Bağdat'ta Hakaret Filmine Tepki - Son Dakika
Güncel

Bağdat'ta Hakaret Filmine Tepki

Bağdat'ın değişik yerlerinde, Hz. Muhammed'e hakaret içeren film düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

14.09.2012 19:25  Güncelleme: 08:16

Irak'ın başkenti Bağdat'ın değişik yerlerinde, Hz. Muhammed'e hakaret içeren film düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Bağdat'ta cuma namazı çıkışında Sünni olan Azamiye ve Şii olan Sadr semtinde düzenlenen protesto gösterilerinde ABD yapımı "Müslümanların Masumiyeti" adlı film protesto edildi.

Sünniliğin 4 mezhebinden bir olan Hanefi mezhebinin kurucusu İmam Azam Ebu Hanife'nin türbesinin bulunduğu Bağdat'ın kuzeyinde Azamiye semtindeki İmam Azam Camisi'nde cuma namazı çıkışından sonra protesto gösterisi düzenlendi.

Güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine cami avlusunda yapılmak zorunda kalınan gösteri kapsamında okunan bildiride, film ve filmin yapımında rol alanlar kınandı.

"Hz. Muhammed önderimiz", "Hz. Muhammed'e camımız ve kanımız feda",

"ABD'ye hayır" sloganlarının atıldığı gösteride, üzerinde, "Kafirlere rağmen seninleyiz", "Seni kötüleyen eller kırılsın" yazılı döviz ve afişler taşındı.

Bu arada, Hz. Muhammed'i kötüleyen filmle ilgili AA muhabirine açıklama yapan İmam-ı Azam Ebu Hanife Camisi İmam ve Hatibi Abdusettar Abdulcebbar, bu filmle doğudan batıya dünya üzerinde yaşayan 1,5 milyar Müslüman'ın duygularının kışkırtılma istendiğini belirtti.

Abdulcebbar, "Bu hakareti protesto etmek için İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin Azamiyesi'nin toprakları üzerinde bulunmaktayız. Allah, Peygamber efendimizi kötüleyenlerin yaptıklarını yanlarına bırakmaz. Ne yazık ki bu ilk kışkırtma değil. Kışkırtmalar sürekli tekrarlanıyor. Onlar bizi kışkırtıyor ve daha sonra kışkırtmalarına gösterdiğimiz tepkileri kınıyorlar. Dini değer, sembol ve başkalarının duygularını kışkırtacak şeylere saygı göstermeleri gerekir. Irkçı, dinsel ve mezhepsel gerginliğe sebep olabilecek davranışlarda bulunmamalılar. Başkalarının dini ve asil duygularını kışkırtmak demokrasi, adalet ve hürriyetlerden değildir. Demokrasinin sınırları belirlenmeli" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un "filmle ilgili resmi bir ilgilerinin bulunmadığı" yönündeki açıklamasına ilişkin Abdulcebbar, başkalarının milli, dinsel ve mezhepsel duygularını kışkırtan davranışların engellenmesi gerektiğini söyledi.

Abdulcebbar, Batı'ya düşmanca duyguların beslenmemesi için sevginin üretilip ihraç edilmesi gerektiğini kaydetti.

Batı'dan gelen bu tür kışkırtıcı davranışlar karşısında İslam alemine seslenen Abdulcebbar, "Sözümüzün bir olması için tüm İslam alemine Hz. Muhammed'in sancağı ve sünneti altında birleşmesi için çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

Bu arada, göstericiler dağıldıktan sonra Irak ordusuna bağlı güçlerin bazı göstericileri tutuklamaya başladığı bildirildi.

Güvenlik güçlerinin sergilediği davranışın Irak Hükümeti'nin tutumunu yansıttığını dile getiren Abdulcebbar, "Gösterinin amacı açık ve nettir. Tüm dünya Hz. Muhammed'e yapılan hakareti protesto etti. Irak güvenlik güçlerine göre, Azamiye'deki Sünniler'in Hz. Muhammed'e yapılan hakareti protesto etme hakkı yoktur" dedi.

Bağdat\'ta Hakaret Filmine Tepki
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bağdat'ta Hakaret Filmine Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement