Bağcılar'dan Berat'a Anlamlı Sergi - Son Dakika
Güncel

Bağcılar'dan Berat'a Anlamlı Sergi

Bağcılar\'dan Berat\'a Anlamlı Sergi

Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri Mehter Takımı, Arnavutluk'taki Bahar Şenliği kapsamında Berat Kültür Merkezi'nde mehteran gösterisi gerçekleştirdi.

21.03.2013 08:20

Bağcılar'dan Berat'a kültür köprüsü

Mehteran gösterisini ilgiyle izleyen Arnavutluklular, gösterinin ardından ayakta alkışladı.

Berat ile ilgili tarihi bağlarımızı anlatan Osmanlı arşivlerindeki bilgilerle hazırlanan "Osmanlı Belgelerinde Berat" Sergisi de büyük ilgi gördü.

Arnavutluk baharı bizden önce karşıladı. Bahar Şenliği kapsamında, bir dizi etkinlikler gerçekleştirilirken tarihi Berat şehrindeki etkinliklerde en büyük alkışı Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri Mehter Takımı aldı.

Kardeş şehir Berat'ta düzenlenen "Bahar Şenliği" etkinliğine Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve beraberinde Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu ve İstanbul İl Genel Meclisi Başkanı Hüsamettin Koçak ile bir grup gazeteci katıldı.

Başkan Çağırıcı, Bahar Şenliği'ne katılmak için geldiği Berat ilinde ilk önce Berat Belediye Başkanı Fadil Nasufi'yi makamında ziyaret etti. Daha sonra ise Berat ile ilgili tarihi bağlarımızı anlatan Osmanlı arşivlerindeki bilgilerle hazırlanan "Osmanlı Belgelerinde Berat" sergisinin açılış programına geçildi. Sergi açılışına ayrıca Arnavutluk Türkiye Büyükelçiliği Müsteşarı Bengü Tetik ve Tiran Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Murat Yiğit de katıldı.

ÇAĞIRICI: MEHMET AKİF ERSOY'UN ARNAVUT OLMASI BU DOSTLUĞUN GÖSTERGESİDİR

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı konuşmada, Berat'ın gerek tarihi evleri, gerekse de camileriyle Osmanlı'nın izlerini korumasının gurur verici olduğunu söyledi. Başkan Çağırıcı; "1352'de Osmanlı'nın Rumeli'ye çıkışıyla başlayan, insanların mutluluğu için 600 yıllık bir yönetimden sonra sanki birbirimizi tanıyormuşuz gibi sıcak karşılanmak bizleri mutlu etti. Hazreti Mevlana; 'Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır' demişti. Burada geçmişte öyle dostluklar bulmuşuz ki, Mehmet Akif Ersoy'un da Arnavut olması bu dostluğun göstergesidir" dedi.

Teknoloji geliştikçe dünyanın küçüldüğünü ifade eden Çağırıcı, dünyada artık ülkelerin değil medeniyetlerin ve şehirlerin yarıştığını belirtti. Çağırıcı sözlerine şöyle devam etti: "Burada ortak payda da buluştuk ve buluşmaya da devam edeceğiz. Bağcılar Belediyesi olarak deneyimlerimizi ve kültürümüzü Berat kardeş şehrimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Biz buraya Osmanlı için önemi büyük olan mehter takımını da getirdik. Bugün ayrıca burada Osmanlı arşivlerindeki yüzlerce belge arasından çıkarıp hazırladığımız 31 tane Berat'a ilişkin tarihi belgeleri sergi ile kardeş belediyemizin kültür merkezinde gösterilecektir. Öte yandan bu tarihi belge ve bilgileri de kitaplaştırarak, Osmanlı'daki Berat'ı, Berat halkına getirdik."

NASUFİ: ARAMIZDAKİ KARDEŞLİK SEVİYESİ DAHA İYİYE GİDECEKTİR

Berat Belediye Başkanı Fadil Nasufi yaptığı konuşmada, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'ya Osmanlı arşivlerinden şehrin tarihi ile ilgili belgeleri bulup çıkardığı için çok teşekkür etti. Nasufi; "Lokman Çağırıcı iki sene önce belediyemizi ziyarete gelmiş ve kardeş belediye olarak Berat'ın tarihini gösteren ve anlatan belge ile bilgileri bize getireceğinin sözünü vermişti. Bugün itibariyle 31 tane belgeyi buraya getirdi ve şu anda sergileniyor" dedi.

Bağcılar Belediyesi'nin hazırladığı "Bağcılar'dan Berat'a Kültür Köprüsü" isimli eserle ilgili de düşüncelerini anlatan Başkan Nasufi; "Osmanlı arşivlerinden Berat'ın geçmişini anlatan bu tarihi bilgi ve belgeler, Berat için çalışma yapmak isteyen birçok tarihçiye rehber olacaktır. Bu eser ile aramızdaki kardeşlik seviyesi daha iyiye gidecektir" diye konuştu.

AĞANOĞLU: BERAT'I VE KARDEŞLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Yıldırım Ağanoğlu ise yaptığı konuşmada, Balkanların tarihi yazılacaksa Osmanlı arşivlerine bakılması gerektiğini söyledi. Uzun yıllar Osmanlı arşivleri ile ilgili çalıştığını ifade eden Ağanoğlu, "Biz Berat ile ilgili bine yakın belgeden sadece 31 tanesini sergiliyoruz. 1530 Berat'ın ilk nüfus ve vergi kayıtları bu belgenin içindedir. 'Bağcılar'dan Berat'a Kültür Köprüsü' kitabında binlerce bilgi ve belge mevcuttur. Dolayısıyla Berat'ı ve kardeşliğini önemsiyoruz. Bu belgelerdeki bilgilerin hem Arnavutça hem de Türkçe olarak açıklamasını yaptık" dedi.

Berat Belediye Başkanı Fadil Nasufi, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı'ya Argon Polivina'nın yapmış olduğu Edirne Selimiye Camisi'nin yağlı boya çalışmasını hediye etti. Başkan Çağırıcı da Nasufi'ye plaket verdi.

MEHTERAN BÜYÜK ALKIŞ ALDI

Daha sonra 14 Mart Bahar Şenliği kapsamında Berat Kültür Merkezi'nde gösteri gerçekleştirildi. Berat'ın müziklerinin ve gösterilerinin yapıldığı programda, Bağcılar Belediyesi Bilgi Evleri Mehter Takımı da bir gösteri yaptı. Mehteran gösterisini ilgiyle izleyen Arnavutlar, ayakta alkışladı.

Daha sonra Berat Müzik Grubu ve sanatçılar yöresel türkülerini seslendirdi. Bir sanatçının, "Katibim" türkümüzün makamında Arnavutça türküsü de Bağcılar ekibinden büyük alkış aldı.

Törenin ardından Berat Belediye Başkanı Nasufi, konuklarını Berat'a hakim tepede bulunan Kale Restoran'da ağırladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bağcılar'dan Berat'a Anlamlı Sergi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement