakkında bilgi verildiğini de söyleyen Prof. Dr. Hazar, "Hastalığın iki farklı seyri olduğu, hastanın yaşı göz önüne alındığında 'Primer (ailevi) virüse bağlı infeksiyonla ortaya çıkan lenf kanseri tanısının daha olası olduğu, bu durumdaki hastaların uzun süreli sağkalımı için tek kür tedavi şansının kemik iliği nakli olduğu, bu tanının desteklenmesi için genetik çalışmalar yapılması gerektiği bilgisi verildi. Aile genetik çalışmalar için örnekleri, bizim tarafımızdan önerilen İsveç'teki merkeze kendi olanakları ile götürdü" diye konuştu.

Bu arada hastalığı kontrol altına alabilmek için tüm dünyada standart tedavi olan bu hastalığa özgü kemoterapi tedavisinin 8 haftalık uygulama kısmının başladığını söyleyen Prof.Dr. Hazar, şöyle dedi:

"Hastanın 8 haftalık tedavisi sırasında ateşi zaman zaman kontrol altına alınmasına ve laboratuar bulgularında belirgin düzelmeler olmasına karşın, karaciğer ve dalak büyüklüğünde hedeflenen düzelmeye ulaşılamadı. Sekiz haftalık kişiye özel tedavi yöntemi bitiminde planlanan kemik iliği değerlendirmesinde, tatarcık sineklerinin ısırması ile bulaşan 'Leishmania parazitleri' çeçe sineği parazitleri görüldü. Bu yeni bulgu ışığı altında geriye dönük değerlendirmeler yapıldığında, baştaki HLH'nin, virüse bağlı olarak ortaya çıkan bu Leishmania'nın neden olduğu lenf kanseri olduğuna ilişkin tespitler vardır. Aileye bu gelişme hakkında bilgi verildi ve Leishmania parazitlerine direkt etkili olduğu bilinen karaciğer ve dalak tedavisinde değişik dozlarda ilaç tedavisine başlandı. Tedavinin 4'üncü günü ateş kontrolü sağlandı, klinik olarak belirgin düzelme gösteren olgu, tedavisine ayaktan devam etmek üzere taburcu edildi" diye konuştu.

Prof.Dr. Hazar, "Bizim teşhisimize göre hastamız virüs enfeksiyonuna bağlı lenf kanseri. Yurt dışından gelecek genetik sonuçlarına göre ileri derecede olup olmadığına karar verilecek. Hastamıza, basında belirtildiği gibi gereksiz kemoterapi kullanımı söz konusu değildir. Hastanın olası bir ikinci atağı olduğu takdirde tekrar aynı kemoterapiye girmesi gerekebilir. Genetik çalışmalar desteklediği takdirde hasta kemik iliği nakil programına alınacaktır" diye konuştu.

Haber: EROL AKKIR/ANTALYA, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya - Doktarları: Batuhan'A Yanlış Tedavi Uygulanmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement