Antarktika'ya Giden İlk Türk Yer Bilimci Çelik, Yurda Döndü - Son Dakika
Güncel

Antarktika'ya Giden İlk Türk Yer Bilimci Çelik, Yurda Döndü

Antarktika\'ya Giden İlk Türk Yer Bilimci Çelik, Yurda Döndü

Antarktika'ya giden ilk Türk yerbilimci İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yakup Çelik, çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.

17.02.2014 16:02  Güncelleme: 16:00

Bilimsel araştırmalar yapmak için Antarktika'ya giden ilk Türk yerbilimci İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yakup Çelik çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.

Türk Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) ile Bulgaristan Antarktika Enstitüsü (BAE) işbirliği ile "1. Türk Antarktika Bilim Programı" kapsamında çalışmalarda bulunan Çelik açıklamasında Antarktika'yı, "Dünyanın öbür ucunda, insan eli değmemiş ve doğası bozulmamış son kıta" olarak tanımladı. Çelik açıklamasında ayrıca, "Dünyanın en rüzgarlı, en kurak ve en soğuk bölgesi olan Antarktika'da Bulgar meslektaşım Profesör Dr. Christo Pimpirev ve İngiliz, Portekiz, Polanyalı ve İspanyol araştırmacılar ile çalışmalarımızı başarı ile tamamladık. Pimpirev ile görüşerek çalışmanın değerlendirmesini yapacağız" dedi.

Türkiye'ye çok değerli raporlarla döndüğünü de kaydeden Çelik, "Türkiye'ye çok değerli bilimsel rapor ve numunelerle dönüyorum. İstanbul Üniversitesi'nin finansal desteği ve TAKBAM yardımı ile Güney Kutbunda büyük tecrübe edindim. Türkiye'den bu tür organizasyona ilk yerbilimci öğretim üyesi olarak katılmak benim için çok büyük mutluluk. Uzmanlık alanım olan sedimantolojinin çok ekstrem bir alanı olan ve küresel ısınma ile birlikte Antarktika'da var olan buzulların erimeye başlaması sonucu; buzul ve buzul akarsuyu ile gelişen güncel çökeller üzerine çok spesifik bir çalışma yaptım. Oranın özel koşullarında aldığım numuneler ve gözlemlediğim fasiyes özellikleri, ülkemizde buzul ve buzul akarsu ile ilgili çalışmalarda bir model teşkil edecek ve bu alanda önemli bir bilgi birikimini oluşturacak. Ayrıca, 1960'larda Deception adasında volkanik püskürme sonucu oluşan volkanik külleri, buzul ara seviyelerindeki ince tabakaları gözlemledim. Bu volkanik serpintilerden aldığım volkanik kırıntılı güncel çökeller üzerinde de bir makale yazmayı düşünüyorum" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Antarktika'ya Giden İlk Türk Yer Bilimci Çelik, Yurda Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement